Gairebé la meitat dels municipis d'Osona estrenen alcalde

Cares noves a Torelló, Tona, Centelles, Taradell i Balenyà, entre altres

Alguns dels nous alcaldes d'Osona
Alguns dels nous alcaldes d'Osona | ND
17 de juny del 2019
Actualitzat el 07 de gener del 2020 a les 11:04h
Gairebé la meitat dels pobles d'Osona han estrenat alcalde o alcaldessa. Aquest dissabte passat, amb la investidura, les alcaldies de la comarca es van configurar per als propers quatre anys.

Els alcaldes i alcaldesses de la majoria

Entre les noves alcaldies, destaquen aquelles que han obtingut majoria absoluta. És el cas de les alcaldesses de Taradell (Mercè Cabanas-ERC), Seva (Maria Anna Pineda-ERC) i Sant Martí de Centelles (Núria Roca-Independents); i els alcaldes de Folgueroles (Xevi Roviró-ERC), Santa Eugènia de Berga (Xevi Fernández-JxCat), Sant Bartomeu del Grau (David Puyol-Independents), Les Masies de Roda (Jordi Vistós-ERC), Munyanyola (Carles Morera-ERC), Tavertet (Albert Prado-JxCat) i Sant Martí d'Albars (Ramon Padrós-JxCat).

També s'estrena com a president de l'EMD de Sant Miquel de Balenyà Josep Antoni Vallbona.

Alcaldes en minoria

D'altra banda, n'hi ha que han aconseguit l'alcaldia però la mantenen en minoria i buscaran pactes puntuals. És el cas de Torelló (Marçal Ortuño-ERC), Centelles (Josep Paré-PSC), Prats de Lluçanès (Jordi Bruch-JxCat) i Montesquiu (Sònia Muñoz-ERC).

Pactes

Hi ha casos que el partit guanyador ha assegurat el govern, com Balenyà en què la prinicpal força (Junts per Balenyà) ha pactat amb les altres, com JxCat o ERC; i Sant Hipòlit de Voltregà, en què JxCat ha pactat amb ERC i la CUP.

D'altres casos com Gurb, Sant Quirze de Besora o Tona, s'ha arribat a acords per desbancar JxCat. En el cas de Gurb, Pep Casassas (ERC), de moment governarà en minora; David Solà (CUP) i Joan Mendo (ERC) es partiran l'alcaldia a Sant Quirze; i Amadeu Lleopart (Aixequem) és el nou alcalde de Tona després d'un pacte amb ERC.

Alcaldes sense competència

Tres dels nous alcaldes han tingut uns comicis fàcils, ja que només s'han presentat la seva llista. És el cas de Santa Eulàlia de Riuprimer, amb Txevi Rovira (ERC); Lluçà, amb Eva Boixadé (ERC); i Sant Boi de Lluçanès, amb Marc Parés (Independents).

Llista dels nous alcaldes

Torelló - Marçal Ortuño
Tona - Amadeu Lleopart
Centelles - Josep Paré
Taradell - Mercè Cabanas
Balenyà - Carles Valls
Sant Hipòlit de Voltregà - Gerard Sancho
Seva - Anna Maria Pineda
Gurb - Pep Casassas
Prats de Lluçanès - Jordi Bruch
Folgueroles - Xevi Roviró
Santa Eugènia de Berga - Xevi Fernández
Sant Quirze de Besora - David Solà i Joan Mendo
Santa Eulàlia de Riuprimer - Txevi Rovira
Sant Martí de Centelles - Núria Roca
Montesquiu - Sònia Muñoz
Sant Bartomeu del Grau - David Puyol
Les Masies de Roda - Jordi Vistós
Munyanyola - Carles Morera
Sant Boi de Lluçanès - Marc Parés
Lluçà - Eva Boixadé
Tavertet - Albert Prado
Sant Martí d'Albars - Ramon Padrós