ERC guanya en una vintena dels 50 municipis d'Osona

JxCat és el més votat en 18, 10 independents i 2 el PSC

Mercè Cabanas ha arrasat a Taradell amb una majoria aclaparadora.
Mercè Cabanas ha arrasat a Taradell amb una majoria aclaparadora. | ERC Taradell
27 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:59h
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha estat el partit més votat a Osona. Amb un total de 27.242 vots, també ha estat la formació que en més municipis ha guanyat. S'ha imposat en grans poblacions com Manlleu, Torelló o Taradell, i també en d'altres de mitjanes com Seva, Folgueroles, L'Esquirol o Sant Vicenç de Torelló. En total ha guanyat en 19 municipis, però no té l'alcaldia assegurada en tots.

Cal destacar que en vuit d'aquests municipis hi havia llista única. És el cas de Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Olost, Rupit i Pruit, i Lluçà.

JxCat: 18

Per la seva banda, Junts per Catalunya ha guanyat en 18 poblacions. Els més destacables són Vic, on Anna Erra ha obtingut majoria absoluta amb 11 dels 21 regidors; Calldetenes, amb Marc Verdaguer; i Santa Eugènia de Berga, amb Xavier Fernández.

Tot i això, no té l'alcaldia assegurada a Tona, Sant Hipòlit de Voltregà, Gurb, Prats de Lluçanès o Sant Quirze de Besora. Tant a Sant Agustí de Lluçanès com a Oristà només hi havia la llista de JxCat.

Independents: 8(+2)

Els independents han guanyat en 10 municipis, 8 dels quals estan federats a Independents d'Osona. Els altres dos restants són Santa Maria de Besora (amb Camilo Adam) i Sobremunt (amb Albert Güell), que era l'única llista que s'hi presentava. També hi ha hagut una sola candidatura a Malla i El Brull.

Ha guanyat per majoria absoluta a Vidrà, Sant Martí de Centelles, Sant Bartomeu del Grau i Vilanova de Sau. L'actual alcalde Joan Riera es va presentar en els passats comicis pel PSC. Per contra, no tenen l'alcaldia assegurada a Roda de Ter ni Balenyà.

PSC: 2

El PSC només ha guanyat a Centelles i Les Masies de Voltregà, on Sergi Vilamala té l'alcaldia assegurada amb una majoria absoluta.