L'alcalde més veterà d'Osona penja la vara després de 32 anys

Ramon Erra, de Sant Martí d'Albars, explica que ha fet més de batlle "al carrer que a l'Ajuntament"

 Ramon Erra.
Ramon Erra. | Josep M. Montaner
23 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:53h
Ramon Erra deixarà de ser l'alcalde més veterà a Osona el proper juny. Després de 32 anys -8 mandats- a l'alcaldia de Sant Martí d'Albars, al Lluçanès per CiU ha decidit que no es presenta a les eleccions municipals d'aquest diumenge, 26 de maig. En un poble tan petit com aquest del Lluçanès (117 habitants), els veïns voten als candidats en llistes obertes. Erra ha estat el més votat excepte en una ocasió per 4 vots que va obtenir una altra regidora, però que ja havia anunciat prèviament que no volia anar al capdavant.

Tal com explica Erra a Osona.com, es va presentar fa 32 anys perquè no hi havia ningú, tot i no saber "res" de l'Ajuntament. "Era pel poble, no per la política", remarca. En aquest sentit, l'alcalde de Sant Martí d'Albars apunta que "tot ha canviat molt". "Trenta anys enrere, venies una estona i marxaves; ara t'hi has de dedicar més", afegeix. Tal com explica, si no fos perquè li van concedir la mitja invalidesa fa 12 anys, no s'hi hauria estat tant temps.

L'aigua

Erra acaba aquests 8 mandats "satisfet". "S'han fet coses bé i ens hem equivocat en d'altres, com és normal". Deixa la política municipal satisfet de "la portada d'aigua des de Sant Bartomeu a Lluçanès Nord". "Vam portar aigua als nuclis i a totes les masies", recorda. "Orgullós", també, per "l'estat econòmic de l'Ajuntament". "No hi ha ni un cèntim de crèdit", remarca. El municipi s'estructura en tres nuclis, Beulaigua, La Blava, Sant Martí i en algunes masies aïllades.
 

Ramon Erra. Foto: Josep M. Montaner


Marxa amb "una espina clavada": la depuradora de La Blava. S'havia de fer el 2017, però tot apunta que fins a la propera tardor no es podrà adjudicar. En aquest sentit, explica que si seguís com alcalde, aquesta seria el primer projecte a desenvolupar, i després als altres nuclis. "Per experiència, si poses enllumenat a un nucli, no has de tardar a fer-ho als altres", alerta.

Més al carrer que a l'Ajuntament

"En pobles com Sant Martí, fas més d'alcalde a fora al carrer que a dins l'Ajuntament", destaca. En aquest sentit, explica que ha fet d'alcalde "les 24 hores". "Cada casa té el meu mòbil i m'han trucat quan no tenien aigua o llum", afegeix. En aquest sentit, Erra només té un consell per als seus predecessors: "escoltar la gent del poble". Tot i que "això no vol dir donar-los tot el que volen", especifica.

"Amb 32 anys ja he complert", remarca Erra. "Sincerament, ho trobaré a faltar. Hi ha molts dies que t'hi passes hores, hi ha un lligam i també l'escalfor dels veïns", conclou. Va convertir-se en alcalde quan tan sols tenia 20 anys i amb un fill de 3. Actualment, té un nét de tres anys. "Ara faré d'avi".
 

Ramon Erra, l'alcalde més veterà d'Osona i el Lluçanès. Foto: Josep M. Montaner