Francesc Manrique (CUP): «Estem preparats per liderar el canvi que Torelló necessita»

El candidat de la CUP aposta per la creació d'un ateneu cultural al Museu de la Torneria, canviar el model policial i habilitar una plataforma de comerç online al poble

Francesc Manrique
Francesc Manrique | Adrià Costa
Redacció
15 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 15:45h
Francesc Manrique és el candidat de la CUP a Torelló. Al passat mandat era el regidor més novell i enguany, amb el canvi de tots els altres caps de llista, és el que tindrà més experiència. En aquest sentit, Manrique explica que presenten una llista que suma l'experiència a l'Ajuntament i a la de nous membres provinents d'altres àmbits. Per tot això remarca que estan preparats "per liderar el canvi que Torelló necessita".

D'entre les propostes de la CUP destaca la creació d'un ateneu cultural al Museu de la Torneria, canviar el model policial o habilitar una plataforma de comerç online al poble. La formació fuig de personalismes; Manrique destaca que, tal com estan fent en campanya, treballen en grup "aprofitant el millor de cadascú".

Estan oberts a negociar i a parlar amb els altres partits en funció del seu programa electoral. Posen una línia vermella: Ciutadans. I també remarca que "cal evitar que els partits del 155 estiguin a govern". El candidat de la CUP Torelló respon les preguntes de lectors i d'entitats.

- Acaba el seu primer mandat com a regidor i és l'únic cap de llista que repeteix. Com valora aquests quatre anys a l'Ajuntament?

- El treball i l'experiència que hem adquirit aquests últims quatre anys fa que tinguem els objectius molt clars. Hem sigut el grup que hem fet més feina i hem aconseguit marcar el debat d'aquests últims anys a Torelló posant sobre la taula aspectes com la tarifació social que s'està aplicant a les llars d'infants, la gestió de l'aigua al municipi, la participació ciutadana i la transparència. Aquesta experiència adquirida aquests últims quatre anys, ampliada per l'experiència de gent que ha decidit fer un pas endavant com la Maria Àngels Casals, o d'altres persones amb una àmplia experiència en diferents àmbits que s'han incorporat darrerament al projecte com l'Arnau Segura, la Mireia Garriga, en Jordi Vinyes o la Montse Ayats entre altres, fa que estiguem plenament capacitats per governar i liderar el canvi que Torelló necessita.

- Han estat un dels grups més actius i han presentat 45 mocions. Com han pogut afectar a les polítiques del municipi?

- Aquests últims quatre anys hem presentat 45 mocions, mentre que el grup d'ERC només n'ha presentat 19 i el PSC 2. També cal destacar que el 86% de les mocions que hem presentat tenien implicacions d'àmbit local. 33 de les 45 mocions que hem presentat s'han aprovat, cosa que demostra la capacitat que tenim d'arribar a acords amb els altres grups, i més de la meitat d'aquestes ja s'han executat. No hem presentat mocions perquè si, sinó que n'hem presentat que afectaven el poble i que han comportat una millora, com per exemple l'adequació de la Plaça Joan Maragall, la instal·lació de cartelleres, la dignificació de l'espai de la Bardissa, i altres que estan a punt d'executar-se com la de realitzar un sorteig per veure el ball de gegants de festa major des del balcó de l'ajuntament, la de crear un espai pel reconeixement del dol gestacional i perinatal o la d'instal·lar un element commemoratiu de la jornada de l'1 d'octubre al poble.

- Per què ha decidit fer el pas a com alcaldable?

- Treballem en grup i, tot i que sí que és cert que al final hem de posar un ordre a la llista, sempre treballem aprofitant el millor de cadascú. Només cal veure com som l'únic partit que als tres debats que hem fet fins ara hi hem enviat a tres persones diferents que han estat capaces de defensar el projecte de la millor manera possible. La millor manera de demostrar que vols un poble participatiu, és ser un grup participatiu, demostrar que no només depens d'una persona. I treballant així és com creiem que és la millor manera de tornar a tenir un Torelló viu i dinàmic tal com tots ens imaginem, defugint els personalismes i treballant pel bé del poble.

- Han fet una llista amb persones que provenen d'altres partits i sobretot d'entitats. Què creu pot aportar a l'Ajuntament aquest projecte?

- Creiem que aquest projecte és l'únic capacitat per liderar aquest canvi. El mes de gener vam realitzar una enquesta que van respondre més de 300 persones. D'aquestes, el 77% van considerar que Torelló havia empitjorat com a poble aquests últims 8 anys, en què cal recordar que han governat tant CiU com ERC. De fet, grans problemes que hi ha hagut aquest mandat com el de la policia, el de l'oci nocturn, els entrebancs a les entitats... ja van començar durant el mandat 2011-2015 en què ERC tenia regidories que tenien responsabilitat directa sobre aquestes qüestions. Per tant, fent un balanç global del poble d'aquests últims vuit anys, queda demostrat que som l'únic partit amb un projecte diferent de la resta, capaç de canviar la dinàmica a la que hem entrat com a poble i que sigui capaç de tornar a il·lusionar a tota la gent que viu el municipi.

- Quines grans propostes tenen per Torelló?

- Aquest cop, com fa quatre anys, tornem a portar un programa extens i ple de propostes en tots els àmbits que hem decidit centrar amb vuit de principals. Són vuit propostes de diferents àmbits que són concretes, realitzables i mesurables. Volem que d'aquí a quatre anys puguem fer una rendició de comptes clara i que la gent pugui veure de manera fàcil quins punts hem aconseguit realitzar d'aquests vuit i quins no. Aquests punts són tant diversos com la creació d'una illa cultural; habilitar una plataforma de comerç online on els comerços del poble s'hi puguin adherir i la gent pugui recollir la compra a taquilles instal·lades a espais com l'estació de tren o el mercat municipal; un pla de xoc per arreglar tots els carrers del municipi per tornar a tenir un poble net i endreçat; la creació d'un espai dona; que els membres de l'equip de govern vagin un cop al mes als diferents barris del municipi a trobar-se amb els veïns per tal de poder tenir una relació directa i constant amb l'Ajuntament; crear un model de policia de proximitat; la creació de camins escolars segurs i realitzar un projecte per estudiar com hauria de ser un model de transport urbà.

- Durant la presentació de la llista de la CUP, proposaven recuperar "els espais per fer poble". De quins llocs estem parlant? Què cal recuperar?

- Durant els últims anys hem anat perdent diferents espais on la gent del poble s'hi trobava i hi podia parlar. Això acabava fent xarxa, que és el que fa poble. Cal crear espais on la gent que té ganes de treballar pel poble s'hi pugui trobar i així facilitar que es creïn sinergies per tal de poder continuar sent un poble de referència. Com a espai principal ens imaginem crear una illa cultural a la zona del Museu de la Torneria i els espais adjacents. Allà ja hi ha el museu i l'escola d'Arts plàstiques. Doncs nosaltres ens imaginem, a més a més, traslladar-hi l'escola de música i crear-hi un ateneu cultural. Tindria molta potencialitat! Seria l'epicentre cultural del poble i faria que tothom se n'acabés beneficiant. Cal posar facilitats a qui té ganes de generar i consumir cultura. I també posar-la en contacte amb la resta de gent que té les mateixes inquietuds. És un projecte que més que sumar, faria multiplicar les iniciatives culturals que actualment hi ha al municipi.

- Durant aquest mandat hi ha hagut polèmica amb l'oci, sobretot nocturn. Quina proposta té el seu grup?

- Creiem que és un error encarar-ho des de la perspectiva de l'oci nocturn. Fins i tot des de l'oci en general. Per nosaltres és sobretot un problema que s'han perdut espais on fer poble i cal recuperar-los. I per nosaltres, el millor àmbit des d'on generar aquests espais, és des de l'àmbit cultural.
 

Francesc Manrique Foto: Adrià Costa


- Torelló va aprovar delegar el servei de subministrament d'aigua en baixa i sanejament a l'empresa 100% pública del Consell Comarcal d'Osona sense el suport de la CUP. Per quin motiu? Quina postura tenen al respecte?

- Primer de tot explicar que a proposta nostra es va crear una comissió per estudiar les diferents opcions que hi ha per gestionar l'aigua. Aquesta comissió havia de realitzar un procés d'informació i participació a la ciutadania sobre aquestes opcions, cosa que ha incomplert. Apostàvem per la remunicipalització de l'aigua, que vol dir que la gestionés directament el propi ajuntament. A finals de mandat va sortir l'oportunitat que el Consell Comarcal crees aquesta empresa pública de gestió de l'aigua. Evidentment que és un pas important que l'aigua hagi passat de mans privades a mans públiques. Però al final és un model d'empresa que no aporta cap novetat, reprodueix el model Sorea, però ara si, en mans públiques. No es fa cap avenç social ni suposa cap millora pel poble. A més, aquesta empresa no es podia crear si Torelló no hi entrava. I ens entristeix molt veure com no ens hem fet valdre gens com a poble. Només per posar un exemple, al consell d'administració de l'empresa hi haurà onze persones i Torelló no té garantit tenir-hi sempre a un representant! I això que sense l'entrada de Torelló l'empresa no podia tirar endavant... Creiem que l'equip de govern hauria d'haver apostat molt més fort perquè Torelló tingues un paper molt més important a dins de l'empresa.

- També hi ha hagut protestes per part de la policia local per les condicions laborals. Què tenen pensat per solucionar-ho?

- És d'aquestes situacions que ja fa anys que dura i que mai s'ha arreglat tot i que la resta de partits hagin passat tots pel govern. Evidentment que cal posar-s'hi per solucionar-ho. Apostem per canviar l'actual model policial apostant per un model de policia de proximitat que treballi al costat de la gent per garantir els drets i la seguretat de totes les persones que vivim a Torelló. I evidentment, de manera paral·lela a això, cal treballar per millorar la situació dels treballadors per tal que estiguin a gust a Torelló i així aconseguir tenir una plantilla estable.

- Quin objectiu electoral es fixa?

- El nostre objectiu és governar. Creiem que estem preparats per liderar el canvi que Torelló necessita i treballarem perquè així sigui.

- A Torelló es dibuixarà un nou escenari després de les municipals pel fet que l'actual alcalde Santi Vivet no repeteix com a alcaldable. Està obert a pactar amb les altres forces?

- Per nosaltres hi ha una línia vermella que és Ciutadans. Evidentment que amb ells no hi pactarem. Venim d'uns anys que han sigut clau en l'àmbit nacional i esperem que els propers ho tornin a ser per aconseguir materialitzar la república. Això vol dir que els ajuntaments no poden dubtar. I perquè això passi, cal evitar que els partits del bloc del 155 estiguin a govern. Pel que fa a la resta de forces, a l'hora de negociar ens basarem en el programa electoral que portem. Estem oberts a parlar amb tothom tal com hem demostrat aquests últims quatre anys.

Preguntes de les entitats

TALCOMSOM:
- Torelló està adherit al Pla Marc per raó d'orientació sexual i identitat de gènere d'Osona. En el darrer mandat s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del Pla creieu que és prioritari desenvolupar? Com ho fareu?


- Estem molt sensibilitzats en aquest tema tal com hem demostrat aquest últim mandat presentant mocions per la retirada de la publicitat sexista i la no col·laboració en esponsorització amb empreses que facin ús d'aquest tipus d'activitats, o proposant que es fes una formació a tots els treballadors de l'Ajuntament sobre l'abordatge d'agressions masclistes. A més, de cara els pròxims quatre anys creiem indispensable la creació d'un espai dona que treballi de manera real i efectiva per la igualtat, promovent l'educació en valors. I evidentment que aquest espai també ha d'estar obert al col·lectiu LGTBI.

Perquè no ens fotin el tren:
- Que farà el seu grup per aconseguir la millora de l'R3 i del servei, especialment de Vic en amunt?


- A part de treballar colze a colze amb el col·lectiu, de manera resumida, creiem que cal acabar l'aparcament de l'estació; treballar amb els diferents actors polítics i socials de la Vall del Ges, la Garrotxa, el Bisaura i el Voltreganès perquè sigui la seva estació de referència; treballar per racionalitzar els horaris i treballar per donar un nou ús a l'estació que n'asseguri la continuïtat i generi més trànsit de persones. Això últim creiem que es podria aconseguir instal·lant a l'estació taquilles on dipositar la compra que s'hagi fet a la plataforma de comerç online.

GDT (Grup de Defensa del Ter):
- Una vegada recuperada la gestió de l'aigua com es pensa aprofundir en la gestió democràtica i la millora ecològica del recurs?


- Tal com hem explicat, vam votar en contra perquè considerem que reprodueix el model de funcionament de Sorea. Un cop a dins creiem que s'ha de treballar per democratitzar-la i perquè els pobles que en formen part hi tinguin molt més pes. Per fer realitat tot això creiem que és imprescindible crear un Observatori de l'Aigua.

ACT (Agrupació de Comerciants de Torelló):
- Què tenen pensat fer per millorar la situació del comerç de Torelló?


- Creiem fermament que cal potenciar el comerç local i conscienciar a la gent dels beneficis de comprar al poble. A l'entrevista he parlat uns quants cops de la capacitat de fer xarxa, de fer poble. Sense cap mena de dubte que comprar al comerç local ajuda a fer xarxa i a fer poble. Cal estar al costat dels comerciants i donar-los suport. Com a proposta principal, i veient que una de les grans competències del comerç local és el comerç online, proposem crear una plataforma de comerç on s'hi puguin adherir tots els comerços que així ho desitgin i un sistema de taquilles a espais com l'estació de tren o el mercat municipal com a punt de recollida de les compres. Evidentment que l'ideal és que la gent vagi a comprar físicament a les botigues, però el sistema en què vivim fa que molta gent tingui limitacions horàries que li dificulti molt anar a comprar a les botigues. Cal posar facilitats a aquestes persones perquè pugin comprar al comerç local.

CEDO (Consell Empresarial d'Osona):
- Quines polítiques municipals tenen pensades per la dinamització de l'economia i per ajudar a les empreses a afrontar els reptes més importants. Són partidaris de coordinar polítiques a nivell d'Osona?


- Treballarem per promocionar la creació d'indústria local en sectors d'ocupació de qualitat, petites indústries, cooperatives i col·lectius amb una vinculació al territori que ajudin a crear estabilitat. També apostem perquè Torelló entri a la Xarxa d'Economia Social i Solidària de Catalunya. I si, creiem necessària la coordinació de totes aquestes polítiques i d'altres a nivell comarcal, i sobretot en l'àmbit dels municipis que conformem la Vall del Ges.

ANC (Assemblea Nacional Catalana):
- Creu en la desobediència com a eina per fer progressar la societat en moments determinats?


- Sí, evidentment. Quan més vam avançar com a país i quan més es va eixamplar la base va ser l'1-O i el 3-O. Es va avançar per la via de la desobediència. Cal tornar a crear complicitats entre les entitats i els partits, treballar perquè hi torni a haver una estratègia conjunta entre les institucions i el poble. I evidentment, necessitem a ajuntaments valents que s'atreveixin a estar al costat d'aquesta estratègia quan tornin a arribar dies claus pel futur del nostre país.

 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
 

Francesc Manrique Foto: Adrià Costa

Arxivat a