Els purins i la xarxa viària de mala qualitat: les grans problemàtiques d'Osona

Consulta quines són les temàtiques que marcaran la campanya a la comarca de cara a les eleccions del 26 de maig

Una cuba escampant purins en un camp de la Plana de Vic.
Una cuba escampant purins en un camp de la Plana de Vic. | Adrià Costa
Redacció
15 de maig del 2019
Actualitzat el 16 de maig a les 10:11h
 
Els principals problemes de la comarca d'Osona són de medi ambient, de mobilitat o de promoció econòmica. Pel que fa a medi ambient, els nitrats dels purins contaminen moltes de les fonts de la comarca. A aquest fet s'hi suma el tancament de les plantes de tractament de purins d'Osona pel decret del govern espanyol que reduïa de manera dràstica les primes energètiques.

Els ecologistes no creuen que aquesta solució sigui la bona, i proposen la reducció de la cabana porcina. En els darrers anys, també s'ha detectat un augment de l'ozó troposfèric, un contaminant atmosfèric que arriba de l'àrea metropolitana i es converteix en aquest gas en quedar tancat a la plana de Vic. No s'ha arribat a superar el llindar d'alerta, però sí el d'informació.

Quant a mobilitat, les infraestructures per carretera (C-17) i tren (R3) són de molt mala qualitat. Tant l'arranjament de les zones més perilloses de la C-17 com el desdoblament de la R-3 en alguns punts són reivindicacions històriques. A més, cal destacar que la C-17 registra una taxa de sinistralitat força alta. Un dels avantatges de la comarca és que per accedir a Barcelona, només ha de travessar el peatge de Mollet, que té un cost d'1,66 €, molt per sota del que recau en d'altres comarques.

El creixement s'alenteix

Finalment, pel que fa a promoció econòmica, Osona és de les comarques amb un PIB per càpita més alt. Tot i això, aquest darrer any ha baixat el creixement, que és una mostra de la debilitat del model productiu osonenc, que ha caducat. Té una gran dependència a la creació d'autònoms vinculats a les falses cooperatives del sector agroindustrial, que està anant a la baixa.

A més, hi ha força precarietat laboral en tots els sectors i hi ha uns salaris baixos. Per això, molt del talent se'n va a l'àrea metropolitana. D'altra banda, hi ha un baix nivell formatiu i un alt abandonament escolar. No hi ha gaire atur, i es concentra en sectors cronificats com dones majors de 55 anys i estrangers.

Per tornar a la notícia principal, amb tots els enllaços a les 42 comarques i les 10 problemàtiques, pots clicar aquí.
 
Les problemàtiques que marquen la campanya electoral a cada comarca