1 de 10
Fira Lactium

Els formatges catalans, en plena forma

El Lactium de Vic, que ha aplegat 200 formatges i 40 formatgeries, escull el Miner d’Espinelves com el millor del país

El Lactium escull el millor formatge del país | Bernat Cedó
per Xavier Bassa, Vic | 13 de maig de 2019 a les 17:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest cap de setmana s’ha celebrat la Fira Lactium, un dels referents a Catalunya per a tots els amants dels bons formatges. Ubicada  al parc Jaume Balmes de Vic, un espai a l’aire lliure on els visitants troben més de 200 formatges d’unes 40 formatgeries que exposen, deixen tastar i venen els seus formatges al públic. Entre tots, el Miner d'Espinelves ha estat escollit com el millor de país

Amb un programa amb activitats per a infants, tastos dirigits i tallers per a tots els públics, la fira formatgera és un atractiu per apropar-s’hi sol o en família - la fira va comptar amb més de 13000 visitants la passada edició-.

Una de les activitats més importants de la fira és el concurs de formatges, on s’escullen els millors formatges en 14 categories i un premi especial al millor formatge català Lactium 2019.

El jurat que puntua els formatges, està dividit en taules de 6 jutges, que van valorant les diferents categories de formatges. A cada taula hi ha jutges de diferents àmbits (elaboradors, tècnics,  comercialitzadors, premsa, restauradors...) però es té especial cura en què a cada taula hi hagi un jutge amb una formació tècnica en la matèria, perquè juntament amb la resta de companys, es valorin els formatges des de diferents punts de vista. Els aspectes a valorar de cada peça son la forma, homogeneïtat del color, aspecte del tall, olor, sabor, textura, i finalment l’autenticitat i el segell personal.
 

El Lactium, la mostra de formatges catalans Foto: Bernat Cedó


Enguany el formatge escollit com el millor de Catalunya, ha estat el Formatge el Miner d’Espinelves, del formatger Oriol Brugués. Es tracta d’un formatge fet de llet crua de cabra i envellit en una mina. És un formatge semicurat, amb una textura ferma, on en nas destaquen uns records làctics - iogurt, nata-, embolcallat per uns records d’humitat de fongs, bolets secs -moixernons, camagrocs, herba seca, fullaraca-. 

Les aromes animals, de cabra, hi són presents i ben definides, i quan ens el posem en boca trobem una pasta seca però amb un agradable fondant que ens omple la boca i que persisteix agradablement, fent que cada mossegada ens recordi els camps i boscos on ha estat pasturant el ramat de cabres. Es tracta d’un formatge delicat, equilibrat, i que ens farà gaudir a taula, acompanyat d’un pa artesà, i d’un vi blanc, si és passat per fusta millor.

Els guanyadors de cada categoria al Lactium 2019 han estat els següents:
     
Matons i brossats:
Formatge: Recuit de drap
Formatgeria: Mas mercè/làctics Peralada

Tomes de vaca i búfala: 
Formatge: Vaca de pastura
Formatgeria: Ubach Formatgers

Tomes de cabra: 
Formatge: Miner d’Espinelves
Formatgeria: Formatges d’espinelves

Serrats i formatges de pasta dura d’ovella
Formatge: Cofat
Formatgeria: La xiquella

Pastes àcides de vaca i búfala
Formatge: Fermió
Formatgeria: La balda

Pastes àcides de cabra
Formatge: El bunch
Formatgeria: Le bolut

Pastes toves de cabra
Formatge: Tou de mujal cabra
Formatgeria: Cal músic

Pastes toves de vaca i búfala
Formatge: Tou de mujal vaca
Formatgeria: Cal músic

Pastes toves d’ovella
Formatge: Trèvol
Formatgeria: Mas d’eroles

Tupins
Formatge: Tupí de mujal
Formatgeria: Cal músic

Formatges blaus
Formatge: Blau
Formatgeria: Reixagó

IGP Formatge Garrotxa
Formatge: Formatge garrotxa
Formatgeria: Sant Gil d’Albió

Tendències: formatges de pasta cuita
Formatge: Gran músic cabra
Formatgeria: Cal músic

Lactium d’or, millor formatge català lactium 2019 
Formatge: Miner d’Espinelves
Formatgeria: Formatges d’Espinelves
 

El jurat del Lactium, en plena feina. Foto: Bernat Cedó

Participació