Sector carni

UGT diu que l'acord amb Grupo Jorge és «un camí a extrapolar a altres sectors»

El sindicat assegura que internalitzar els treballadors és una "fita històrica" i celebren que se'ls podrà aplicar el conveni col·lectiu

per Redacció , 15 de maig de 2019 a les 15:53 |
L'administrador del Grupo Jorge, Jorge Samper, i el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, rubriquen l'acord per a la internalització dels treballadors | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, ha avisat aquest dimecres que l'acord per a la internalització de 1.600 treballadors del Grupo Jorge és "un missatge molt clar" a totes les empreses del sector d'escorxadors i carni i "un camí a extrapolar" perquè s'apliqui més enllà d'aquests àmbits. Ros ha fet aquestes declaracions després de rubricar l'acord, que entrarà en vigor l'1 de juliol, amb l'administrador del Grupo Jorge, Jorge Samper, a la seu del sindicat de Barcelona. El secretari general de l'UGT ha celebrat que ara als treballadors se'ls podrà aplicar el conveni col·lectiu de referència i que "no hi haurà cap discriminació". Per la seva banda, la responsable del sector alimentació del sindicat, Alícia Buil, ha afirmat que aquesta ha estat internalització "més important" feta fins ara i ha qualificat l'acord de "fita històrica".

En una roda de premsa posterior a la signatura de l'acord, el secretari general de l'UGT ha lamentat que fins ara s'estava produint un "frau de llei", ja que els treballadors passaven a dependre d'una empresa mercantil i en règim general però tampoc se sabia quin conveni se'ls podia aplicar. De fet, fa uns mesos CCOO i el Departament de Treball van signar un acord en aquest sentit, tot i que UGT no el va subscriure mai. En aquest sentit, la responsable del sector alimentació del sindicat, Alícia Buil, ha explicat que l'empresa els ha traslladat que creia que actuava correctament perquè el Departament de Treball havia validat aquest acord.


Segons ha afegit, s'havien fet reunions de seguiment entre el Grupo Jorge, treball i CCOO en què la internalització mai es va plantejar. "Per a nosaltres és evident que han estat un any en cessió il·legal de treballadors", ha subratllat Buil. Per la dirigent sindical, la indústria càrnia és "molt potent" i "té molts beneficis" i, per això, "no hi ha cap excusa perquè els treballadors estiguin en una situació precària".

Buil ha assegurat que és la internalització "més important" feta fins ara i per això ha qualificat d'acord de "fita històrica" després de la primera denúncia fa 23 anys a Lleida. "Totes les empreses havien fet servir altres cooperatives o altres empreses mercantils per no regularitzar els treballadors", ha recordat. D'altra banda, Buil ha lamentat les "amenaces" de l'empresa de deixar l'activitat a les seves plantes de Catalunya i ha assenyalat que "no només no han marxat sinó que estan fent inversions tant a Mollerussa com a Santa Eugènia". "Va ser una amenaça per mantenir els treballadors amb por i no es denunciés la situació que hi havia", ha afegit.


Sobre les denúncies presentades contra l'empresa, la responsable del sector alimentació d'UGT ha explicat que no es retiraran perquè un cop feta s'han d'obrir diligències i quan Inspecció de Treball comenci a investigar els fets els treballadors ja estaran internalitzats i, per tant, "no hi haurà causa". "És més, si el Grupo Jorge continuat incomplint convenis o qualsevol conveni de caire laboral el continuarem denunciant, evidentment", ha continuat Buil.

Per la seva banda, l'administrador del Grupo Jorge, Jorge Samper, no ha volgut fer declaracions després de signar l'acord.

Segons el document, la internalització serà l'1 de juliol i Grupo Jorge ha acceptat la subrogació directa dels treballadors d'Axparia - uns 1200 de l'escorxador Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga, i uns 400 de Le Fortune Pig, a Mollerussa. L'acord arriba setmanes després que el sindicat presentés una denúncia a Inspecció de Treball contra Grupo Jorge per cessió il·legal de treballadors.

A més, representa l'estocada final a les falses cooperatives que operaven a Grupo Jorge ja que amb el pacte s'aconsegueix no només que els empleats hagin passat a règim general (que això ja s'havia aconseguit amb la incorporació a Axparia), sinó que a més els treballadors siguin contractats per l'empresa a qui presten el servei, extrems que ja es recollien en la modificació de la llei de cooperatives. Així mateix, l'empresa "reconeix i manté els acords i les garanties" per als delegats sindicals escollits mentre han estat treballadors d'Axparia Trade.

CCOO celebra "deixar enrere una situació d'irregularitat i inestabilitat"

Per la seva banda, el sindicat CCOO ha celebrat aquest dimecres al migdia que després de l'acord s'hagi deixat enrere "una situació d'irregularitat i inestabilitat" i anuncia que la comissió de seguiment creada amb el Grup Jorge i la Generalitat, i en la qual no hi participava UGT, queda tancada. En un comunicat, el sindicat valora de "forma molt positiva" l'acord i recorda que "no ha estat exempt de dificultats".

"L'objectiu de CCOO ha estat en aquest cas molt clar, que els treballadors passessin al règim general de la Seguretat Social, puguin emparar-se en un marc col·lectiu de referència i passin a formar part de l'empesa principal, deixant al marge l'anterior situació de precarietat que es venia arrossegant", finalitza el sindicat.
 

L'administrador del Grupo Jorge, Jorge Samper, i el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros, rubriquen l'acord per a la internalització dels treballadors Foto: ACN

 

Participació