​L'escultura de l'artista vigatà Enric Pladevall que ha generat polèmica

La CE i l'Eurocambra boicotegen l'acte del Premi Ernest Udina perquè el guardó inclou un llaç groc

Alfred Bosch i Jean Quatremer
Alfred Bosch i Jean Quatremer | Generalitat
Redacció
08 de juny del 2019
Actualitzat a les 10:47h
Una escultura de l'artista vigatà Enric Pladevall ha generat polèmica. Precisament ha estat el guardó del Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista que entrega l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya. L'escultura inclou un petit llaç groc i el missatge "Voting is not a crime" (Votar no és un crim).

El guardonat ha estat el periodista francès Jean Quatremer i la Comissió Europea i l'Eurocambra han plantat l'acte d'aquest divendres perquè, segons diuen, el guardó entregat tenia un "missatge polític".  "Trobo profundament anormal que cap representant de la Comissió Europea o el Parlament Europeu estigui a la sala, és escandalós, viola la llibertat de pensament i creació, que són base de la UE", ha dit.

En aquest sentit, el corresponsal a Brussel·les del diari Libération i un dels periodistes amb més trajectòria a la capital europea ha lamentat que la CE i el Parlament Europeu "creguin que la llibertat artística no arriba a Catalunya".

En el seu discurs, Quatremer, també ha apuntat que com a periodista prefereix "ser odiat que estimat" i ha insistit que la Comissió Europea tampoc hi ha anat perquè no pot "assistir al premi d'algú que passa el seu temps criticant-la". Com a corresponsal de Libération, Quatremer va destapar l'escàndol del Selmayrgate, sobre el procés qüestionat amb què es va nomenar a la mà dreta de Juncker com a secretari general de la Comissió.

Llibertat artística

El periodista francès, que ha insistit que ell en cap cas és independentista, ha destacat que creu en la llibertat artística, i ha dit que el guardó li sembla "magnífic". A més, ha insistit que l'APEC en cap cas va demanar a l'artista Pladevall una obra amb un sentit independentista, sinó que ell mateix va decidir fer el guardó així analitzant els seus articles.

El conseller Bosch ha fet entrega del premi a Quatremer, i en el seu discurs, ha expressat la seva admiració vers el periodista. El titular d'Acció Exterior ha destacat el "coratge" del guardonat.

El conseller també ha criticat que es posin com a excusa "pretextos burocràtics formals" perquè els eurodiputats electes independentistes no puguin recollir les seves credencials al Parlament Europeu. "Alguna cosa no funciona bé en aquesta institució europea", ha afegit, "i Jean Quatremer ho està dient". Segons ell, està "en joc" si "el poder judicial i el govern d'un estat pesa més que els votants" i "si el Parlament Europeu és sobirà o no".