ERC i els Independents per Gurb desallotgen Joan Roca de l'alcaldia

Pep Casassas, que serà el primer alcalde d'Esquerra, obre les portes a independents i JxCat per entrar govern

Cartell de l'Ajuntament de Gurb
Cartell de l'Ajuntament de Gurb | Josep M. Montaner
13 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:48h
Canvi de color a l'alcaldia de Gurb. Després de diverses negociacions, Units per Gurb (ERC) i Independents per Gurb (IpG) han arribat a un acord que farà alcalde el republicà Pep Casassas aquest dissabte. D'aquesta manera, doncs, Joan Roca deixarà l'alcaldia després de 16 anys. En declaracions a Osona.com, Casassas explica que es tracta d'un "pacte per a la investidura".

A les eleccions municipals, JxCat va obtenir 5 regidors; ERC, 4 regidors; i Independents, 2. Per tant, IpG tenia la clau per canviar l'alcaldia. El candidat d'IpG Pere Casacuberta remarca a Osona.com que "des del 26 de maig ja teníem clar que hi havia d'haver un canvi". "Dissabte li donarem l'alcaldia sense res a canvi", explica, destacant que "no hi ha un acord per escrit" i que IpG no entrarà al govern "de moment". "Ens han votat per fer un canvi i l'hem fet", conclou.

Portes obertes a JxCat i IpG

Per la seva banda, el futur alcalde de Gurb remarca que "és un repte personal i col·lectiu perquè és la primera vegada que és trenca la majoria absoluta" i que "no serà fàcil governar amb minoria". Tot i això, "tenim la il·lusió i la responsabilitat de fer-ho el millor possible".
 

Josep Casassas, en una imatge d'arxiu. Foto: ERC


En aquest sentit, doncs, apunta que hi ha "les portes obertes" a JxCat i IpG: "Entenem que el poble va votar canvi, però sense deixar de banda els altres partits". Per això, "estem predisposats a què tothom pugui entrar a govern". "Buscarem el consens per treballar de forma conjunta", conclou.

El primer alcalde d'ERC

El primer alcalde de la democràcia a Gurb va ser Joaquim M. Rusiñol (pels independents), però a partir del 1983 l'alcaldia es va quedar en mans de CiU. Van ser alcaldes Isidre Carbonell (1983-1987), Josep M. Falgueras (1987-2007) i Joan Roca (2003-2019).

Durant el període de Roca, ERC hi ha governat conjuntament des del 2004, excepte en el període de 2007 al 2011, en què els republicans estaven a l'oposició. Per tant, Casassas es convertirà en el primer alcalde d'Esquerra a Gurb.