Vic instal·la una pantalla a l'estació per informar dels nivells d'ozó troposfèric

L'aparell també informa de diverses campanyes de ciutat

La nova pantalla informativa a la plaça de l’Estació
La nova pantalla informativa a la plaça de l’Estació | Josep M. Montaner
Redacció
17 de juny del 2019
Des d'aquest dilluns, una pantalla informativa a la plaça de l'Estació de Vic mostra dels nivells d'ozó troposfèric i també difon les diverses campanyes informatives de la ciutat.

La instal·lació coincideix amb la posada en marxa de la campanya de vigilància dels nivells d'ozó troposfèric a l'aire ambient. Durant la campanya, que s'allarga fins al 15 de setembre, la Generalitat de Catalunya mesura l'ozó hora a hora i s'intensifica el seguiment habitual dels nivells de contaminació atmosfèrica que ha de permetre. En el cas que se superin els nivells, es transmet aquesta informació a entitats i institucions per tal que es pugui informar a la població.

Què és l'ozó troposfèric i quins efectes té sobre la salut de les persones?

L'ozó troposfèric és un contaminant secundari, és a dir, no és emès per cap font, sinó que és produït per la reacció entre la llum solar i el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pel trànsit i algunes indústries. Els nivells màxims d'ozó es produeixen en hores de màxima radiació i els efectes de l'ozó sobre la salut de les persones són tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca. També pot tenir efectes corrosius sobre la vegetació.

El llindar d'informació a la població està fixat en els 180 µg/m3 en una hora, i el llindar d'alerta a la població es dona quan s'arriba als 240 µg/m3 en una hora.

Quan se supera el llindar d'informació, s'ha d'interpretar com un risc per a la població més vulnerable, com nadons, ancians i dones embarassades. En el cas que se superi el llindar l'alerta, llavors pot afectar tota la població i es recomana reduir l'exercici físic intens especialment a l'exterior.
Arxivat a