Marçal Ortuño (ERC-JpT): «Volem liderar el canvi a Torelló des de l'alcaldia»

El candidat republicà, que vol "explotar el potencial" del municipi, aposta per un Torelló viu, dinàmic, social, net i endreçat

Marçal Ortuño, cap de llista  d'ERC - Junts per Torelló.
Marçal Ortuño, cap de llista d'ERC - Junts per Torelló. | Adrià Costa
Redacció
16 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 15:45h
Marçal Ortuño és el cap de llista d'ERC-Junts per Torelló. S'estrena com a candidat i fa el salt en política "pel projecte i l'equip" que lidera. Ortuño remarca que es presenta amb una llista de poble que reuneix persones de diverses entitats i coneixen "el potencial" del municipi. "Volem explotar-lo des de l'Ajuntament en benefici de tots", afegeix.

El programa d'ERC-JpT s'estructura en tres grans eixos: Torelló viu i dinàmic, Torelló Social, i Torelló net i endreçat. Ortuño vol liderar "el canvi" a Torelló per poder desplegar aquest canvi. No descarta pactes: "estem oberts a sumar amb qui comparteixi objectius. Forma part del nostre ADN". El candidat d'ERC-JpT respon les preguntes de lectors i d'entitats.

- Per què ha decidit fer el pas de liderar ERC Junts per Torelló?

- Pel projecte i per l'equip. El projecte de fer una llista de poble, amb persones que ja hem treballat pel poble des d'altres àmbits i que hem decidit fer el pas per treballar per portar a Torelló al lloc que li correspon. Posar-te al capdavant és fàcil si comptes amb un equip tan preparat, il·lusionat i capaç de portar a terme el programa que hem dissenyat per a fer el millor Torelló.

- En declaracions a aquest diari destacava el potencial de la seva llista de poble. Què pot aportar aquest factor a l'Ajuntament?

- Em referia al potencial que té Torelló i que ara no troba les condicions per a desenvolupar-se. El de les entitats, col·lectius, clubs i també particulars, amb iniciatives que acaben aturades per falta d'acompanyament o fins i tot pel fre que s'han trobat a l'ajuntament. El nostre grup, en gran mesura, ve d'aquest teixit, coneix aquest potencial perquè n'hem format part. Hi creiem molt i ara volem explotar-lo des de l'ajuntament en benefici de tots.

- Quins projectes té el seu partit per Torelló?

- El nostre programa té diferents eixos: El Torelló viu i dinàmic, que busca la revitalització de la vida cultural i social del poble, al mateix temps que una millora del teixit econòmic per un Torelló pròsper revertint la tendència a la baixa del moviment comercial. El Torelló social, amb especial atenció al dèficit de places de residència per a gent gran i el d'habitatge social. I el Torelló net i endreçat, que busca una millora substancial dels espais públics de Torelló i una major cura en el seu manteniment, a més de fer una aposta per polítiques ambientals.

- Durant aquest mandat hi ha hagut polèmica amb l'oci, sobretot nocturn. Quina proposta té el seu grup?

- Hem proposat un espai on es pugui buscar el consens entre totes les parts implicades i establir un "Pacte per l'oci nocturn, les festes locals i la convivència a Torelló". Quan ERC-JpT va tenir responsabilitats de govern en aquesta àrea va liderar la iniciativa de les "NitsQ" que anava en aquest sentit. La situació actual, amb molts dels espais d'oci que tenim tancats, obliga a actualitzar a aquest espai comú per a posar-lo com a una de les prioritats de l'acció de govern. Buscant a més un consens social, però això proposem un Pacte Local per l'oci, les festes populars i el descans dels veïns.

- També hi ha hagut protestes per part de la policia local per les condicions laborals. Què tenen pensat per solucionar-ho?

- Asseure'ns amb ells i començar de zero. No pot ser que la policia local i l'Ajuntament arribin al punt que han arribat: ser parts enfrontades quan haurien de ser la mateixa part. Cal abordar-ho amb una actitud molt diferent de la que hi ha hagut fins ara per les dues parts. Apostem per una actitud de diàleg sincer, partint del reconeixement a la tasca d'aquest col·lectiu, que, també en aquest cas pensem que pot anar molt més enllà. Això ha d'anar acompanyat d'una evolució del model policial: la policia de proximitat. Aquest és un model que ERC-JpT ha reivindicat sempre i que va començar a desenvolupar quan va liderar la regidoria de seguretat i que pensem que és una bona línia de treball quan parlem de com superar la situació actual.

- Torelló va aprovar delegar el servei de subministrament d'aigua en baixa i sanejament a l'empresa 100% pública del Consell Comarcal d'Osona. Quina postura tenen al respecte?

- ERC-JpT hi ha estat sempre a favor. Des del primer moment va ser la nostra opció. En la solució final ens hi trobem molt còmodes i estem molt contents d'estar en aquest projecte que va creixent en l'àmbit comarcal. A més, a escala local que és el que ens pertoca directament, aprofundirem en la transparència i la participació ciutadana en la gestió de l'aigua.

- Quina valoració en fa dels resultats d'ERC a Torelló a les eleccions del 28-A?

- Molt positiva. Per a nosaltres és la constatació del fet que el treball de tants anys va arribant a sectors que no hi havia arribat fins ara. Que cada vegada el nostre missatge és més transversal. Esperem que a nivell local, a aquesta tendència hi puguem afegir-hi la suma de la feina d ERC-JpT a l'ajuntament i la transversalitat que hi aportem els que ens sumem al projecte en aquesta etapa.
 

Marçal Ortuño, cap de llista d'ERC - Junts per Torelló. Foto: Adrià Costa


- Quin objectiu electoral es fixa?

- L'objectiu és el nombre de regidors suficients per liderar el canvi des de l'alcaldia i poder desplegar el programa que els ciutadans hauran votat.

- A Torelló es dibuixarà un nou escenari després de les municipals pel fet que l'actual alcalde Santi Vivet no repeteix com a alcaldable. Està obert a pactar amb les altres forces?

- Els resultats determinaran les possibles combinacions. Haurem de saber llegir-lo. Per part nostra, estem oberts a sumar amb qui comparteixi objectius. Forma part del nostre ADN i no hi tenim cap problema si és per a fer el Torelló que els torellonencs volen.

Les preguntes de les entitats

TALCOMSOM:
- Torelló està adherit al Pla Marc per raó d'orientació sexual i identitat de gènere d'Osona. En el darrer mandat s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del Pla creieu que és prioritari desenvolupar? Com ho fareu?


- Com a repte prioritari creiem que s'ha de combatre la invisibilització que pateix el col·lectiu LGTBI i que en els pobles encara és més accentuada que en grans ciutats. El nostre programa proposa un seguit d'accions, com per exemple la inclusió de models de diversitat LGTBI en campanyes publicitàries o en activitats culturals. Paral·lelament, treballarem perquè no hi hagi LGTBIfòbia ni en espais ni equipaments municipals ja sigui vetllant perquè els reglaments protegeixin els drets d'aquest col·lectiu, com fent formació i accions de sensibilització. És un tema prou important que s'ha de treballar coordinadament amb entitats i el SAI comarcal, però alhora, plantegem la concreció d'aquest Pla Marc Comarcal en un Pla Local LGTBI que situï la perspectiva LGTBI i en les diferents àrees de l'Ajuntament i que permeti adequar les accions a la realitat concreta de Torelló.

Perquè no ens fotin el tren:
- Que farà el seu grup per aconseguir la millora de l'R3 i del servei, especialment de Vic en amunt?


- A ERC-JpT situem el tren com un element central en les polítiques de mobilitat de Torelló. Per la seva millora, el món local hem de ser persistents amb les administracions que tenen les competències, que són la Generalitat i l'Estat. I ho hem de fer amb aliança amb la ciutadania i amb el territori, per això volem reactivar la taula de treball d'Osona pel tren, que es va crear quan vam estar a govern i que ja no s'ha reunit més.

Per reforçar la R3 i la nostra estació, continuarem fent accions per aconseguir que Torelló sigui l'estació de referència per la Garrotxa. Per això, farem tot el possible perquè hi hagi un enllaç amb bus des de la Garrotxa fins a l'estació, a més de fer una bona gestió (manteniment, senyalització correcte, etc) de l'aparcament nou de darrere l'estació. També vetllarem, amb una interlocució pro-activa amb les altres administracions competents perquè les instal·lacions de l'estació siguin correcte (accessibilitat, megafonia, lavabos, etc) i perquè no treguin el personal d'aquesta.

Des del treball conjunt món local-ciutadania, hem de fer possible acabar de millorar els horaris i les condicions dels combois. També treballarem a través dels diputats d'ERC al Parlament i al Congrés perquè el desdoblament arribi a Osona, encara que sigui a curt termini parcialment en punts estratègics que facilitin la millora dels trajectes dels trens.

GDT (Grup de Defensa del Ter):
- Una vegada recuperada la gestió de l'aigua com es pensa aprofundir en la gestió democràtica i la millora ecològica del recurs?


- És un gran avenç, però som conscients que des de l'Ajuntament hem de prendre la iniciativa. Per això que crearem una taula de treball política, tècnica i ciutadana (hem d'aprofitar de l'existència de la plataforma Per una Aigua Neta, Clara i Nostra) per fer un seguiment de la gestió de forma transparent. També ha d'incloure l'aigua en alta a través de la potabilitzadora i els pous de Torelló (incloent les tasques de recuperació d'aquests). A través de les tarifes i de la informació cap a la ciutadania s'ha d'avançar cap a una gestió socialment justa i més sostenible de l'aigua.

ACT (Agrupació de Comerciants de Torelló):
- Què tenen pensat fer per millorar la situació del comerç de Torelló?


- Tenim per objectiu dinamitzar el comerç amb la implicació dels comerciants, a més de posar en valor els diferents eixos comercials de Torelló i els mercats setmanal i municipal, que necessita una intervenció per a la millora de l'edifici. Quan vam estar a govern vam posar les bases perquè Torelló tingués una estratègia en política de comerç que s'ha estancat i retrocedit en el mandat que ara acaba. La dinamització comercial ha de sustentar-se en reforçar les campanyes comercials, com ara la de Nadal, absolutament devaluada en aquest darrer mandat, fer accions específiques pels comerços i creant sinergies amb les activitats culturals i esportives de Torelló. Tenim clar que un Torelló viu i un Comerç viu són dos conceptes que es retroalimenten.

CEDO (Consell Empresarial d'Osona):
- Quines polítiques municipals tenen pensades per la dinamització de l'economia i per ajudar a les empreses a afrontar els reptes més importants. Són partidaris de coordinar polítiques a nivell d'Osona?


- Amb la transformació del sector productiu, creiem que s'ha de treballar de forma estratègica i crearem un Consell de Desenvolupament Econòmic i Treball amb els diferents actors econòmics i socials com espai de trobada, reflexió, debat, propositiu i d'anàlisi de la realitat, per projectar el futur. També redefinirem l'àrea de Promoció Econòmica i buscarem en administracions superiors més recursos, així com també aprofundirem en el treball que es fa a nivell comarcal a través de Creacció. Volem que Torelló reprengui el paper de lideratge que li correspons a àmbit comarcal.

Volem fer una anàlisi per saber quins són els sectors amb recorregut per tal d'apostar en aquests àmbits en el Pla d'actuació per l'atracció de noves empreses, per tal que tingui un recorregut en el temps i una consolidació dels projectes que s'instal·lin. Amb el sector empresarial buscarem una interlocució permanent i bidireccional, per tal de coordinar formació de treballadors i d'aturats a la recerca de feina des d'una base formativa real, així com el treball conjunt en la internacionalització o en les infraestructures. També volem treballar amb el teixit empresarial fer avenços en els àmbits de la sostenibilitat, com hem fet, de l'oposició estant, en l'àmbit fiscal.

El treball col·laboratiu territorial sempre és interessant, però des del respecte dels diferents interessos i models de desenvolupament econòmic. També volem reforçar el suport a nous projectes empresarials, incloent-hi projectes cooperatius i d'economia social.

ANC (Assemblea Nacional Catalana):
- Creu en la desobediència com a eina per fer progressar la societat en moments determinats?


- La desobediència és un recurs que històricament ha estat present en les lluites contra el domini i la repressió que ha suposat en molts casos passes endavant per reformar, sinó transformar, situacions de justícia en els àmbits dels drets humans i civils. Aquesta eina s'ha de portar a terme sempre des de posicions subalternes al poder establert, s'ha d'exercir de forma planificada i amb una base de consens que permeti reeixir. És una eina de lluita que provoca una gran reacció per part de l'statu quo per la força col·lectiva que suposa, i és per aquesta reacció que s'ha de teixir un consens solidari i organitzat per portar a terme una acció de desobediència que doni fruits.

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 
 

Marçal Ortuño, cap de llista d'ERC - Junts per Torelló. Foto: Adrià Costa

Arxivat a