Quan començaran a sortir els primers resultats de les municipals i les europees?

El recompte i l'anunci de les primeres dades dependrà del tancament dels col·legis electorals de les Canàries i Itàlia

Una urna de les eleccions europees.
Una urna de les eleccions europees. | Adrià Costa
NacióDigital
26 de maig del 2019
A les vuit del vespre els col·legis electorals tancaran a Catalunya. Es donarà per acabada la votació de les eleccions municipals i les europees i començarà el recompte. Ara bé, com succeeix en tots els comicis a l'Estat, encara quedarà una hora fins al tancament total de recintes a Espanya, quan ho facin a les Canàries. En el cas de les europees, aquest termini és encara més extens: fins a les 23h no tanquen els col·legis a Itàlia. A partir de quina hora, doncs, començaran a sortir les primeres dades dels resultats?

Primer de tot cal saber que la llei electoral estipula que el recompte ha de ser consecutiu i que ha de començar per les europees. Quan aquest finalitza, comença el de les municipals. Després autonòmiques i, per últim, consells locals.

Així doncs, a partir de les 20h començarà el recompte dels comicis europeus als col·legis electorals catalans. Les primeres dades continentals, però, no es podran fer públiques fins a les onze de la nit. Per tant, és obvi pensar que els primers resultats europeus es faran públics amb un percentatge d'escrutini força elevat, ja que en la majoria de pobles i ciutats de Catalunya haurà donat temps de finalitzar el recompte.

Pel que fa a les municipals, a partir de les 21h ja es començaran a conèixer alguns resultats. Serà el d'aquelles meses que ja hagin comptabilitzat les europees i també hagin pogut fer-ho amb les municipals. Com és habitual, les primeres dades provindran de pobles petits, on hi ha menys electors i el recompte es fa més ràpid.

En resum, a partir de les 21h s'iniciarà el degoteig de dades de les municipals -lent i, en un principi, amb un percentatge escrutat molt baix- i, a partir de les 23h, s'obrirà l'aixeta de les europees -amb resultats ja molt definitius, almenys pel que fa a Catalunya, des del punt de partida-.