El Centelles més ratafiaire celebra la seva fira aquest cap de setmana

El municipi acull la desena edició del certamen que coincideix amb la Botiga al Carrer

Durant la roda de premsa de presentació de l'10a edició de la Fira de Ratafia
Durant la roda de premsa de presentació de l'10a edició de la Fira de Ratafia | Toni Carrasco
Toni Carrasco
30 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:29h
Unes vint parades, situades al passeig modernista del poble, deu de les quals són exclusivament de productors de ratafia, oferiran les elaboracions amb aquest licor artesanal català com formatge, cervesa o embotits. La fira inclourà diferents tallers, xerrades tenint com a eix central qui vulgui elaborar el seu propi licor seguint la recepta centellenca de l'any 1880 en la que s'han introduït plantes típiques de la costa.

Al matí de dissabte es farà la presentació del primer treball de recerca de l'institut Pere Barnils relacionat amb el tema: "El poder de les herbes fet licor" de les alumnes Laura Rico Martin i Blanca Saladrigues Jutglar, dirigides per la professora Clara Vilaplana.

Seguidament es farà un taller de postres que donarà pas a la fase prèvia de deliberació amb el jurat popular de l'11è Concurs de Ratafies. Com a novetat els participants que ho hagin sol·licitat prèviament poden formar part d'aquest jurat. Fins al moment, hi ha 41 ratafies presentades, una de les quals prové directament de la Catalunya Nord. A les 7 de la tarda, al Passeig, es farà la deliberació amb un jurat format per Faustí Bosch de Ratafia Bosch, un membre de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners, el centellenc Jaume Parés de Vins Parés, el músic Jordi Palau, la centellenca i ratafiaire Montserrat Rovira i l'actor Quim Masferrer com a convidat especial. Una altra novetat d'enguany és el premi a la millor ratafia local.

Una de les novetats programades a la 10a Fira de la Ratafia de Centelles és un dinar silvestre a càrrec del col·lectiu igualadí Eixarcolant i dirigit per l'etnobotànic Marc Calvera, que tindrà lloc el dissabte dia 1 de juny a la 13 h a la plaça Major. Consistirà en un viatge gastronòmic i de colors diversos que ens transportarà arreu dels paisatges del país i al model alimentari de principis de segle XX, degudament reinventat i actualitzat, tot mostrant com podem utilitzar, el dia d'avui, espècies silvestres i varietats locals en la nostra cuina quotidiana.

Les inscripcions al dinar estan limitades a 100 persones i el preu és de 10 euros, amb begudes incloses. La inscripció i el pagament s'ha de fer a través de la pàgina web www.eixarcolant.cat. Els tiquets es podran recollir al Punt d'informació de la Fira de la Ratafia. I en el cas que no s'hagin exhaurit les places es podran posar tiquets a la venda.

El menú del dinar farà un recorregut pels colors dels seus ingredients més naturals: des del vermell amb una amanida de pisana amb flors i fulles silvestres com la mateixa pisana, remolatxa, lletsó, rosella, tomàquet i enciam amb vinagreta a la mel (oli, vinagre de vi, mel i llimona); verd amb el xarrup de crema d'ortigues i verdures de temporada com ortigues, patates, porros, ceba i api Cavallard; groc amb el remenat de silvestres amb crostons i pa que inclou ou, bleda, romàs, mostassa, ceba i pa; lila amb els xips de malva que conté flors i fulles de malva i fins al blanc amb iogurt de xarop de romaní amb saüc i la fresca intensitat de l'oxalis.

La Fira, organitzada per l'Ajuntament, compta amb una comissió especialitzada i guanyadora de concursos de ratafia com el de Santa Coloma de Farners, en diversos anys i formada per Joan Mas, Jaume Guinovart i Joan Piella. El cartell d'aquest any és obra de l'artista local Eulàlia Llopart.

El dissabte la fira coincidirà amb la 23a edició de la Botiga al Carrer, aquest any amb temàtica hippy i carrers decorats, racons musicals, inflables per a la mainada i actuacions de ball i dansa urbana.
 

Consulta tota la programació

 

Galeries de la Fira de la Ratafia d'altres anys

Arxivat a