Schubert, protagonista del cicle Clàssica Jove de l'Atlàntida de Vic

El certamen, del 7 de juny al 25 de juliol, programa una vintena d'activitats i concerts

Durant la roda de premsa d'aquest dimecres a l'Atlàntida.
Durant la roda de premsa d'aquest dimecres a l'Atlàntida. | Carles Fiter
05 de juny del 2019
Actualitzat a les 17:11h
Franz Peter Schubert és el protagonista del cicle Clàssica Jove de l'Atlàntida de Vic d'enguany. Les melodies del compositor i pianista austríac s'impregnaran per la capital d'Osona. La directora de la Fundació Atlàntida, Montse Catllà, ha destacat en la roda de premsa de presentació que, tot i que Schubert va viure eclipsat per Bethoveen, no significa que fos "un músic menor". "La seva música era espiritual i poc grandiloqüent" i "era més de cambra que no sales de concert", ha afegit.

Catllà ha destacat que amb aquest cicle volen "captivar i seduir" aquells que no estan tan abasats a la música clàssica, sobretot els joves. "El sistema educatiu no proveeix la informació necessària per estimar la clàssica. Per això, la nostra llavor al sistema educatiu és per apropar la clàssica als joves i no tan joves", ha conclòs.

En aquest sentit, Catllà ha remarcat que enguany s'eliminen "les barreres econòmiques" i, per tant, no són un impediment per gaudir de la Clàssica Jove. Més de la meitat són gratuïtes i les que s'han de pagar tenen un preu d'entre 10 i 12 euros de mitjana. D'altra banda, s'han programat altres activitats al voltant dels concerts "participatives, lúdiques i festives" que trenquen amb "l'excés de protocol que a vegades hi ha al voltant de la música clàssica, massa rígid a vegades".

Dos focus: festival familiar i grup resident

La directora de la Fundació ha apuntat que enguany hi ha "dos grans focus" al cicle. D'una banda, la principal novetat d'aquesta edició és la residència de tres dies a l'Atlàntida que oferirà el Trio Fortuny. "Incorporem una residència en la Clàssica Jove per donar espai a uns joves, que ja han començat a traçar la seva trajectòria i ajudar-los a què es puguin començar a consolidar". 

A més, Catllà ha remarcat que és un "projecte exclusiu per a Vic i per a l'Atlàntida". El quintet de "La Truita" es podrà veure el proper 27 de juny a la Sala 2 de l'Atlàntida i comptarà amb dos músics europeus més. El dia abans, el trio també farà un concert gratuït a la plaça de la Catedral. El trio repassarà "hits" de la música.

D'altra banda, també hi haurà tallers per al públic familiar el cap de setmana del 15 i 16 de juny. Tal com ha explicat la directora de l'Escola de Música i Conservatori de Vic, Dolça Albert, es tracta de tres tallers dividits per edats: "coNEIX Schubert" (nadons fins a 3 anys); "Schubert en moviment" (de 4 a 9 anys); i "A la recerca de Schubert" (a partir de 10 anys).

Des de l'Ajuntament de Vic, la regidora de Cultura, Susagna Roura, ha remarcat que era "una cita ineludible", en la qual hi ha "la voluntat de convertir Vic en l'epicentre de la música clàssica i les joves promeses".

Una vintena d'activitats

Enguany la programació s'ha ampliat i s'allarga fins al juliol. A més dels concerts, hi ha altres activitats com cinema a la fresca, xerrades, tallers per a nadons, piano al carrer i un bàsquet musicat. El certamen comença aquest divendres, 7 de juny, amb una Schubertíada amb l'ESMUC.

Aquesta és la segona ocasió que el cicle està encapçalada per un músic. L'any passat va ser Mozart. En aquest sentit, la directora de l'Atlàntida ha explicat que Schubert serà el referent en algunes activitats i "la picada d'ullet" en d'altres.

De cara l'any que ve, tot apunta que serà Bethoveen, pel 250è aniversari del seu naixement. Catllà ha apuntat que hi ha la voluntat d'incorporar compositores i artistes femenines, encara que "la tradició europea al llarg de la història ha amagat molt les poques figures femenines que hi ha hagut", ha lamentat.

Consulta tota la programació

 

Dansant Schubert. Foto: ACN

Arxivat a