Vistiplau definitiu al nou POUM de Vic

És el primer planejament urbanístic que incorpora la salut com a eix central

Terrenys del Prat d'en Galliners on s'ha de construir el futur campus de la Salut de la UVic.
Terrenys del Prat d'en Galliners on s'ha de construir el futur campus de la Salut de la UVic. | Adrià Costa
Redacció
16 de maig del 2019
Actualitzat a les 9:49h
La Comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central ha donat conformitat al nou POUM (Pla d'Ordenació Urbanística Municipal) de Vic, després que l’Ajuntament ha introduït les consideracions tècniques que se li havien fet. L'Ajuntament va impulsar la redacció del nou planejament després que una sentència de 2015 anul·lés l'anterior (aprovat el 2011). 

D'aquesta manera es dona resposta a la gestió del risc d'inundabilitat -motiu pel qual es va anul·lar- i situa per primera vegada la salut com a eix central. Es concep la salut des del vessant ambiental, físic i social, amb la voluntat de millorar la qualitat de vida dels vigatans i fomentar hàbits saludables.

Amb el vector salut es constata la necessitat d'avaluar l'impacte que tindran les diverses actuacions sobre la salut dels ciutadans. Per això, inclou un estudi de la Universitat de Vic i la Diputació de Barcelona que ha permès identificar els indicadors que relacionen la salut amb el planejament urbanístic. S'ha elaborat un llistat de totes les actuacions concretes recollides en el POUM i s’ha creat una fitxa per a cadascuna, on consta la descripció de l’actuació, una identificació dels indicadors de salut, unes conclusions i recomanacions resultants de l’estudi.

Espais lliures, equipaments, i ecologia urbana i sostenibilitat

D'altra banda, les principals línies d’actuació del POUM són: espais lliures, equipaments, i ecologia urbana i sostenibilitat. Pel que fa a espais lliures es proposa estructurar una xarxa amb diferents nivells. A més dels parcs fluvials (del Méder i del Gurri) i els turons al nord de la ciutat, el POUM preveu ampliar els existents i crear-ne de nous.

Quant a equipaments, es preveu reequilibrar la dotació d’equipaments entre els diferents barris de la ciutat i fomentar l’accés a peu i en bicicleta. Destaca la creació del Campus de la Salut, a en Prats de Galliners, que reforçarà els estudis de la UVic-UCC. I, pel que fa a l'ecologia urbana i sostenibilitat, el planejament aposta per la rehabilitació i renovació del nucli urbà cap als nous creixements. Preveu incrementar l’àrea urbana en 139 hectàrees, un 51% menys del que proposava el planejament de 2011.

El POUM també inclou mesures per a la pacificació dels carrers, creació d’una xarxa d’aparcaments situats als accessos de la ciutat; regula el sòl no urbanitzable per potenciar les planes agrícoles i protegir el seu paisatge, posar en valor les zones inundables d’interès per a la fauna, consolidar l’anella verda i protegir els rius Gurri i Mèder.
 
Altres projectes que inclou el nou planejament són les noves portes de la ciutat, l’impuls a noves àrees de centralitat que equilibrin els diversos barris, el reforç del nucli antic com a lloc per viure i treballar, la rehabilitació del patrimoni industrial de la ciutat i la seva adaptació a nous usos, i l’adequació del Puig dels Jueus com a nou espai de lleure ciutadà.
 

La regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero. Foto: Josep M Montaner

Arxivat a