MAPES Només el 18% dels municipis d'Osona tenen alcaldessa

Els plens locals investeixen 9 dones, la mateixa xifra que fa quatre anys

Mapa municipal, segons si l'ajuntament té alcalde o alcaldessa.
Mapa municipal, segons si l'ajuntament té alcalde o alcaldessa.
Roger Tugas / Carles Fiter
19 de juny del 2019
Actualitzat a les 16:11h

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el de l'alcalde o alcaldessa, el seu partit i el seu sexe. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

La presència de dones al capdavant dels ajuntaments és molt minoritària, ja que menys d'una quarta part dels consistoris estaran liderats per dones aquest mandat. A Osona, per exemple, dels 50 municipis, només n'hi ha 9 que tenen alcaldesses, el 18% del total.

Aquesta xifra es manté respecte fa quatre anys. Hi ha municipis en què es manté l'alcaldia en mans de dones perquè repeteixen en el càrrec. És el cas d'Anna Erra a Vic; Margarida Feliu a Viladrau; Montse Barniol a Alpens; i Janna Locher a Sora. A Montesquiu, per exemple, Elisabet Ferreres ha passat el relleu a Sònia Muñoz.

Les noves alcaldesses a la comarca que s'estrenen a l'alcaldia són Mercè Cabanas (Taradell), Maria Anna Pineda (Seva), Núria Roca (Sant Martí de Centelles) i Eva Boixadé (Lluçà). La majoria de les alcaldesses d'aquest 2019 són d'ERC (6), dues de JxCat i una d'Independents.

9 alcaldesses el 2019 i el 2015

Alcaldesses a Osona el 2019:
- Vic: Anna Erra
- Taradell: Mercè Cabanas
- Seva: Maria Anna Pineda
- Sant Martí de Centelles: Núria Roca
- Lluçà: Eva Boixadé
- Viladrau: Margarida Feliu
- Montesquiu: Sònia Muñoz
- Alpens: Montse Barniol
- Sora: Janna Locher

Alcaldesses a Osona el 2015:
- Vic: Anna Erra
- Els Hostalets de Balenyà: Anna Magem
- Sant Quirze de Besora: Rosa Vestit
- Santa Eugènia de Berga: Anna Franquesa
- Viladrau: Margarida Feliu
- Montesquiu: Elisabet Ferreres
- Alpens: Montse Barniol
- Sora: Janna Locher
- Tavertet: Lurdes Rovira


Un 23% a Catalunya

Del total a Catalunya, només hi haurà 218 en un total de 947 municipis, el 23% del total. Fa quatre anys, els plens van entregar la vara a 172 dones, 44 menys que dissabte passat. L'evolució és encara molt pobre. Tot i això, fins fa uns anys, la situació era encara més desigual, ja que el percentatge d'alcaldesses tot just fa arribar al 10% el 2013, mentre que, fins al 1999, no va superar el 5%.

 
Per comarques, només quatre tenen més dones que homes al capdavant d'ajuntaments, incloent-hi el curiós cas del Garraf, que només té alcaldesses. Les altres són l'Alta Ribagorça (66,7%), el Barcelonès (60%) i l'Alt Urgell (52,6%). La ràtio d'alcaldesses a la meitat de les comarques no arriba al 20% i, fins i tot, al Pla de l'Estany no té cap dona liderant cap dels seus onze ajuntaments.


Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom i el percentatge d'alcaldesses que té. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.