Aprovat definitivament el pla urbanístic d'Espinelves

La Comissió territorial d'urbanisme de la Catalunya central ha donat el vistiplau definitiu al document

Espinelves
Espinelves | Aj. d'Espinelves
Redacció
02 de juliol del 2019
La Comissió territorial d'urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat definitivament el Pla d'ordenació urbanística municipal (POUM) d'Espinelves a l'espera de text refós. Es tracta d'un POUM d'escassa complexitat que té com a objectiu ordenar els usos i les actuacions urbanístiques d'aquest municipi de cara al futur.

Els principals criteris del document són ordenar el territori de forma sostenible i fer una utilització eficient dels recursos ecològics; a més de promoure l'ordenació i la planificació urbanística, buscant un model de nucli urbà que tendeixi a compactar el teixit existents amb actuacions de compleció i regeneració urbana en contra del consum de sòl extensiu amb nous creixements.

D'altra banda, el nou planejament també vol corregir el model industrial actual, sense preveure al terme d'Espinelves cap parc d'activitats econòmiques i amb el permís, en tot cas, que les activitats existents puguin ampliar la seva grandària. Vol promoure la utilització òptima del territori en zones urbanes i rurals, i protegir els ecosistemes fràgils i les zones vulnerables dels efectes nocius dels assentaments humans; i protegir el patrimoni històric, arquitectònic i paisatgístic.

El document aprovat segueix la línia establerta pel Pla Territorial Parcial de les Comarques Centrals (PTPCC), que atribueix a Espinelves un creixement moderat, per ser una àrea de petita dimensió urbana. Així el POUM preveu una extensió urbana màxima admissible de 3,31 hectàrees. El pla aprovat també preveu cinc polígons d'actuació urbanística i un pla de millora urbana. El desenvolupament en sòl urbà serà de 75 habitatges nous com a màxim (45 en sectors i polígons d'actuació urbanística sòl urbà i 30 en solars buits).

Una radiografia d'Espinelves

El municipi abasta una superfície de 17,65 km2. En els darrers 20 anys, el municipi ha experimentat un creixement de població del 13%, passant dels 180 habitants el 1998 a les 203 en 2017. La major part dels terrenys del terme municipal formen part dels sistemes d'espais oberts, amb protecció especial, territorial o preventiva.

També compta amb un total de 167 hectàrees a l'extrem nord-oest incloses dins el Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN) de Guilleries i la Xarxa Natura 2000, amb protecció especial. Pel que fa a la part est del municipi, actua com a connector biològic dels espais naturals més pròxims: el Montseny, Collsacabra, Savassona, Volcà de la Crossa, turons de la Plana Ausetana, Cingles de Bertí, Serres de Montnegre-El Corredor, Massís de Cadiretes, entre altres, amb una protecció especial. La resta de sòls del municipi es qualifiquen com a sòls de protecció preventiva.

Acull majoritàriament empreses dedicades al sector serveis (prop del 77%), seguit del sector industrial (15%) i construcció (prop del 8%). Sobretot, empreses petites, d'entre 0 a 10 treballadors. Entre les empreses turístiques, es troba un càmping i 4 habitatges turístics. També el sector primari està representat amb 6 explotacions agrícoles, 3 de les quals també tenen activitat ramadera.