«La Martulina Divina va viure un moment gloriós als 90»

L'última botiga de discos d'Osona abaixarà la persiana el proper 31 de juliol

Miquel Noguera, propietari de la Martulina Divina de Vic
Miquel Noguera, propietari de la Martulina Divina de Vic | Albert Alemany
20 de juny del 2019
Actualitzat el 21 de juny a les 8:47h
La Martulina Divina de Vic, l'última botiga de discos d'Osona, abaixarà la persiana el proper 31 de juliol després de 27 anys. Tal com explica el seu propietari a Osona.com, Miquel Noguera, la botiga tanca per "una acumulació de despropòsits" amb la inviabilitat econòmica com a motiu principal. "Fins ara hem anat tirant endavant a bots i empentes, però els indicadors ens diuen que la venda de discos va a menys", afegeix.

Per tot això, "no cal enrocar-se amb una cosa que tot apunta que d'aquí a uns anys serà obsoleta". "Tant de bo m'equivoqui, però la situació actual és insostenible", conclou.

Els inicis, a la plaça Sant Felip

La Martulina Divina va néixer el 5 de novembre de 1992 a la plaça Sant Felip en una botiga molt petita. "Ho vaig tirar endavant perquè m'agradaven molt els discos i vaig pensar que a Vic potser funcionaria", explica Noguera. Llavors a Vic hi havia gairebé una desena de botigues d'aquest tipus.

"Tot i tenir uns inicis difícils en què vam començar amb un esclop i una espardenya, el temps em va donar la raó perquè vam viure èpoques molt bones i glorioses". Després de la plaça Sant Felip van traslladar-se a un local de l'inici del carrer Sant Antoni i finalment a l'actual botiga del mateix carrer, on hi han estat 17 anys.

Recorda que "els 90 van ser un moment gloriós" per a la botiga, en què "hi havia molta creativitat i la gent comprava música". Durant aquest "esclat", per exemple, es van vendre molts discs de cantants llatins. "Tot va ajudar-hi".

"A partir del 2000 va arribar la pirateria i va començar el declivi que ha arribat fins ara", explica Noguera, mentre destaca que, segons els indicadors, Espanya és el país del món amb més pirateria percentualment.

Els discos de Manel, els més venuts

Els discos més venuts de la història del Martulina Divina van ser els dos primers discs de Manel [Els millors professors europeus i 10 milles per veure una bona armadura], "se'n van vendre "mil i tants de cada disc". "És el fenomen més espatarrant que recordo", diu el propietari, remarcant que es va donar el mateix temps que la baixada de venda de discos per la descàrrega il·legal de música.

El vinil, "una petita cosa"

La moda dels vinils va semblar que les botigues de discos tornaven a tenir èxit, però Noguera considera que és "una petita cosa", ja que el gruix principal és la venda de CD, que "s'està perdent en percentatges molt importants any rere any". "És un sector molt bonic i melòman, però és poc per tenir una sostenibilitat en una botiga", afegeix.

Pel que fa a preferències musicals, el propietari de la Martulina Divina reconeix que és de l'època del pop i del rock, i per tant, "les arrels tiren". Tot i això, "a mesura que et fas gran, vas obrint mires, cap al jazz, el folk, les músiques del món...". No s'atreveix a dir un disc preferit, "tots tenen el seu moment" i "n'hi ha de molts interessants". "És com dir quin fill t'estimes, és molt difícil", diu.

Noguera abaixa la persiana "amb un bon regust". "Després de l'anunci oficial, tenim retorns molt bonics i sorprenents", afegeix. En aquest sentit, explica que amb el tancament de la Martulina s'acaba "una manera d'entendre les coses, la sociabilitat, la manera de gaudir...". "Perdem les petites coses que ens recorden a abans", conclou.
 

La Martulina Divina de Vic Foto: Albert Alemany

Arxivat a