La gastronomia pren protagonisme a la Fira del Tupí de Sant Julià de Vilatorta

Txell Bonet serà la presidenta d'honor del certamen d'aquest cap de setmana 1 i 2 de juny

Joan Carles Rodríguez,Núria Nofrarias i Lluís Solanas.
Joan Carles Rodríguez,Núria Nofrarias i Lluís Solanas. | Carles Fiter
Redacció
29 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:39h
Sant Julià de Vilatorta celebra aquest cap de setmana, 1 i 2 de juny, la Fira del Tupí, una de les mostres referents del territori català de ceràmica i terrissa. "Terra, ceràmica...sentits!" és el nou lema de l'onzena edició, ja que la gastronomia pren protagonisme al certamen. "Volem fer una fira de ceràmica on es mostri la relació de la ceràmica en el món gastronòmic; la tradició i la innovació amb un toc de creativitat", explica la nova directora artística de la fira, Núria Nofrarias.

"Cada any hem impulsat activitats relacionades amb la gastronomia", explica el regidor de Turisme, Lluís Solanas, com el Mos del Tupí, que se celebra el migdia de dissabte i diumenge. Enguany n'hi ha dues de noves "molt interessants" que agrupen "el fet gastronòmic i la terrissa".

"Del mató al tupí" i "Cassola de Parelles"

D'una banda, hi ha el tast de formatges, tupins i vins d'àmfora: "Del mató al tupí, la història d'un formatge". L'activitat tindrà lloc el dissabte a les 19h al Saló Catalunya i anirà a càrrec d'Isaac Gelabert, director de Lactium, la mostra de formatges catalans.

D'altra banda, una de les apostes de l'Ajuntament de Sant Julià és el projecte de Cassola de Parelles. La iniciativa ha reunit diverses generacions de vilatortins per cuinar plats de cuina de terrissa tradicional. El Saló Catalunya acollirà diumenge a les 18h. la projecció del procés creatiu amb les parelles protagonistes. Solanas destaca que, d'aquesta manera, "les persones grans transmeten la cultura gastronòmica a les noves generacions".

"Emocions i argila des de la presó"

Pel que fa a exposicions, tal com explica la nova directora artística de la fira, Núria Nofrarias, una de les més destacades és "Emocions i argila des de la presó", una mostra de ceràmica de Jordi Cuixart i els interns de la presó de Lledoners. Precisament, Meritxell Bonet, periodista i companya de Cuixart, és la presidenta d'honor d'aquesta edició. Juntament amb el vicepresident i Conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, inauguraran la fira aquest dissabte a les 10 del matí.

En aquest sentit, l'alcalde de Sant Julià, Joan Carles Rodríguez, destaca "és molt escaient" l'assistència de Bonet tenint en compte "la situació de repressió al país". D'altra banda, apunta que enguany hi ha unes vint parades d'expositors, la mateixa xifra que l'any passat. "La fira "és una oportunitat perquè la gent visiti el poble", afegeix l'alcalde, remarcant que hi ha moltes activitats paral·leles per a tots els públics.

Durant els dos dies es faran tallers de ceràmica per a infants, demostracions dels oficis de ceramista i terrisser amb creacions el torn, així com una exposició de rajoles de ceràmica i la inauguració del mural commemoratiu dels 10 anys de la Fira del Tupí que van realitzar els visitants de l'any passat.

Concurs de ceràmica artística

Tampoc hi faltarà el Concurs Memorial Joan Capdevila, que enguany es presenta com una intervenció en ceràmica per la Sala de Plens de l'Ajuntament. Enguany d'entre els 7 projectes presentats se n'escollirà un perquè pugui desenvolupar la seva obra amb una dotació de 10.000 euros. D'aquesta manera, segons Nofrarias, "s'integra la ceràmica en un edifici d'ús públic". El veredicte es donarà a conèixer dissabte i es podran observar els set projectes proposats.

En l'àmbit de la Ceràmica Artística, destaca el Concurs Memorial Joan Capdevila on es presentarà el guanyador/a per la Intervenció en Ceràmica a la Sala de Plens de l'Ajuntament la qual s'acompanyarà d'una exposició dels projectes presentats a l'Aula de Cultura de l'Ajuntament.
 

Consulta tota la programació