Jaume Amargant (Cs): «La primera acció com a alcalde seria treure tots els símbols partidistes de l'ajuntament»

El cap de llista de Ciutadans respon les preguntes dels lectors d'Osona.com i les entitats

Redacció
21 de maig del 2019
Jaume Armagant
Jaume Armagant | Josep M. Montaner
- Quina seria la primera acció que faria com a alcalde?

- Des del minut 1 la meva primera acció seria buscar un consens per treure tots els símbols partidistes de l'ajuntament i de tots els equipaments municipals i de l'administració pública. Trenquen el principi de pluralisme i tolerància, dues de les potes de tota democràcia i no són representatius de l'esperit transversal i de servei públic al qual es deu a tota administració municipal i al principi d'igualtat entre tots els ciutadans.

Vic Comerç:
- Com pensen potenciar i promocionar la ciutat per ampliar la base de visitants i compradors potencials?


- Un aspecte fonamental per nosaltres és que Vic tingui una projecció a Espanya i Europa a tots els àmbits però especialment en l'econòmic. Per això és necessari d'una banda potenciar l'arribada d'inversions i d'empreses que generen llocs de treball i riquesa en termes de producció industrial i comercial. Però això ho hem de combinar amb la promoció de la compra de proximitat pels consumidors que vulguin un altre estil de mercaderia més propera al territori. En qualsevol cas és important per nosaltres la innovació i millora dels productes que es fabriquen a Vic perquè la qualitat és un element que sempre genera valor.

Perquè no ens fotin el tren:
- Què farà el seu grup perquè el tren sigui també un mitjà de transport d'àmbit comarcal, a més de connectar amb Barcelona? Què faran perquè arribin els 2,5 milions d'euros promesos per a la millora de l'estació?


- A Ciutadans Vic i també Ciutadans Vallès Oriental (amb els qui formem un grup coordinat) som sensibles a aquest tema. Pensem que cal executar sense més demora el desdoblament de la línia R3 almenys fins a Vic. No pot ser que un mitjà ecològic i segur com el ferrocarril no tingui una doble via en un territori on viu molta població i amb una important producció econòmica. No hem contemplat que es faci un tren comarcal sense els estudis tècnics i de viabilitat que ho avalin però com a idea no ho veuríem malament. Sobre el tema dels 2,5 milions el nostre partit pot fer molta força a Madrid ara que tenim 57 diputats perquè es faci efectiva aquesta partida econòmica destinada a un mitjà de transport que ha de ser econòmic, ecològic i ràpid.

GDT (Grup de Defensa del Ter):
- Com pensen recuperar la gestió pública de l'aigua donat que es tracta d'un contracte franquista?


- Com a partit polític no entrarem a valorar si el contracte actual es va elaborar al règim anterior a la democràcia i per quins motius es va fer. Actualment tenim en vigència la nostra Constitució que garanteix drets fonamentals i el règim franquista va passar a la història l'any 1978. Com a liberals estem a favor de l'empresa privada i la limitació dels poders públics. No es tracta de crear organismes que puguin servir posteriorment a interessos de partits polítics i no dels ciutadans en general. El que cal veure és la viabilitat d'aquest contracte i sobretot que es pugui donar un servei públic de qualitat.

Sant Tomàs:
- Què pensa fer des de l'Ajuntament per donar suport en la reclamació d'un millor finançament públic per les entitats que treballen en favor de les persones amb discapacitat intel·lectual?


- Vaig realitzar la meva tesi de llicenciatura sobre les estratègies de mobilitat de les persones amb discapacitats físiques a Yucatán, Mèxic, en un treball de camp amb més de 50 entrevistes i per tant sóc molt sensible a aquest col·lectiu vulnerable. Per Ciutadans Vic la prioritat són les persones especialment les que per manca de recursos no poden satisfer els drets fonamentals com el de mobilitat, expressió, reunió, sufragi i que tenen a veure amb la igualtat de condicions entre tots els espanyols. Des del nostre punt de vista cal restar diners que es destinen a partides innecessàries de tipus polític (partides per AMI, Club Patí Vic, etc) per destinar-les a l'ajuda a persones amb discapacitat intel·lectual que les necessiten molt més.

TALCOMSOM:
- Vic està adherit al Pla Marc per raó d'orientació sexual i identitat de gènere d'Osona. En el darrer mandat s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del Pla creieu que és prioritari desenvolupar? Com ho fareu?


- Ciutadans és un dels partits més sensibles amb el tema de la diversitat sexual i en la lluita per la igualtat de tots els col·lectius que encara no han vist reconegudes les seves legítimes demandes socials. Per nosaltres cal continuar desenvolupant polítiques per fer desaparèixer la plaga de la violència de gènere i en aquest sentit practiquem un feminisme liberal. Per nosaltres és important desenvolupar un pla per la paritat entre homes i dones en els aspectes econòmics i professionals, ja que no pot ser que al segle XXI encara hi hagi desigualtats que són anacròniques. També creiem important potenciar la participació de col·lectius com gais, lesbianes i transsexuals a través de la seva participació en els mateixos partits polítics tant com en grups de pressió (lobbies) que en un moment donat poden ser dinamitzadors de projectes i poden influir en les institucions perquè portin a terme polítiques públiques d'igualtat. I evidentment ajudant en tots els aspectes possibles a la comunitat educativa perquè l'educació en la tolerància neix a les escoles.

CEDO (Consell Empresarial d'Osona):
- Quines polítiques municipals tenen pensades per la dinamització de l'economia i per ajudar a les empreses a afrontar els reptes més importants. Són partidaris de coordinar polítiques en l'àmbit d'Osona?


- Per nosaltres hi ha dos punts estratègics de la nostra visió sobre l'economia de Vic. D'una banda creiem que el municipi ha de millorar els accessos a la pota sud en direcció a Barcelona de cara a incorporar-se cada cop més a la segona corona metropolitana i en concret a l'àrea de Granollers. D'altra banda pensem que l'eix Torelló-Manlleu-Vic ha de ser el primordial com a àrea econòmica i no tant la comarca que són entitats creades per societats agropecuàries i no responen a les necessitats d'una economia global. Això hauria d'anar coordinat amb unes polítiques de consens destinades a reduir la quantitat de municipis de Catalunya i Osona en particular que per nosaltres no és racional. I pensem també en els municipis de 5.000 habitants (Centelles, Taradell, Roda, Sant Hipòlit) com a reforç d'aquest eix econòmic central. Pensem que seria bona una reducció o eliminació d'impostos a Start Ups almenys durant els dos primers anys.

ANC (Assemblea Nacional Catalana):
- Creu en la desobediència com a eina per fer progressar la societat en moments determinats?


- A Ciutadans Vic pensem que les societats democràtiques progressen sobretot quan hi ha estabilitat econòmica i política. Als grans inversors internacionals que són els que generen més feina no simpatitzen amb processos que impliquin la subversió de la llei sobretot a països com Espanya que formem part de la Unió Europea. En una societat democràtica com la espanyola hi ha garantia de divisió de poders, igualtat de tots els ciutadans i tolerància per la diversitat. Desobeir les lleis que protegeixen els drets fonamentals que tant han costat d'aconseguir no pot ser una eina de progrés sinó més aviat de regressió democràtica, econòmica, cultural i en general en tots els sentits. Els tribunals espanyols són dels que tenen menys sentències recorregudes al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg i a la llista internacional de Rule of Law Espanya ocupa un dels primers llocs del món en respecte als drets humans. Les vies pel canvi en democràcia han de passar pel consens entre tota la societat espanyola i europea i no per vies unilaterals. Dos milions de persones no poden decidir pels altres quaranta-cinc.

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a