L'Esquirol enderroca la fàbrica de Pinsos Casadesús

L'alcalde Àlex Montanyà remarca que "és una satisfacció" després d'anys de reivindicacions dels veïns

La fàbrica de Pinsos Casadesús, enderrocada
La fàbrica de Pinsos Casadesús, enderrocada | Josep M. Montaner
06 de juny del 2019
La fàbrica de Pinsos Casadesús de l'Esquirol ha passat a la història. Aquesta setmana s'ha enderrocat definitivament l'edifici (i les sitges). La fàbrica es va construir els anys 80 a pocs metres del centre del poble i al principi era una farinera. Va iniciar l'activitat com a fàbrica de pinsos el 1986. Això va provocar reiterades queixes dels veïns per sorolls i polseguera, a més de l'impacte visual de l'edifici.

Les reclamacions van arribar els jutjats i el litigi es va acabar el 2010, quan un jutjat contenciós administratiu de Barcelona ordenava el cessament, clausura i desballestament de l'activitat. La resolució definitiva va arribar el 2016. Precisament, aquest any Pinsos Casadesús va tancar. En declaracions a Osona.com, l'alcalde Àlex Montanyà explica que llavors es va instar a la propietat a desballestar l'edifici per salubritat i seguretat, però com que estaven en un procés d'embargament no es va poder resoldre fins després d'un any i mig.

Per tot això, l'Ajuntament de l'Esquirol ha assumit els costos de l'enderroc subsidiàriament, és a dir, que queden acumulats a les despeses de la futura urbanització d'aquest sector. Han tingut un cost de 30.000 euros. "La factura l'avança l'Ajuntament i queda com una càrrega per al futur promotor que vulgui desenvolupar el pla urbanístic que hi ha marcat", explica l'alcalde. En aquest sentit, apunta que és una zona a tocar de la plaça i "dona peu a què hi hagi futurs habitatges, zones verdes i equipaments".

"Hem eliminat la fàbrica de l'horitzó de l'Esquirol i tenim unes vistes excepcionals de Cabrera i la Plana de Vic", diu Montanyà, remarcant que "és una satisfacció" i "un alleugeriment per a tots els veïns que ho havien denunciat per activa i passiva". En aquest sentit, destaca "l'esforç col·lectiu dels veïns".

Petita aturada per un niu d'òlibes

L'alcalde explica com a anècdota que les obres d'enderroc es van veure afectades perquè, a més de molts coloms, hi havia una parella d'òlibes que hi havien fet el niu. D'acord amb els Agents Rurals, es van haver d'esperar unes tres setmanes perquè els polls estiguessin més desenvolupats i poder seguir amb els treballs de desballestament. Es van retirar i es van traslladar al Centre de Recuperació d'Aus "per més endavant tornar a l'Esquirol", afegeix Montanyà.
 

La fàbrica de Pinsos Casadesús, enderrocada Foto: Josep M. Montaner