Tots els regidors de l'equip de govern de Vic tindran responsabilitats

La dedicació i la falta de consens, crítiques de l'oposició del nou cartipàs en què Titi Roca assumeix Fires i Mercats, Elisabet Franquesa Convivència i Seguretat, i Núria Homs Economia

El cartipàs es va aprovar amb els 12 vots de l'equip de govern i la regidora del PSC.
El cartipàs es va aprovar amb els 12 vots de l'equip de govern i la regidora del PSC. | Josep M. Montaner
21 de juny del 2019
Actualitzat a les 9:09h
L'Ajuntament de Vic va celebrar aquest dijous el primer plenari de mandat, l'anomenat ple de cartipàs en què es donen a conèixer els noms de qui encapçalaran les regidories durant els propers 4 anys i les principals àrees. Mentre els regidors que repeteixen mantenen algunes de les responsabilitats de l'anterior, també n'adquireixen de noves.

És el cas de Titi Roca que se situa al capdavant de Fires i Mercats, a més de mantenir Esports, i Susagna Roura que assumeix Turisme i Habitatge, i manté Cultura. Josep Arimany continua amb Universitat i Ciutat de Coneixement i Fabiana Palmero amb Urbanisme i Activitats. Josep Ramon-Soldevila agafa Ciutadania, Barris, Cooperació i Participació.

D'altra banda, Elisabet Franquesa s'estrena amb Convivència i Seguretat, Educació i Joves; Albert Castells, amb Manteniment i Serveis; Núria Homs amb Economia, Benestar i Família, i Serveis Generals; Bet Piella amb Promoció econòmica i Ocupació, i Comerç; i Núria Vergés amb Salut Pública i Igualtat. Pots comprovar la relació de regidories en aquesta imatge:

Les retribucions i els càrrecs de confiança, al punt de mira

Com sempre, les retribucions dels càrrecs electes i les dels de confiança van estar al punt de mira en el ple. Es va aprovar amb els vots de l'equip de govern (JxCat) i la regidora del PSC, Carme Tena. ERC es va abstenir i Capgirem Vic va votar-hi en contra.

Núria Homs, de JxCat, encetava la intervenció remarcant que s'establien els sous entre els límits que marca la llei. S'apujaran els sous un 6% respecte al 2015, que correspon a l'actualització de l'IPC. Una pujada que també es veurà reflectida a les assistències als plens o juntes de portaveus. La regidora també va remarcar que els sous estaven un "20% per sota" del màxim que es podia arribar. En aquest sentit, va demanar que no es fes "demagògia" amb el salari dels càrrecs polítics. Pel que fa a càrrecs de confiança Homs explicava que n'hi haurà tres, però que en contemplaven un quart a partir del juliol.
 

Núria Homs és una de les noves regidores. Foto: Josep M. Montaner

 

Maria Balasch amb Bet Piella al darrere Foto: Josep M. Montaner


Des de l'oposició, Maria Balasch, portaveu d'ERC, va destacar que l'actualització del 6% era "digne" per a l'equip de govern i perquè s'ha basat amb la legislatura passada en què es va arribar a un acord. Tot i això, hi havia punts que no els acabaven de convèncer: els sous dels càrrecs de confiança. "Passem de tenir 5,5 càrrecs eventuals a tenir-ne 3, i gairebé ens quedem amb el mateix pressupost". Balasch també va criticar que s'han augmentat les dedicacions dels regidors i, per tant, la massa salarial. Augmenta en un 74,4%, cosa que suposa uns 149.000 euros més. "Passem de tenir més persones amb més dedicació per la mateixa feina", afegia la regidoria.

Joan Coma, de Capgirem Vic, va criticar que no s'havia negociat amb els partits de l'oposició, tot i que Anna Erra apostés pel consens en el discurs d'investidura i durant la campanya electoral. Pel que fa als sous, va criticar que s'haurien de situar al voltant dels 27.000 euros com la mitjana salarial de la ciutat. També va destacar que hi havia un increment de la massa salarial i que quan els han demanat diners per destinar a joventut i llibres se'ls ha dit que no. "És un cartipàs lleig, no han tingut en compte a cap grup de l'oposició", lamentava Coma.

L'alcaldessa Anna Erra va contestar a Coma remarcant que era "molt d'hora per criticar" i que això ho demostraria el dia a dia. "No comencin amb aquest mantra", va dir a Capgirem Vic. Erra també va apuntar que apostaria pel diàleg en els grans projectes de ciutat, però que els resultats els havien donat molta força per fer-se el cartipàs. "Els regidors volen dedicar-s'hi per fer molta feina", remarcava.

Les dedicacions i retribucions dels regidors que es van aprovar són les següents: 100% -dedicació exclusiva- per a Núria Homs i Bet Piella (46.640 euros anuals bruts); 90% per a Elisabet Franquesa i Josep Ramon Soldevila (41.976 euros); 80% per a Titi Roca, Susagna Roura, Fabiana Palmero i Albert Castells (37.312 euros); i 50% per a Núria Vergés (23.320 euros). Per la seva banda, Anna Erra té sou com a diputada al Parlament de Catalunya i de l'Ajuntament cobra les assistències, com Josep Arimany.
 

Joan Coma Foto: Josep M. Montaner
 

Anna Erra, en el primer ple municipal de Vic Foto: Josep M. Montaner


Tinents d'alcaldia amb experiència i onze regidors nous

Els 5 tinents d'alcaldia de l'Ajuntament de Vic són els 5 regidors que repeteixen al costat de l'alcaldessa. Es tracta de Josep Arimany, Susagna Roura, Fabiana Palmero, Titi Roca i Josep-Ramon Soldevila.

D'altra banda, el ple de cartipàs també va servir perquè els nous regidors se situessin. S'estrenen un total d'11 regidors dels 21. Són Eliabet Franquesa, Albert Castells, Núria Homs, Bet Piella i Núria Vergés de JxCat; Viqui Terricabras, Roger Mas, i Sandra Quílez d'ERC; Carla Dinarès i Pere Freixa de Capgirem Vic; i Carme Tena del PSC.

De fet, tant els nous com els vells anaven una mica perduts perquè s'han canviat les posicions dels grups polítics i també del mateix equip de govern. Si en el mandat anterior, ERC estava a l'esquerra de l'alcaldessa, ara estan a la dreta; al revés de Capgirem.
 

Carla Dinarès és una de les noves regidores. Foto: Josep M. Montaner
 

Anna Erra, en el primer ple municipal de Vic. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a