María Emilia Núnez: «Pactarem amb els partits que tinguin el mateix ideari que nosaltres»

La candidata de Manlleu En Comú Podem proposa crear una circumval·lació que connectiu el polígon de la Coromina amb la C-37, fer peatonal el passeig de Sant Joan o crear un segon pavelló esportiu

María Emilia Núñez, cap de llista de Manlleu en Comú Podem.
María Emilia Núñez, cap de llista de Manlleu en Comú Podem. | Adrià Costa
Redacció
13 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a la 13:15h
María Emilia Núnez és la cap de llista de Manlleu En Comú Podem. La candidata ha fet el salt a la política amb els comuns després d'empoderar-se amb el projecte d'indignats de Podemos el 2014. Es fixa com a objectiu electoral aconseguir l'alcaldia i no descarta establir pactes postelectorals amb aquells "que tinguin el mateix ideari".

La cap de llista posa les persones com a eix del seu programa per fomentar la participació i la convivència. En aquest sentit proposa crear una regidoria d'aquest àmbit que coordini les altres regidories. També proposa crear una circumval·lació que connectiu el polígon de la Coromina amb la C-37, fer peatonal el passeig de Sant Joan o crear un segon pavelló esportiu. Núñez respon les preguntes de lectors i d'entitats.

- Per què ha decidit fer el salt en política i sota les sigles de Manlleu En Comú Podem?

- Vaig ser una de les persones indignades que es va empoderar amb el projecte de Podemos i la seva irrupció a les eleccions europees del 2014. De la indignació vaig passar a l'acció i vaig fundar el cercle Podem Osona. Quan vaig trobar persones a Manlleu, ens vam enfocar a desenvolupar un pla per al nostre poble. A les municipals del 2015, ICV-EUiA ens va convidar a fer una coalició, però no ens vam veure amb força i múscul suficient i vam decidir esperar fins aquests comicis.

- Per què no s'han presentat conjuntament amb Iniciativa?

- Sempre hem tingut la intenció de sumar forces perquè entenem que som organitzacions que compartim el mateix ideari. Tot i això, ICV Manlleu va decidir, de forma unilateral i sense explicacions, no seguir al projecte.

- Què pot aportar la seva formació a l'Ajuntament de Manlleu? D'on provenen els integrants de la candidatura?

- La nostra raó de ser és posar les persones al centre de la tasca política. Per tant, la gran aportació que farem a l'Ajuntament és que utilitzarem tots els mitjans que tenim per fonamentar al màxim la participació dels nostres veïns. Venim del teixit associatiu de base, és a dir, gent compromesa amb el seu poble. També hi ha persones que s'han sumat al projecte en l'àmbit personal. Som un grup que ha après que les diferències -o punts de vista diferents- enriqueixen el discurs.

- Quines grans propostes tenen per a Manlleu?

- El nostre eix són les persones. Per tant, una d'aquestes propostes és la creació d'una regidoria de convivència que tindria com a funció principal coordinar les altres regidories amb l'objectiu que totes les decisions polítiques que es generin, estiguin en consonància en buscar el benestar de la ciutadania. Per això, plantejarem mesures com la creació d'una circumval·lació que connectiu el polígon de la Coromina amb la C-37; la creació d'un segon pavelló esportiu; fer peatonal el passeig de Sant Joan; eixamplar les voreres de l'avinguda les voreres i habilitar un sol carril de cotxe. Volem que el peató sigui el protagonista a Manlleu.

- Quines mesures proposen pel que fa a seguretat?

- Volem implantar i la figura de la policia de proximitat que tingui el ferm propòsit de viure el dia a dia al costat de la ciutadania per garantir la qualitat de vida. Aquesta figura haurà de conèixer l'entorn on treballa i procurarà ser de la confiança dels seus veïns per arribar a ser el punt de referència de qualsevol necessitat.

- A Manlleu hi manca habitatge d'emergència social. Què plantegen des de la seva formació?

- Apostem per augmentar el nombre d'habitatges pels casos de vulnerabilitat. Creiem necessari que existeixi un pla de rehabilitació d'habitatges buits, en el qual l'Ajuntament jugaria un paper tutelar per aconseguir incentivar i garantir tant a propietaris com inquilins, un lloguer social. Per això, és necessari que s'activi l'oficina d'habitatge.
 

María Emilia Núñez, cap de llista de Manlleu en Comú Podem. Foto: Adrià Costa


- Quin objectiu electoral es fixen?

- Aconseguir l'alcaldia.

- Estan oberts a pactar amb altres formacions?

- Per suposat que sí. Som un equip dialogant i pactarem amb aquells que portin el mateix ideari que nosaltres.

Preguntes de les entitats:

MAB Manlleu:
- Creu que en els propers anys a Manlleu es podrà crear una APEU (àrea de promoció de l'economia urbana)?

- Creiem que és necessari establir aliances, preferentment mitjançant associacions local, amb aquells comerços que estiguin disposats a contribuït a la millora de la qualitat de l'espai públic i la dinamització de la vida social i cultural de Manlleu. Si això es planteja en l'APEU, hi donarem suport.

Perquè no ens fotin el tren:
- Que farà el seu grup per promoure l'ús del tren entre la gent de Manlleu i com resoldran el manteniment de l'estació i el fet que estigui oberta i amb personal?


- Entenem que el tren és competència de la Generalitat. Tot i això, creiem necessari com a ciutadans tenir un servei públic de qualitat i donarem suport a les diferents accions que es facin per millorar les infraestructures i equipament. En el nostre programa plantegem la connexió d'un bus urbà que uneixi l'estació amb altres centres d'interès públic (col·legis, centre comercial, casc antic...) amb l'objectiu de potenciar el transport públic. També és urgent solucionar la licitació del bar de l'estació.

GDT (Grup de Defensa del Ter):
- Quina estratègia se seguirà per tal de remunicipalitzar l'aigua de cara el 2024, que és quan hi haurà la possibilitat de fer-ho?


- Primer haurem d'elaborar una proposta de recuperació de la gestió de l'aigua. Segurament, altres formacions polítiques buscaran el mateix objectiu i, per tant, és necessari arribar a acords i sol·licitar que es faci un estudi dels serveis tècnics municipals sobre la viabilitat de la remunicipalització i de l'obligació de subrogar el personal. És molt important iniciar l'estudi en aquest mandat per la seva remunicipalització.

TALCOMSOM:
- Manlleu està adherit al Pla Marc per raó d'orientació sexual i identitat de gènere d'Osona. En el darrer mandat s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del pla creu que és prioritari desenvolupar? Com ho faran?


- Adequarem l'administració a la diversitat actual de models familiars, flexibilitzant els requisits i integrant definicions de família més amplis i diversos. Garantirem que la normativa municipal relativa als drets humans i els plans i programes estratègics incorporin la perspectiva de gènere i la diversitat LGTBI+. Oferirem també eines de prevenció, detecció i protecció de situacions d'assetjament masclista i al col·lectiu LGTBI+, i posarem una persona de referència en cada àrea.

CEDO (Consell Empresarial d'Osona):
- Quines polítiques municipals té pensades per la dinamització de l'economia i per ajudar a les empreses a afrontar els reptes més importants. Són partidaris de coordinar polítiques a nivell d'Osona?


- Afavorirem aquelles infraestructures que permeten acollir noves activitats productives, amb alta rendibilitat social, generadors en l'entorn urbà, incorporant valors com l'ecoinnovació i la sostenibilitat. Haurem de millorar els accessos, la mobilitat interna, la gestió de residus, serveis tecnològics, servei a les empreses i els treballadors amb l'objectiu de dinamitzar el teixit empresarial i ser atractiu per ubicar empreses de valor afegit que creïn ocupació de qualitat.

ANC (Assemblea Nacional Catalana):
- Creu en la desobediència com a eina per fer progressar la societat en moments determinats?


- Personalment, crec que si una llei és injusta, s'ha de desobeir. Malgrat això, el nostre grup hi ha diverses sensibilitats i en aquest punt en concret no hem arribat a acord. Per tant, és un tema que s'ha de debatre i consensuar amb profunditat. El que sí que estem d'acord és en el diàleg i la mobilització pacífica, aspectes fonamentals per aconseguir objectius.
   

María Emilia Núñez, cap de llista de Manlleu en Comú Podem. Foto: Adrià Costa


 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a