Anna Erra: «Primer hem de digerir la majoria absoluta, però sense perdre de vista el diàleg»

La guanyadora de les eleccions a Vic encara el mandat amb "tranquil·litat" després de quatre anys arribant a pactes i acords per poder governar

Anna Erra, votant aquest diumenge al col·legi Guillem de Mont-Rodon
Anna Erra, votant aquest diumenge al col·legi Guillem de Mont-Rodon | Adrià Costa
Redacció
28 de maig del 2019
Actualitzat a les 10:08h
Els ciutadans de Vic no només han revalidat els quatre anys de govern d'Anna Erra al capdavant del consistori en les eleccions del 26-M, sinó que ha més li han donat la majoria absoluta perquè governi amb "tranquil·litat". Erra ha guanyat 11 de les 21 cadires del ple, una fita que els exconvergents no experimentaven des de l'any 1991, amb Pere Girbau d'alcalde. En declaracions a l'ACN, l'alcaldessa ha parlat dels reptes d'aquesta nova legislatura i ha assenyalat que "primer de tot caldrà digerir què vol dir ser majoria absoluta", però sense perdre "la manera de fer" a base de diàleg per trobar "el màxim consens" en els projectes de ciutat. Finalment, el pacte progressista d'esquerres que planava durant la campanya no ha estat possible, ja que ERC i Capgirem han repetit nombre de regidors, 5 i 4 respectivament.

Junts per Catalunya ha guanyat les eleccions del 26-M a Vic amb majoria absoluta. Els 7.786 vigatans, el 43% dels vots, han donat 11 regidors a Anna Erra. L'augment ha estat considerable si es té en compte que el 2015 la candidatura d'Erra va aconseguir 5.264 suports. En declaracions a l'ACN, Erra s'ha mostrat molt satisfeta pels resultats -que a més han registrat una alta participació- i ha explicat que no s'esperava un èxit tan gran en forma de majoria absoluta. "Sabia que era molt difícil, i ara que ho hem aconseguit no nego que estic molt contenta", ha destacat.

L'alcaldessa també ha ressaltat les xifres que ha aconseguit Junts per Catalunya a les europees, on la candidatura que encapçalava Carles Puigdemont ha arrasat a Vic. Amb una participació del 66%, amb 17.891 vots emesos, 10.318 van ser per a Puigdemont. "Tots veiem clar que serà la nostra veu a Europa i reivindicarà la situació al nostre país", ha afegit.

Governar des de la "tranquil·litat"

"El meu estil no és governar sola", ha apuntat Anna Erra. I ha afegit que continuarà governant com a ella li agrada i a la seva manera, "que és parlar amb tots els grups, dialogar i buscar consensos". Però no ha negat que això, a partir d'ara, després d'uns anys buscant pactes i acords sense parar, ara ho farà "des de la tranquil·litat" que li dona la majoria absoluta. "Ara cap projecte quedarà paralitzat o boicotejat si a nosaltres ens sembla que poden ser els millors", ha afegit.

Entre els grans reptes del mandat, l'alcaldessa té sobre la taula tirar endavant la nova biblioteca, un projecte que ja s'ha aprovat en la darrera legislatura, però també posar la mirada al riu i aconseguir la rehabilitació de les adoberies. El campus de la salut és un altre dels projectes cabdals.

El pacte d'esquerres no suma

Per la seva banda, ERC i Capgirem també han guanyat suports. ERC ha passat dels 3.088 vots als 3.472, mentre que Capgirem ha crescut dels 2.517 fins als 2.748. El fet que la participació global també hagi crescut, però, no ha canviat la correlació de regidors.

La quarta força al consistori és el PSC, amb Carme Tena al capdavant. Els socialistes han aconseguit un regidor, com en les eleccions del 2015, tot i que la marca socialista havia desaparegut del consistori quan Benjamí Dòniga es va donar de baixa del partit i va pactar amb Anna Erra.

Nou escenari polític amb només quatre forces

Els dos socis de govern d'Erra durant bona part de la legislatura han quedat fora del consistori. D'una banda, Benjamí Dòniga, ex del PSC i que ara es presentava amb la candidatura Vic Sentit Comú, no ha aconseguit representació, s'ha quedat al 2%. De l'altra, Arnau Martí, que encapçalava la candidatura de Vic En Comú Podem, tot i arribar al percentatge mínim del 5%, no ha aconseguit endur-se cap regidor amb 838 vots.

Anna Erra ha tingut paraules d'agraïment per Arnau Martí, amb qui té bona sintonia personal, i ha dit que li ha sabut molt greu que no hagi revalidat el seu lloc al consistori. "Ell ens ha donat una altra visió de govern i ha proposat polítiques socials que potser nosaltres les haguéssim incorporat més lentament. Ens ha enriquit molt", ha afegit.

Qui també s'ha quedat fora del consistori és el partit xenòfob de Josep Anglada, Som Identitaris. Sense que Josep Anglada el pogués encapçalar per una ordre judicial a últim moment, i amb Marta Riera de número 1, Som Identitaris només ha aconseguit 511 vots, un 3% del total. Sobre la desfeta del nou projecte d'Anglada, Erra ha assenyalat que és una "bona notícia", i que com a ciutat "hem d'estar contents que un partit així no formi part del consistori". "Hem de treballar perquè a la ciutat hi hagi cohesió i convivència", ha afegit.

Com a apunt final dels resultats, el vot clarament independentista a la ciutat ha augmentat, passant dels 10.869 vots del 2015 als 14.006. La participació ha augmentat deu punts.
Arxivat a