Ser regidor en un poble que no has trepitjat mai: el cas de Tavertet (i altres municipis catalans)

Què són els candidats fantasma? L’any 2015, Enric Millo va negar que el PP en presentés

Imatge aèria de Tavertet
Imatge aèria de Tavertet | Diputació de Barcelona
NacióDigital
16 de maig del 2019
És ben conegut que el PP té poc predicament electoral a Catalunya. El 2015, va presentar candidatures en 461 municipis, desenes de les quals anomenades "fantasma". Aleshores, el partit només va tenir un 5,8% de vot mitjà. I si en alguns grans municipis va recollir un percentatge de vots raonable, com ara a Badalona i Castelldefels, en 62 municipis només va aconseguir un o dos vots.

A Tavertet, una petita població d’Osona amb 111 habitants, on les llistes són obertes i els electors trien nominalment els cinc candidats més votats, el barceloní Xavier Serrahima (candidat del PP) s'hi presenta per tercera vegada. La primera, l’any 2001, ho va fer sense que mai no hagués posat els peus al poble, i no va sortir escollit. Però a les acaballes de la legislatura, va morir un regidor, i per cobrir la vacant, va entrar de rebot a l’ajuntament i es va convertir en l'únic regidor del PP a Osona i el Ripollès. A les municipals del 2015, es va tornar a presentar, però només va obtenir 6 vots i no va entrar. Des de llavors, Serrahima ha tornat ocasionalment a Tavertet com a “turista”. Ara, malgrat ser conscient de la dificultat de sortir elegit –el PP no va obtenir cap vot a les eleccions del 21-D del 2017-, està il·lusionat.

Un altre turista a seguir és Àlex Coy Santiago. Malgrat ser de Barcelona ciutat, el 2011 es va presentar com l'únic candidat del PSC a Vidrà. No va aconseguir ni un sol vot. Quatre anys després va provar sort a Queralbs on va “millorar” resultats: un sol sufragi.

L’any 2015, Enric Millo va negar que el PP presentés candidats “fantasma” –s'estima que sumades a les del PSC arribaven a les 150 llistes-: "Són persones de carn i os, amb ulls i amb cara, amb un domicili, a qui es pot tocar i són del PP".

Llegeix més històries del 26-M a municipals.cat