Àlex Garrido: «ERC té la llista més ben preparada per governar Manlleu en els propers quatre anys»

El cap de llista d'ERC i actual alcalde situa la formació i l'educació com a "pilars vertebradors i transformadors" al seu programa i proposa la construcció de pisos per a gent gran

Àlex Garrido
Àlex Garrido | Josep M. Montaner
Redacció
20 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a la 13:14h
Àlex Garrido repeteix com a candidat d'ERC per l'alcaldia de Manlleu. Després de 4 anys al capdavant de l'Ajuntament, Garrido acaba el mandat satisfet i amb el programa del 2015 "pràcticament acomplert". Per l'alcaldable, la formació i l'educació "són pilars vertebradors i transformadors" de la ciutat. Per això, remarca que Manlleu ha de ser referent al territori en formació professional (dual) i tenir estudis universitaris.

D'altra banda, fixa l'habitatge com una de les polítiques "cabdals". En aquest sentit, situa com a proposta "estrella" la construcció d'un edifici amb pisos per a gent gran amb serveis comuns.

Sobre pactes postelectorals, Garrido es mostra obert al diàleg com sempre "és el nostre tarannà". Però posa línies vermelles: ni partits xenòfobs ni aquells que "segueixen contribuint en la repressió". El candidat d'ERC respon les preguntes de lectors i d'entitats.

- Com valora aquest mandat que acaba?

- Estem molt satisfets amb la tasca duta a terme en els darrers quatre anys. És evident que sempre et queden projectes per completar, ja que els tempos a l'administració pública són els que són, i els recursos són limitats, però podem afirmar que hem acomplert la pràctica totalitat del programa que vam presentar el 2015. Hem continuat transformant i millorant Manlleu, hem realitzat projectes estratègics i molt importants per la nostra ciutat i tot això ho hem fet reduint dràsticament el deute municipal.

- Qui l'acompanya en el nou equip?

- Estic molt orgullós de l'equip que m'acompanya en aquest projecte il·lusionant per Manlleu. Un equip humà extraordinari, plural, amb expertesa, coneixedor de l'administració local, treballador i humil. Som gent amb sensibilitats diferents, però que ens uneix el projecte, la passió per Manlleu, les ganes de transformació i de millora del benestar de la ciutat, que reivindiquem sempre l'orgull de ser de Manlleu i les potencialitats que té la nostra ciutat. Un equip amb incorporacions noves, rejovenit. Sincerament, crec que és la llista més ben preparada per governar la ciutat en els propers quatre anys.

- Es va presentar fa quatre anys amb un pla de govern. A grans trets, què ha fet i què li queda per fer?

- La nostra prioritat sempre ha estat millorar Manlleu des de tots els àmbits, però sobretot centrant-nos en les persones, en la millora de la qualitat de vida, del benestar, la igualtat d'oportunitats, l'equilibri i la cohesió social. Estem impregnats des de sempre dels valors republicans i lluitarem sempre per una societat més igualitària. A banda d'això, en aquests quatre anys hem realitzat grans projectes; la millora del pont, dels accessos a la ciutat, la nova biblioteca, el Teatre Centre, la millora constant dels equipaments esportius, dels nostres parcs, les reformes de can Puget per tal d'acollir els nous espais per a l'Escola Municipal de Música, l'aposta per dinamitzar i potenciar el passeig del Ter, amb el nou baixant al riu, el passallís a la Devesa. També hem apostat clarament per incentivar l'economia de la nostra ciutat, apostant per nou sol industrial i per la millora integral dels polígons existents. Aquests darrers projectes s'hauran de culminar en els propers quatre anys. Estem també molt satisfets dels processos participatius realitzats, com ara el PEC (projecte educatiu de ciutat), en els quals la ciutadania s'hi ha implicat i ha pogut constatar que el govern entomava i executava les idees i les propostes que han anat sorgint.

- Quines prioritats tenen per a Manlleu i quins són els seus projectes principals?

- Prioritzarem, com sempre hem fet, les persones. Ens proposem seguir reduint la taxa d'atur, potenciar l'empoderament de les persones més desafavorides, apostar clarament per la formació i l'educació com a pilars vertebradors i de transformació de la nostra ciutat. Volem que Manlleu sigui referència del territori en formació professional, especialment dual, i també culminar el projecte de tenir estudis universitaris a la nostra ciutat. En aquest sentit, hi hem treballat incansablement i estem molt a prop d'aconseguir aquestes fites. Hem de seguir millorant les instal·lacions esportives, ampliant les pistes del pavelló, seguir potenciant l'atractiu social, cultural, turístic, gastronòmic i esportiu del Passeig del Ter. Com he esmentat abans, seguir millorant els accessos, aviat començaran les obres de la carretera de la Miranda i tenim un acord amb la Diputació per començar el projecte de la carretera de la Gleva. També hem realitzat tots els canvis urbanístics necessaris per tal que aquest mateix any es comenci a construir el nou polígon del Mas. Existeix una demanada creixent d'indústries que volen venir a Manlleu i els ho hem de posar fàcil, amb accessos dignes i polígons de primer nivell. Els diners que hem aconseguit de la Diputació per a la reforma integral dels polígons ens ajudaran molt en aquest sentit.

- El mandat que acaba ha estat marcat per les grans obres. Si repetís com alcalde, quina seria la primera acció en aquest sentit?

- Cal acabar la darrera fase del Teatre Centre, acabar la reforma integral de l'edifici de can Puget per acollir l'Escola Municipal de Música. Millorar i ampliar els equipaments esportius, habilitar un nou espai multifuncional per a la gent jove, construir el nou espai per a la policia local, la cuina nova de l'escola Pompeu Fabra. I treballar per un nou pont d'accés a la nostra ciutat.

- Després de l'onada de vandalisme a Manlleu, s'ha incorporat la figura del sereno. Quines mesures proposen pel que fa a seguretat?

- És cert que a finals de l'any passat i va haver un increment notable de l'activitat delictiva, que trencava amb les estadístiques positives que havíem aconseguit en els darrers anys. Això ens va obligar a treballar incansablement conjuntament amb els Mossos. Val a dir que l'increment de l'activitat delictiva ha resultat, malauradament, un fenomen d'abast nacional i posa de manifest la manca d'efectius del cos de Mossos d'Esquadra, ja que no comptem amb la mateixa col·laboració i reforços que teníem fa uns anys. De totes maneres, dins les nostres capacitats, vam reaccionar amb rapidesa i fermesa, doblant els efectius de la policia local en els horaris de més risc, incorporant els serenos (agents cívics nocturns) i el resultat és inqüestionable: el nombre de fets delictius gairebé s'ha reduït a la meitat. També haig de dir que en breu ampliarem el cos de policia amb tres efectius més i ja hem realitzat un projecte que ens ha de permetre la col·locació de càmeres de videovigilància (només per raons de seguretat) en els "punts calents" que tenim detectats. La inseguretat es presta a molta demagògia, a manipulació i aprofitament polític per part d'aquells que no tenen projecte real per a la ciutat. Nosaltres som seriosos, ens preocupa i busquem solucions realistes i avalades per criteris tècnics i professionals.

- Quina proposta tenen per habitatge?

- L'habitatge serà una de les polítiques cabdals del proper mandat. Manlleu té mancances en aquest àmbit i estem determinats a posar-hi solucions. Haig de dir que ens els darrers anys no hem comptat amb la col·laboració necessària d'Habitatge de la Generalitat, sobretot en la disponibilitat de pisos d'emergència social. Hem treballat per tal que la Generalitat descentralitzés la gestió d'aquests pisos, ja que entenem que l'administració local podria ser més àgil i eficient, però s'han tancat en banda. També és cert que Manlleu ha necessitat molts pisos per tal de reubicar les famílies que han hagut de marxar dels pisos de Can Garcia (que s'enderrocaran aquest mateix any). Davant d'aquesta realitat, hem començat a comprar pisos, a augmentar el parc d'habitatge públic, i en els propers anys ho haurem de seguir fent. Volem potenciar el lloguer assequible, fer de Manlleu una ciutat atractiva per venir a viure-hi, ja que té molt potencial i és una ciutat dotada amb molts serveis. Hem de seguir treballant per tal que les entitats bancàries posin a disposició de l'Ajuntament els pisos buits i que els puguem gestionar i posar-los al mercat en règim de lloguer. Una de les propostes estrella del nostre programa és la construcció d'un edifici amb pisos per a gent gran, amb serveis comuns. Tampoc descuidarem l'habitatge assequible per a aquells joves que s'emancipen. Com a conclusió, proposem la creació d'una Taula Local d'Habitatge, amb la participació de tots els partits polítics i de tots els agents implicats en aquest àmbit.

- I per impulsar l'economia manlleuenca?

- M'agrada parlar de "microrevolució industrial" manlleuenca. Amb això vull dir que cal recuperar l'embranzida i el lideratge industrial en el nostre territori. Hem realitzat una gran feinada en aquest sentit, millorant els accessos a la nostra ciutat, projectant el vial d'accés directe als polígons i obrint nou sòl industrial per a una tipologia de naus que no tenim a Manlleu i per a les quals hi ha molta demanda. També m'he referit a la millora integral dels polígons existents, que augmentarà l'atractiu de Manlleu de forma considerable. Sense oblidar mai el petit comerç, l'acompanyament i les facilitats que li hem de brindar. M'agrada poder dir que, malgrat el que diguin alguns, el saldo de comerç a Manlleu ha estat positiu, això vol dir que han obert més comerços que no pas n'han tancat. Manlleu té dinamisme econòmic i, de ben segur, en tindrà encara molt més en els propers anys.
 

Àlex Garrido Foto: Albert Alemany


- Després del cas de la retirada de multes que ha sacsejat Manlleu, què proposen perquè no es torni a repetir?

- El procediment utilitzat per a la retirada de multes no ha estat el correcte i podem garantir que no es repetirà. Segurament no hi ha hagut un protocol clar i ben definit i això ha portat a la situació malaurada que hem viscut. Hem d'establir de forma clara i inequívoca quin ha de ser el procediment, perquè hi ha casos que l'argumentació del ciutadà pot ser correcte i pot justificar la retirada d'una sanció. Cal un acord de procediment que hauran de pactar les forces polítiques que sorgeixin de les urnes el 26 de maig.

- Quin objectiu electoral es marquen?

- Nosaltres demanen el vot per un projecte consolidat, amb la feina realitzada que ens avala, amb la garantia que acomplirem, com ho hem fet els darrers quatre anys, els compromisos del programa electoral que presentem. Demanem a la població que ens faci confiança i que puguem acumular més suports i força que la que hem tingut fins ara.

- Estan oberts a pactar? Amb qui? El PSC és una possibilitat després que trenquessin l'acord?

- Sempre hem estat oberts al diàleg, aquest és el nostre tarannà. És obvi que mai pactaríem amb forces antidemocràtiques, racistes i neofeixistes. Tampoc pactarem amb aquelles forces que han contribuït i que segueixen contribuint en la repressió que viu el nostre país.

Les preguntes de les entitats

MAB Manlleu:
- Creu que en els propers anys a Manlleu es podrà crear una APEU (àrea de promoció de l'economia urbana)?


- Els APEU poden ser una gran eina pels sectors econòmics, però cal veure com es desenvolupa la legislació catalana i estatal. Recentment ens vam reunir a alcaldia amb la Directora General de Comerç, i vam conversar sobre aquesta qüestió. A nivell mundial trobem aproximadament més de 2.000 BID's amb objectius i plans molt diversos. És important destacar que en cap cas un APEU substituirà la funció de l'administració pública sinó que la complementarà. A Manlleu concretament és possible que en els pròxims anys s'implementin els APEU, però seran els sectors privats qui ho demanaran. A dia d'avui la relació público-privada que mantenim amb el MAB ja és un model d'èxit i és evident que la creació d'un APEU és una realitat pròxima.

Perquè no ens fotin el tren:
- Que farà el seu grup per promoure l'ús del tren entre la gent de Manlleu i com resoldran el manteniment de l'estació i el fet que estigui oberta i amb personal?


- Des d'ERC Manlleu hem treballat per a l'augment de la freqüència dels trens que passen per la nostra ciutat, amb l'objectiu que sigui la millor alternativa per als desplaçaments en el territori. La millora integral de la línia queda lluny de la nostra capacitat d'incidència, però no ens cansarem de reclamar-la. També s'ha treballat intensament per a resoldre el problema de l'estació i del bar, sense els resultats que esperàvem. Malgrat tot, seguim amb converses amb ADIF per aconseguir la gestió del bar i de la planta primera de l'edifici de l'estació per fer reformes i portar-hi alguna família interessada, que hi pogués viure i fer-se càrrec del bar i de la gestió dels bitllets els 365 dies a l'any.

GDT (Grup de Defensa del Ter):
- Quina estratègia se seguirà per tal de remunicipalitzar l'aigua de cara el 2024, que és quan hi haurà la possibilitat de fer-ho?


- La decisió l'haurà de prendre l'equip de govern que hi hagi aquell any, però hi ha una cosa essencial que cal fer i és donar tot el suport i ajut possible a l'empresa pública del Consell Comarcal perquè sigui al màxim d'eficient i estructurada; en definitiva perquè sigui un èxit. El tret bàsic i essencial del servei de subministrament d'aigua és que el servei tingui continuïtat garantida tots els dies de l'any i que les avaries i incidències es resolguin immediatament posant els recursos que facin falta ràpidament, el dia que sigui i a l'hora que sigui. Actualment això està garantit. La nova empresa del Consell ha d'arribar a una estructura suficient per garantir aquest nivell de servei i de qualitat, i ho poden aconseguir perquè tenen els professionals adequats però han de poder treballar aquests anys en un clima de confiança i tranquil·litat.

TALCOMSOM:
- Manlleu està adherit al Pla Marc per raó d'orientació sexual i identitat de gènere d'Osona. En el darrer mandat s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del pla creu que és prioritari desenvolupar? Com ho faran?


- Pel proper mandat ens hem marcat com a línia a seguir treballant accions dels 3 objectius principals del Pla (incorporar la perspectiva LGTBI a totes les polítiques municipals, combatre la discriminació LGTBI i fomentar la visibilitat del col·lectiu). Exemples de propostes que portem al programa: impulsarem accions de formació i sensibilització del personal municipal en matèria LGBTI, revisarem l'ordenança de civisme per incloure-hi mesures d'igualtat i no discriminació, dins del marc del PEC durem a terme accions per combatre el bullying LGTBIfòbic, incorporarem la perspectiva LGTBI a tots els plans municipals. Tot plegat amb l'objectiu d'adherir-nos a la Xarxa de Municipis LGTBI programant accions de visibilització i sensibilització a la ciutadania. Una d'aquestes primeres accions de visibilització precisament es farà la setmana del 28 de juny en el marc dels actes de l'Orgull LGTBI.

CEDO (Consell Empresarial d'Osona):
- Quines polítiques municipals té pensades per la dinamització de l'economia i per ajudar a les empreses a afrontar els reptes més importants. Són partidaris de coordinar polítiques a nivell d'Osona?


- A nivell econòmic tenim tres objectius claus: la reactivació industrial, l'emprenedoria i la continuïtat comercial. En l'àmbit industrial hi hem treballat molt l'últim mandat i ara en recollim la recompensa. Em refereixo als nous sectors industrials que obrirem, la millora de les comunicacions i el pla de modernització de polígons amb una despesa de quasi dos milions d'euros. Volem seguir avançant en eficiència energètica a les empreses però també en autoconsum. Aquests nous i actualitzats sectors industrials són claus. Sobre l'emprenedoria, hem d'esmerçar esforços per facilitar la gestió administrativa. La finestreta única ens ha ajudat i també les visites conjuntes emprenedor, OPE Manlleu i Serveis Territorials, seguirem sent facilitadors.

Per acabar, i referint-me a la continuïtat comercial, en aquest mandat es van aprovar unes bonificacions de taxes per noves obertures en els eixos comercials. També és el nostre deure convertir els espais comercials en entorns encara més bonics que facilitin que la gent passegi per davant d'aparadors i negocis. Tot això, junt amb la formació ocupacional, professional i universitària ens ha de permetre acabar de rellançar la nostra economia. Ja participem de polítiques comarcals a través del Consell Comarca d'Osona, Creacció i altres ens o entitats. Serem on calgui per Manlleu i pel territori.

ANC (Assemblea Nacional Catalana):
- Creu en la desobediència com a eina per fer progressar la societat en moments determinats?


- No només hi crec, sinó que he desobeït quan ha calgut, malgrat les implicacions personals i penals que això pogués implicar-me. La causa contra la meva persona per la desobediència a l'1 d'octubre encara està oberta, tot i que espero que ben aviat s'acabi arxivant. No tinc, però, cap dubte que ho tornaria a fer si les circumstàncies ho tornessin a exigir. Pel meu país faré sempre el que faci falta.

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 

Àlex Garrido Foto: Albert Alemany

Arxivat a