Impulsen la primera compra conjunta d'energia elèctrica per a empreses dels polígons de Vic

La iniciativa de l'Ajuntament i Creacció necessita un mínim d'entre 30 i 40 companyies interessades per engegar el grup

Sessió que han organitzat des de l’Ajuntament de Vic, Creacció i les associacions dels polígons per explicar a les empreses la iniciativa de compra conjunta d’energia.
Sessió que han organitzat des de l’Ajuntament de Vic, Creacció i les associacions dels polígons per explicar a les empreses la iniciativa de compra conjunta d’energia. | ACN
Redacció
07 de juny del 2019
Actualitzat a les 8:52h
L'Ajuntament de Vic, Creacció i les associacions de polígons de la ciutat estan impulsant la primera compra conjunta d'energia elèctrica per a empreses dels mateixos polígons, tot i que la iniciativa també s'obre a altres empreses de Vic o comarca. La idea és formar un grup amb un mínim de 30 o 40 companyies per comprar energia a través d'una subhasta pública. El principal avantatge és l'estalvi econòmic en la factura. Alguns dels exemples que s'han exposat durant la jornada organitzada aquest dijous per les associacions de polígons de Vic parlaven del 5% o del 15%, tot i que poden ser força superiors. "La constitució del grup de compra és la part que més sol costar perquè cal fer una anàlisi i veure quines són les despeses de cada empresa o quina potència tenen contractada, entre d'altres", explica el regidor de Serveis, Toni Serrat. Des de l'administració se subvencionarà la primera fase per tal que el grup pugui arrencar, una tasca que pot costar entre 10.000 i 15.000 euros.

L'Ajuntament de Vic fa temps que es reuneix periòdicament amb les associacions dels polígons per gestionar el dia a dia i millorar o intentar canviar disfuncions. El regidor de Serveis, Toni Serrat, explica que això ha permès, per exemple, que gràcies a la unió dels empresaris s'hagi pogut fer pressió per exigir l'ampliació del pont que uneix el PAE amb Malloles. Serrat apunta que amb el suport de Creacció s'ha volgut fer "un pas més" per estendre la força que poden fer les empreses de la ciutat quan actuen unides. "Ara cadascú té un preu diferent i cadascú paga més o menys en funció del que s'ha pogut espavilar", assenyala. Amb la compra agregada tots els criteris s'unifiquen.

Les indústries no s'han de dedicar a comparar l'energia elèctrica, sinó que s'han de dedicar a la seva missió com a empresaris. La subhasta pública la guanyarà, com és obvi, aquell que fa la millor oferta a la baixa i, en cap cas, "cap empresa pagarà més del que ja paga". De fet, l'entrada al grup no implica cap permanència, explica el regidor, així que si després de l'estudi inicial hi ha alguna empresa a qui no convenç la compra agregada pot decidir no tirar-la endavant o sortir del grup més endavant, quan ho cregui convenient.

L'Ajuntament de Vic ja fa temps que s'ha sumat a una compra agregada amb l'Associació Catalana de Municipis. "L'Ajuntament de Vic gasta molts kilowatts/hora i aquest tipus de compra li surt molt rendible. És de pensar que molts petits empresaris faran una despesa igual o superior a l'Ajuntament de Vic i també se'n podrien beneficiar". Més enllà de la reducció dels costos del consum, la compra conjunta també permet a les empreses que millorin les prestacions i la qualitat del servei que se'ls ofereix.

Si el grup tira endavant i es fa estable, la idea és ampliar-lo a nivell comarcal i que el Consell Comarcal en pugui fer la gestió del mateix grup, afegeix Toni Serrat.

A la sessió informativa d'aquest dijous a l'AICO de Vic hi va assistir l'expert José Enrique Vázquez Martínez, president del Grup de Gestors Energètics i expresident de l'Associació Catalana d'Enginyeries i Consultories Ambiental, a més d'Aida Cortés, tècnica del projecte Rubí Brilla, una iniciativa d'èxit de compra agregada d'energia.
Arxivat a