Osonament celebra el 40è aniversari amb un record a Joaquim Vivas

Gairebé 250 persones omplen l'Auditori Marià Vila d'Abadal per celebrar l'efemèride

Treballadors d'Osonament amb els consellers Vergés i El Homrani a Vic.
Treballadors d'Osonament amb els consellers Vergés i El Homrani a Vic. | Albert Alemany
Redacció
07 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:41h
L’Auditori Marià Vila d’Abadal d’El Sucre de Vic va acollir aquest dijous la celebració del 40è aniversari d’Osonament, un acte que va estar marcat per l'emotivitat. Va ser presidit pel conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani i per la consellera de Salut, Alba Vergés. Gairebé 250 persones van seguir una commemoració que va reunir a persones ateses, professionals, famílies, membres dels patronats dels 40 anys i una extensa representació de la societat osonenca i que va tenir present Joaquim Vivas, primer president de la Fundació i patró durant tots aquest anys, que va morir recentment.

Tal com explica la fundació en una nota, la consellera Vergés va lloar “la capacitat d'innovar d'Osonament. Vau creure i creieu en les capacitats de totes les persones i entre tots hem de continuar lluitant. No podem fallar com a societat". Per la seva banda, El Homrani va destacar que Osonament “és un exemple i una referència en l’àmbit de la salut mental. Atenent i apoderant persones, a la vegada que fent comunitat a partir d’una veritable inclusió social.”

Un model d’integració 

La commemoració va començar amb els parlaments de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, de la gerent de l’entitat, Mercè Generó i del president del patronat de la Fundació, Joan Roca. Erra va destacar que “l'aniversari d’Osonament és també un aniversari pel nostre territori. Una entitat que ha crescut i millorat moltíssim, amb un model integral entre salut i social”.  

Generó va tenir un agraïment per totes les persones que han format i formen part d’Osonament i en especial a les persones que varen iniciar aquest projecte ara fa 40 anys, els professionals Bernat Bauzà, Josep M. Caralt, Carme Casellas, Nuria Mata, Jordi Folch, M.Rosa Roca, Marta Pou i Carme Ventura i a la primera junta. “D’aquella primera junta volem tenir un agraïment especial a en Joaquim Sarrate, que encara avui continua vinculat a l’entitat i sobretot al primer president, en Joaquim Vivas i membre actiu del Patronat fins la setmana passada que ens va deixar”.

Finalment, Joan Roca va destacar que “Osonament ha creat model i una vegada més Osona és pionera en un projecte que serveix d’exemple a seguir. Atendre les persones com es mereixen és una de les coses que ens ha de fer sentir orgullosos com a comarca”. 

“El color de la vida. 40 anys de salut mental a Osona”

Durant l'acte també es va presentar el llibre “El color de la vida. 40 anys de salut mental a Osona”. Va anar a càrrec de l’infermer de salut mental Joan López i del seu autor, el periodista vigatà Toni Coromina. López va explicar que feia molts anys que uns quants professionals de l’àmbit de la salut gestaven la idea de l’elaboració “perquè part de l’experiència no quedés en l’oblit”. 

Coromina, a més d’explicar l’aportació dels professionals en l’elaboració del llibre, va destacar l’inestimable testimoni directe de les persones afectades per trastorns mentals i addiccions, i la seva valentia a l‘hora de lluitar i encarar el sofriment, un testimoni que va definir com “una glopada d'oxigen, de realitat i una injecció de vitamines existencials”.

L’esdeveniment també va tenir un espai per donar veu als diferents consellers de salut i benestar social que al llarg dels últims anys han tingut relació amb l’entitat, com Anna Simó, Josep Lluis Cleries, Boi Ruiz, Neus Munté i també de la que ha estat fins recentemnt directora del Pla Director de Salut Mental  i Addiccions del Departament de Salut, Cristina Molina.

També es va connectar amb l’exconseller de salut, Toni Comín, des de Brusel·les. Comín va apuntar que “Osona i Girona han liderat el canvi de model d’atenció a les persones amb problemes de salut mental i addiccions a escala mundial”. Un model que consisteix a posar a la pràctica el pla director de salut mental, “fet que Osonament ha sabut fer molt bé”, va dir al seu torn l’exconsellera de Salut i coordinadora del CESS de la UVic-UCC, Marina Geli, que també és patrona de l’entitat en representació de la universitat. 

Geli va intervenir presencialment a l’acte apuntant els reptes de futur que ha de tenir aquest àmbit junt amb dos psiquiatres dels inicis de la Fundació, Jordi Folch i Carles Martínez. Aquests darrers van recordar els orígens de  l’atenció a la salut mental de la comarca, quan aquest àmbit era pràcticament un desert. “Teníem molta il·lusió. Érem una gran coral que fèiem de tot”, va apuntar Martínez. Tots van destacar que els reptes passen ara per potenciar la recuperació funcional de les persones que conviuen amb un diagnòstic de salut mental i la recuperació d’un projecte de vida. 

Homenatge als diferents presidents de la Fundació

L’acte també va voler retre homenatge als presidents que ha tingut la Fundació des dels seus inicis: Joaquim Vivas (1978-1984), Josep Aguilar (1984-1994), Jacint Codina (1994-1995), Ramon Vall (1995-2001), Enric Castellnou (2001-2003), Jaume Mas (2003-2007), Miquel Arisa (2007- 2011) i Joan Roca (2011- Actualitat). Els consellers Vergés i El Homrani els van lliurar una talla de fusta fabricada a Areté. Montserrat Vivas i Èlia Casarramona, filla i néta de Joaquim Vivas, van recollir l’obsequi i van destacar “la humilitat i el respecte” que tant el caracteritzava.
 

Els presidents d'Osonament, amb els consellers Foto: Albert Alemany

Arxivat a