La Junta Electoral prohibeix a Anglada presentar-se a les eleccions del 26-M

L'Audiència de Barcelona ha confirmat una sentència del 2017 que condemna el dirigent ultra a dos anys de presó i pèrdua del dret de sufragi passiu

Josep Anglada, el dia que va ser jutjat
Josep Anglada, el dia que va ser jutjat | Adrià Costa
NacióDigital
20 de maig del 2019
Actualitzat el 21 de maig a les 11:59h
Josep Anglada, el líder del partit ultradretà SOM Identitaris, no podrà presentar-se a les eleccions municipals d'aquest diumenge a Vic, segons ha decidit aquest dilluns al migdia la Junta Electoral de Zona de Vic. Anglada assegura que ha presentat un recurs a la Junta Electoral contra aquesta decisió, segons ha pogut saber NacióDigital.

La Junta Electoral ha emès la seva instrucció després que l'Audiència de Barcelona hagi confirmat una condemna del 2017 a Anglada de dos anys de presó i inhabilitació per al dret de sufragi passiu -és a dir, per ser candidat-. Anglada va recórrer aquella sentència, i va anunciar que ho feia per paralitzar-la i poder-se presentar a les eleccions, cosa que finalment no ocorrerà.

La sentència ara confirmada condemna Anglada per un delicte d'amenaces i coaccions a un militant d'Arran, que era menor d'edat en el moment dels fets, l'any 2013. Anglada, que llavors era president de Plataforma per Catalunya, va publicar als seus comptes de Twitter i Facebook piulades vexatòries i amenaçadores en contra el jove, incloent-hi fotografies seves.

En una instrucció d'aquest mateix dilluns, la Junta Electoral de Zona de Vic ha resolt, en resposta a una petició de Capgirem VIC-CUP Candidatura Municipalista, excloure Anglada de la candidatura que encapçalava a les eleccions municipals a Vic, Som Identitaris. La Junta Electoral reclama a la formació que "confeccioni de nou les paperetes sense la presència del Sr Anglada", i que les trameti posteriorment al mateix tribunal electoral per a la seva validació. El tribunal electoral afegeix que seran considerades "nul·les" les paperetes en què consti el nom d'Anglada.

Capgirem Vic havia comunicat prèviament a la Junta Electoral de Zona de Vic la sentència que confirma la pena a Anglada, recordant que la Llei de Règim Electoral General (Loreg), en el seu article número 6, prohibeix expressament que es presentin a les eleccions les persones condemnades a presó amb sentència ferma, mentre duri la seva condemna.

La sentència del 2017 ara confirmada per l'Audiència de Barcelona considerava com a fets provats que el dirigent d'extrema dreta, "mogut pel seu profund odi a les idees del menor" i amb ànim de "pertorbar" la seva "pau i tranquil·litat" així com del seu entorn familiar, va publicar fotos del jove, qualificant-lo de "perroflauta, filoetarra, antisistema". Anglada també va remetre aquesta publicació a perfils vinculats a l'extrema dreta, com el del Casal Tramuntana. 

"Començar a escarmentar algú"

Uns dies més tard, segons la sentència, i en una conversa amb el pare del menor, Anglada va afirmar: "Potser sí que haurem de crear unes joventuts identitàries a Vic i començar a escarmentar algú". I en una conversa de Whatsapp va afegir: "Sereu molt coneguts pels nazis i els feixistes".

Per això, la jutge considera que Anglada és culpable dels delictes d'amenaces i contra la integritat moral, amb l'agreujant que han estat comesos per motius discriminatoris de la ideologia del menor. La titular del jutjat penal 1 de Manresa també ha imposat al polític d'extrema dreta les despeses del judici i una condemna de 3.000 euros en concepte de responsabilitat civil.

En el moment de dictar-se aquesta sentència, Anglada va anunciar que la recorreria, amb la intenció de paralitzar-la i poder-se presentar així a les eleccions d'aquest diumenge, cosa que finalment no ocorrerà. "Tranquils que em podré presentar a les properes municipals de 2019", va afirmar aleshores el dirigent ultra.

SENTÈNCIA-Anglada by naciodigital on Scribd

Arxivat a