Suspenen el debat electoral de Vic perquè la JEC diu que Anglada hi hauria de ser

El Canal Taronja i els partits convidats han preferit suprimir-lo abans que deixar-hi entrar el candidat de Som Identitaris

Tot el muntatge a punt per al debat que finalment s'ha anul·lat
Tot el muntatge a punt per al debat que finalment s'ha anul·lat | Carles Fiter
13 de maig del 2019
Actualitzat el 16 de maig a les 10:36h

El debat electoral previst per aquest dilluns a les quatre de la tarda a Vic ha quedat suspès en el darrer moment degut a la decisió de la Junta Electoral, que ha fet seva una queixa de Josep Anglada perquè no hi havia estat convidat. Davant la decisió de la JEC en favor del cap de llista de Som Identitaris, tant el canal televisiu organitzador com els partits que hi havien de participar han preferit deixar-ho córrer.

El regidor Josep Anglada ha presentat un escrit aquest matí en què reclamava el seu dret a estar present en el debat organitzat pel Canal Taronja amb els caps de llista de les eleccions municipals de Vic. També posava de manifest que no hi havien estat convidats ni el Partit Popular ni Ciutadans.

A tota velocitat, la JEC ha aplicat la doctrina segons la qual els mitjans audiovisuals tenen l'obligació de considerar la representació dels partits i la seva presència institucional per garantir-los l'accés als debats i entrevistes televisives, cosa que aquest debat hauria contradit.

Sense marge de maniobra

En declaracions a Osona.com, Pilar Goñi, la directora general del grup Taelus ha remarcat que han rebut la notificació a les dues de la tarda per part del jutjat d'instrucció número 4. "No hem tingut marge de maniobra", ja que tampoc han pogut parlar amb el jutjat. Ara el mitjà ha posat en mans dels advocats aquest fet per decidir què cal fer.

"Acatem el que ens diu la Junta Electoral i hem dit els partits que estaven convidats, que tenen representació a l'Ajuntament, i es presenten amb aquest mateix nom que, si volien fer declaracions, estaven convidats a fer-ho", explica Goñi. En aquest sentit, remarca que "els espectadors i oients tenen dret a saber què ha passat".
 

Tot el muntatge a punt per al debat que finalment s'ha anul·lat. Foto: Carles Fiter


Balasch i Coma es presenten al debat

Tots els partits convocats al debat (JxCat, ERC, PSC, Capgirem Vic i Vic En Comú Podem) havien arribat a l'acord de no convidar el partit xenòfob d'Anglada. Tot i això, els únics candidats que s'han presentat al debat han estat Maria Balasch (ERC) i Joan Coma (Capgirem Vic). La resta ha declinat fer declaracions.

Balasch ha remarcat que "el feixisme ha manipulat el debat", després de vuit anys que feia que no es debatia en campanya electoral. La candidata d'ERC ha lamentat que "qui més perd és la ciutadania perquè els partits no podem explicar les nostres propostes ni poden contraposar-les". D'altra banda, Balasch ha apuntat que després de consultar-ho amb els seus serveis jurídics, "els partits que en la passada legislatura no tenien representació en el ple, no havien de participar en els debats". La republicana es refereix el fet del canvi de nom del partit d'Anglada, que consta com a Plataforma Vigatana i es presenta per Som Identitaris als comicis del 26 de maig.

Per la seva banda, Coma ha explicat que amb aquesta situació "es constata que el feixisme present o no present és una màquina destructora de democràcia". Per tot això, ha emplaçat a les forces democràtiques que es presenten a l'Ajuntament i a la ciutadania "a constituir un govern que faci un cordó sanitari contra el feixisme i no se'l convidi a cap de les reunions que per llei no està obligat a convidar". "I que si se'l convida com s'ha fet fins ara, la resta de forces no hi assisteixin, com ha fet Capgirem Vic", ha conclòs.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a