​Tot allò que has de saber de les municipals a Osona

Consulta els municipis que ja tenen l'alcalde decidit, els que segur que n'estrenaran i que els tenen més llistes

Eleccions Municipals 2015 a Vic
Eleccions Municipals 2015 a Vic | Adrià Costa
24 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:50h
ERC, el partit amb més llistes

ERC és la força que presenta més llistes a Osona amb un total de 43 dels 50 municipis a la comarca. La segona força és JxCat amb 34 llistes -que n'ha perdut 9 respecte del 2015-. D'altra banda, a Osona es presenten un total de 24 candidatures sota sigles d'independents. Entre aquestes candidatures n'hi ha 18 que estan federades als Independents d'Osona i, que per tant, sumen a l'hora d'aconseguir representació al Consell Comarcal.

El PSC és la quarta força amb més representació amb un total de 12 candidatures. El segueix la CUP amb 10. És la formació que més puja respecte al 2015, ja que ha duplicat la xifra respecte al 2015.

El PP presenta un total de 4 llistes; Ciutadans ho fa amb 3 i per primera vegada; i els Comuns i el partit xenòfob SOMI només a Vic i Manlleu. Vox no es presenta a Osona.

Vic: possibles pactes, Ciutadans i l'estocada a Anglada

CiU ostenta l'alcaldia des de fa 40 anys, des de les primeres eleccions democràtiques. A les passades municipals es va donar la possibilitat d'un pacte d'esquerres (ERC, Capgirem, Vic Per a Tots i PSC) que al final no va arribar a bon port. Acabat el mandat, les relacions entre ERC i Capgirem són diferents i les possibilitats de materialitzar-ho més altes. En tot cas, cal esperar als resultats de diumenge.

A tot aquest panorama s'hi suma Ciutadans que es presenta per primer cop a Vic i Osona; i que la Junta Electoral ha prohibit Josep Anglada presentar-se a la llista de Som Identitaris per una sentència de l'Audiència Nacional.
 

Alguns dels candidats a les municipals de Vic.


La moció de Sant Hipòlit de Voltregà

Un dels municipis amb més interès és Sant Hipòlit de Voltregà. S'hi presenten 4 llistes: Hipòlit Serra (Som Voltregà-ERC), Xavier Vilamala (Sumem Sant Hipòlit-PSC), Gerard Sancho (JxCat), i Marta Boixeda (CUP).

En el mandat que acaba, ERC i i PDECat van presentar una moció de censura contra el llavors alcalde Xavier Vilamala, pels fets de l'1 d'octubre i l'aplicació de l'article 155. Havia estat batlle en tres ocasions (2007, 2011 i 2015). Caldrà veure si Vilamala torna a estar el partit més votat o no.

Dotze alcaldes decidits abans d'hora

Dotze municipis d'Osona ja tenen els alcaldes decidits. Només hi ha una candidatura que es presenta al municipi i, per tant, no hi ha més opció. D'aquestes llistes, 6 són d'ERC (Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Olost, Rupit i Pruit, i Lluçà), 4 d'Independents (Sant Boi de Lluçanès, Malla, El Brull -Independents d'Osona- i Sobremunt), i 2 de JxCat (Sant Agustí de Lluçanès i Oristà).

D'aquests municipis, la majoria d'alcaldes repeteixen, excepte el de Santa Eulàlia de Riuprimer, Txevi Rovira; la de Lluçà, Eva Boixadé; i el de Sant Boi de Lluçanès, Marc Parés, que s'estrenaran al càrrec.

Els pobles que segur que estrenaran alcalde

A més de Santa Eulàlia, Lluçà i Sant Boi, hi ha altres municipis d'Osona segur que estrenaran alcalde perquè el que hi havia fins ara no opta al càrrec. És el cas de Torelló, Centelles, Taradell, Balenyà, Santa Eugènia de Berga, Folgueroles, Seva i Sant Miquel de Balenyà.

En el cas de Centelles, Miquel Arisa deixa el càrrec després de 24 anys al càrrec. El batlle més veterà és però Ramon Erra, de Sant Martí d'Albars, que penja la vara després de 32 anys.

En el cas de Sant Miquel de Balenyà, a més de votar l'alcalde de Seva i les europees, també han de decidir el president de l'EMD. Hi ha tres candidats.

Els pobles amb més llistes

Vic és el municipi que té més llistes (9). El segueix Manlleu (7), Centelles (6), Torelló (5), Tona (5), Santa Eugènia de Berga (5), Prats de Lluçanès (4), Balenyà (4), Sant Hipòlit de Voltregà (4) i les Masies de Voltregà (4).

Moltes d'aquestes llistes han vingut donades per escissions dins els mateixos partits. És el cas de Centelles, Prats i Santa Eugènia. A Centelles, per exemple, del PDECat han sorgit dues llistes, la que encapçala Carme Sayós amb Junts per Catalunya-Centelles després d'unes primàries; i la de Fem Centelles amb l'actual regidora del PDECat a l'Ajuntament Dolors Calm.

On també hi ha hagut una escissió ha estat a ERC de Prats de Lluçanès. La regidora republicana Montse Juvanteny es presenta amb el nou partit Movem Prats (sota el paraigua d'Independents d'Osona) per desavinences amb el candidat d'ERC i actual alcalde Isaac Peraire.

D'altra banda, a Santa Eugènia de Berga, també ha nascut una candidatura per un trencament a ERC. Josep Sallent, regidor durant 12 anys, ha abandonat el partit i n'ha creat un de nou fruit del desacord en l'ordre de la llista.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis