Maria Balasch: «Vic és un important referent en fires, però li cal una planificació turística»

La candidata d'ERC respon les preguntes dels lectors d'Osona.com i les entitats

Maria Balasch
Maria Balasch | Josep M. Montaner
Redacció
22 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:32h
- Faci autocrítica. Què ha fet bé i què ha fet malament el seu partit durant aquest mandat?

- Com a positiu, el grup municipal ha demostrat tenir una visió pròpia de la ciutat i ha estat ferm a l'hora de mostrar que posa sempre per damunt l'interès general. Com a negatiu, no hem comunicat bé la nostra tasca i no hem pogut arribar directament al ciutadà tant com ens agradaria.

- Creu que ha fet una oposició constructiva?

- No es pot construir des del silenci, i el nostre grup municipal ha estat silenciat i censurat des que Vic per a Tots va entrar al govern. Abans d'això, el nostre grup havia estat decisiu i constructiu. Només una mostra: la nostra moció d'unitat de les Adoberies i la proposta que l'Ajuntament en comprés dues, que el govern va negar però ha acabat fent seva.

- Tal com proposa l'AMI als regidors independentistes, prometrà o jurarà el càrrec per la República catalana?

- Tots els regidors d'ERC sense excepció vam fer servir la fórmula de l'AMI el 2015.

- Es posaran d'acord amb els altres partits independentistes per trobar un lloc per dedicar a l'1-O?

- L'acord no és una possibilitat sinó una obligació. Cal que Vic tingui un lloc d'homenatge als milions de catalans que l'1-O vam defensar les urnes i com a recordatori que quan volem, ho podem tot.

VIC COMERÇ:
- Com pensen potenciar i promocionar la ciutat per ampliar la base de visitants i compradors potencials?


- Vic és un important referent en fires però, tal com han fet ciutats de referència, cal una planificació turística que promogui la ciutat i inverteixi en funció dels diferents consumidors potencials. Aprofitant l'entorn comarcal, cal treballar més i millor en el turisme esportiu i el familiar de cap de setmana i creure's d'una vegada per totes que tenim una de les ciutats culturalment i artística més importants de Catalunya, que hem de saber projectar internacionalment per atreure turisme de qualitat i amb pernoctacions. Això ha d'anar de la mà d'una oferta de serveis turístics i una aposta per la preservació del patrimoni a l'alçada de les expectatives. Cal també desenvolupar un pla estratègic i d'inversions per atraure congressos i convencions, ja que actualment les infraestructures i l'oferta d'allotjament és massa limitada.

Quant al comerç, és necessari apostar pel comerç de proximitat, independent i de caràcter singular, que permeti associar unívocament la identitat de la ciutat amb el seu teixit comercial. Recordem que les urbs apareixen històricament quan l'intercanvi de productes es fa inevitable: el comerç són les artèries per on corre la vida de la ciutat. Cal replantejar la mobilitat i els estacionaments a la ciutat per aconseguir un equilibri entre el trànsit rodat i l'accessibilitat als comerços.

Perquè no ens fotin el tren:
- Què farà el seu grup perquè el tren sigui també un mitjà de transport d'àmbit comarcal, a més de connectar amb Barcelona? Què faran perquè arribin els 2,5 milions d'euros promesos per a la millora de l'estació?


- Aquest ajuntament fa temps que ha deixat de liderar aquesta reivindicació en favor del trànsit privat, subvencionat i no sostenible mediambientalment. I això no només limita la mobilitat d'Osona, Ripollès i Garrotxa, sinó que les empobreix econòmicament. Cal retornar a l'esperit de les reivindicacions de fa 20 anys i fer un front comú comarcal que torni a posar el paper de la R3 a la taula dels les institucions responsables. Hem de ser la mosca collonera per aconseguir que el tren sigui font de prosperitat i de sostenibilitat a les nostres comarques.

GDT (Grup de Defensa del Ter):
- Com pensen recuperar la gestió pública de l'aigua donat que es tracta d'un contracte franquista?


- Els béns de primera necessitat han de ser de gestió pública. Proposarem un pla d'actuació per aconseguir en un termini i unes condicions adequades la recuperació de la gestió pública de l'aigua. Esquerra Republicana ha impulsat la creació d'una empresa pública al Consell Comarcal per a la gestió de la captació i subministrament d'aigua.

Sant Tomàs:
- Què pensa fer des de l'Ajuntament per donar suport en la reclamació d'un millor finançament públic per les entitats que treballen en favor de les persones amb discapacitat intel·lectual?


- Donarem suport a tota reivindicació que exigeixi a l'estat espanyol l'augment de les subvencions per tal d'equiparar el salari base dels CETs amb la resta dels treballadors i no ho hagi d'assumir el Departament de Treball de la Generalitat com ha fet enguany. Ens alegrem que els treballadors dels CETs tinguin un sou més digne, però tenim molt camí per fer encara.

TALCOMSOM:
- Vic està adherit al Pla Marc per raó d'orientació sexual i identitat de gènere d'Osona. En el darrer mandat s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del Pla creieu que és prioritari desenvolupar? Com ho fareu?


- La principal prioritat a desenvolupar és deixar de considerar la lluita LGTBI com única d'un col·lectiu i assumir-la com a part integral de la defensa dels drets de tota la ciutadania, juntament amb el feminisme. Mentre no hi hagi aquest canvi de mentalitat és normal que no fem avenços significatius. Nosaltres plantegem la lluita pels drets civils en tres pilars fonamentals: la inclusió de la visió LGTBI en totes les polítiques municipals; l'educació de base, tant per la canalla com per adults per tal que les realitats LGTBI esdevinguin quotidianes i visibles; i finalment la tolerància zero. Vic s'ha de declarar ciutat anti-homofòba i l'Ajuntament presentar-se com acusació popular davant de qualsevol acte discriminatori.

CEDO (Consell Empresarial d'Osona):
- Quines polítiques municipals tenen pensades per la dinamització de l'economia i per ajudar a les empreses a afrontar els reptes més importants. Són partidaris de coordinar polítiques a nivell d'Osona?


- El 40% de la població ocupada a Vic treballa fora la ciutat i aquest percentatge arriba per sobre del 60% en moltes poblacions d'Osona. Per tant, és una necessitat pensar globalment. Vic i Osona són economies potents del segle XX però no del segle XXI. Cal un pla estratègic a llarg termini que aposti per un teixit econòmic diversificat, amb activitats econòmiques de més valor afegit, capdavanter en digitalització, en la indústria 4.0 i en la sostenibilitat i l'eficiència energètica, i que busqui la concertació de sinèrgies amb la UVic-UCC.

El pla estratègic, les inversions en infraestructures logístiques, la digitalització i la connexió ferroviària moderna faran que Vic sigui un pol econòmic clau per captar i retenir el talent que genera ocupació amb salaris i condicions laborals dignes.

ANC (Assemblea Nacional Catalana):
- Creu en la desobediència com a eina per fer progressar la societat en moments determinats?


- Quan tens el president i la secretària general del teu partit empresonat i exiliada per haver promogut l'acte de desobediència més gran que es recorda a Europa és obvi que creiem en la desobediència i no dubtarem en tornar-la a fer servir si és de manera transversal, pacifica i massiva, com ho va ser la fita inesborrable de l'1-O.

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a