L'espectacle «Laika» de Xirriquiteula Teatre guanya el Premi BBVA de Teatre

La protagonista d'"Othello", Annavel Castan, i el personatge principal d'"A.K.A", Albert Salazar, reben els guardons a la millor actriu i actor

Els guanyadors del Premi BBVA de Teatre d'enguany a l'Atlàntida de Vic.
Els guanyadors del Premi BBVA de Teatre d'enguany a l'Atlàntida de Vic. | Twitter @EscenaFamiliar
Redacció
14 de maig del 2019
Actualitzat a les 15:11h
L'espectacle Laika, de Xirriquiteula Teatre, ha estat el guanyador del Premi BBVA de Teatre 2019 que convoca la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb el suport de BBVA CX. El guardó, valorat en 20.000 euros, consisteix en un a gira per Catalunya que inclou la programació de l'obra premiada al Festival Temporada Alta 2019. Annabel Castan, protagonista de l'espectacle Othello, de la companyia Les Antonietes Teatre, ha rebut el premi a millor actriu, mentre que Albert Salazar, protagonista d'A.K.A. ha rebut el premi al millor actor. El guanyador s'ha donat a conèixer aquest dilluns al vespre en el marc de la gala final del certamen que s'ha celebrat al Teatre l'Atlàntida de Vic.

Laika és una creació col·lectiva d'Enric Cases, Marc Costa, Christian Olivé, Daniel Carreras i Iolanda Llansó que s'inspira en la en la primer gossa astronauta, la Laika, que la Unió Soviètica va llançar a l'espai el 1957. En l'obra, la Laika corre pels parcs i places de Moscou on no imagina que el seu destí la portarà a ser el primer ésser a orbitar al voltant de la Terra. L'espectacle explica un episodi fonamental de la història dels viatges a l'espai, però és també un relat d'abús.

El jurat ha premiat l'obra "per ser un espectacle carregat de màgia, artesania i poesia en un engranatge perfecte, amb un elenc en un estat de gràcia i entrega permanent i perquè en teatre no volem categories, perquè de teatre només n'hi ha un", ha explicat el director del Premi BBVA de Teatre, Joan Roura, en nom del jurat.

El jurat d'aquesta 19a edició està format per cinc professionals de renom del món del teatre que són Laura Iglesias (Festival Temporada Alta); Marta Crespi (programadora de L'Atlàntida de Vic); Pep Planas (actor i representant de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya); Sergi Pompermayer, dramaturg i director d'escena; i Joan Roura, actor i diretor del Premi BBVA de Teatre.

D'entre un total de 66 propostes teatrals provinents de companyies d'arreu de Catalunya, A.K.A., de Flyhard Produccions S.L.; Apocalypse uploaded: La transhumanització de les abelles, de LAminimAL Teatre i Othello, de Les Antonietes Teatre, al costat de l'obra guanyadora, han estat els 4 espectacles finalistes. Les obres s'han pogut veure durant el mes d'abril i maig als teatres de Tàrrega, Martorell, Valls i Calldetenes.

Millor actiu i millor actor

L'actriu Annabel Castan, protagonista de l'espectacle Othello, de la companyia Les Antonietes Teatre, ha estat guardonada amb el premi a millor actriu. El jurat ha decidit premiar-la per la seva interpretació "brillant" de Desdèmona, "un personatge clàssic ple de matisos que llisquen sobre l'escenari amb intel·ligència i sensibilitat".

El premi a millor actor ha estat pel protagonista d'A.K.A., Albert Salazar, de la companyia Flyhard Produccions S.L.. El jurat n'ha destacat "la vitalitat, ritme, vigor, veritat, precisió, honestedat i entrega absoluta" de la seva interpretació.

Anton Font, reconegut per la seva trajectòria

A més dels guardons a millor espectacle, millor actriu i millor actor, el Premi BBVA de Teatre també ha homenatjat a l'actor, mim i pedagog teatral Anton Font, fundador de la primera escola escènica de Barcelona El Timbal així com un dels creadors de la companyia Els Joglars. Font va combinar el seu vessant artístic com a mim, format a l'escola de Marcel Marceau, amb el vessant pedagògic, com a professor d'expressió a les escoles d'estiu de Rosa Senat i l'Institut del Teatre, entre d'altres. També va posar en marxa l'escola municipal de teatre La Tarima d'Igualada, va fundar el Festival de Mim de Barcelona, va impulsar la productora cultural Focus i va crear l'Associació Catalana d'Escoles de Teatre (ACET).

Per altra banda, el Premi BBVA de Teatre també ha dedicat un reconeixement a la tasca social de l'associació ImpactaT, percussora i pionera a Catalunya de la disciplina teatral coneguda com a teatre de l'oprimit i del teatre social. ImpactaT utilitza el teatre com a mirall de la realitat i com a eina de reflexió i transformació social, amb l'objectiu de millorar el nostre entorn i resoldre conflictes.

El Premi BBVA de Teatre va néixer el 2001 per a companyies de teatre amateur, però a partir del 2010 és quan s'obre als professionals del sector amb l'objectiu de donar suport a la creació teatral, incentivar l'ofici teatral i ajudar en la difusió de l'espectacle guanyador.
Arxivat a