Neus Codina (JxCat): «Volem revalidar l'alcaldia de Torelló»

La candidata de JxCat no descarta pactes "amb qualsevol altre partit democràtic que aporti coses positives" per al municipi

Neus Codina
Neus Codina | Adrià Costa
Redacció
17 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 15:45h
Neus Codina és la candidata de Junts per Catalunya a Torelló. La cap de llista té per objectiu revalidar l'alcaldia i remarca que seria "tot un honor" convertir-se en la primera alcaldessa del municipi. El seu gran projecte per a Torelló "són les persones" per aconseguir un poble "més amable, net i accessible".

D'altra banda, agafa el compromís de solucionar les principals polèmiques com l'oci nocturn o la policia local. En aquest sentit proposa asseure's i parlar amb tots els agents implicats. Codina no descarta acords postelectorals i està disposada a a pactar amb "qualsevol altre partit democràtic que aporti coses positives" per al municipi. La candidata de JxCat respon les preguntes de lectors i d'entitats.

- Per què ha decidit fer el pas liderar JxCat Torelló?

- Per mi, com a dona, seria tot un honor ser la primera alcaldessa de Torelló. Som un equip cohesionat, implicat i il·lusionat amb el projecte on les idees flueixen amb facilitat, de manera que no he dubtat a l'assumir-ne el lideratge.

- En declaracions a aquest diari destacava que són un equip jove i format. Què pot aportar aquest factor a l'Ajuntament?

- Som persones que venim de mons professionals diferents - arquitectes, metgesses, mestres, juristes, autònoms, economistes, periodistes...- i això ens aporta visions diferents que poden ser útils en les múltiples àrees i regidories municipals.

- Quins projectes té el seu partit per a Torelló?

- El nostre gran projecte són les persones. Per tant, treballarem interrelacionant les diferents àrees per aconseguir un Torelló més amable, net i accessible. Això implica eliminar barreres arquitectòniques, tenir cura de carrers i places, promoure un comerç actiu, remodelar el teatre Cirvianum, vetllar per un oci diürn i nocturn viu i respectuós amb els veïns, promourem fires i esdeveniments, convenis de col·laboració amb les escoles, crearem el camí "Pescallunes" i completarem la zona esportiva i la sala polivalent.

- Durant aquest mandat hi ha hagut polèmica amb l'oci, sobretot nocturn. Quina proposta té el seu grup?

- En relació als temes culturals i d'oci el nostre grup es compromet a asseure totes les persones implicades en una taula - partits polítics, comerciants, associacions, veïns i cossos de seguretat com policia local i mossos d'esquadra - i elaborar un protocol d'actuació per tal d'evitar tornar a viure aquestes situacions límit. Hem de tenir clar des del primer moment quines han de ser les accions a desenvolupar i assegurar que hagin estat prèviament acordades amb totes les parts.

- També hi ha hagut protestes per part de la policia local per les condicions laborals. Què tenen pensat per solucionar-ho?

- Una vegada més ens comprometem a asseure'ns a parlar. Cal aprofitar aquest canvi d'interlocutors i començar de nou. Apostem per una nova taula on es portin propostes; on quedin clars els límits de cada part. I a partir d'aquí treballar perquè la policia i tot el personal de l'Ajuntament se senti còmode amb el seu lloc de treball.

- Torelló va aprovar delegar el servei de subministrament d'aigua en baixa i sanejament a l'empresa 100% pública del Consell Comarcal d'Osona. Quina postura tenen al respecte?

- Amb aquesta gestió de l'aigua al Consell Comarcal ens sentim molt còmodes. És un model públic de gestió de l'aigua que permet que l'Ajuntament pugui tenir un control sobre aquest bé i permet també que altres consistoris s'hi puguin adherir.

- Quina valoració en fa dels resultats de JxCat a Torelló a les eleccions del 28-A?

- Des del punt de vista de Catalunya valorem molt positivament el resultat, ja que feia anys que a Catalunya no guanyaven unes eleccions generals els partits independentistes. En clau local, els resultats no ens preocupen, ja que històricament el nostre partit és el que ha tingut més vots.
 

Neus Codina, cap de llista de JxCat a Torelló Foto: Adrià Costa


- Quin objectiu electoral es fixa?

- Revalidar l'alcaldia.

- A Torelló es dibuixarà un nou escenari després de les municipals pel fet que l'actual alcalde Santi Vivet no repeteix com a alcaldable. Està oberta a pactar amb les altres forces?

- El nostre grup està disposat a pactar amb qualsevol altre partit democràtic que aporti coses positives per Torelló. Hem de pensar que les persones que conformen la llista del nostre grup ens hem compromès a treballar pel poble i per tant qualsevol idea que sigui bona pel municipi nosaltres l'acceptarem i la treballarem, independentment de qui la proposi.

Preguntes de les entitats

ACT (Agrupació de Comerciants de Torelló):
- Què tenen pensat fer per millorar la situació del comerç de Torelló?


- Volem un comerç viu, actiu i participatiu. Per això proposem mesures com crear una taula de comerç on reunir comerciants, consistori i entitats per marcar un calendari d'activitats per dinamitzar el comerç i la promoció econòmica del nostre poble.

TALCOMSOM
- Torelló està adherit al Pla Marc per raó d'orientació sexual i identitat de gènere d'Osona. En el darrer mandat s'han fet pocs avanços. Quin dels àmbits del Pla creieu que és prioritari desenvolupar? Com ho fareu?


- Pensem que en el nostre entorn queda molta feina per fer. És prioritari treballar per abolir les actituds homòfobes i augmentar la visibilitat de les persones LGTBI. Alhora, caldrà desenvolupar les accions previstes en el pla implicant les regidories necessàries -educació, igualtat i cultura, entre d'altres- per assolir els objectius proposats.

Perquè no ens fotin el tren:
- Que farà el seu grup per aconseguir la millora de l'R3 i del servei, especialment de Vic en amunt?


- Primer de tot hem de ser conscients que aquesta no és una competència dels ajuntaments, sinó del Gobierno de España i de la Generalitat de Catalunya. Com a usuaria habitual del tren sóc molt conscient que hi ha d'haver millores importants i significatives a la R3. I és per això que s'ha de fer pressió per tal d'aconseguir que es materialitzin les inversions promeses als Presupuestos Generales del Estado. Aquesta pressió, però, no ha de venir només dels Ajuntaments, sinó de l'associacionisme. Si hi ha un col·lectiu com el que hi ha ara que lluita i que es compromet a seguir lluitant per un tren digne, nosaltres els correspondrem anant a fer pressió allà on toca.

GDT (Grup de Defensa del Ter):
- Una vegada recuperada la gestió de l'aigua com es pensa aprofundir en la gestió democràtica i la millora ecològica del recurs?

- Condicionant els vorals dels nostres rius, promovent mesures de consciència i respecte dels rius i el seu ecosistema.

CEDO (Consell Empresarial d'Osona)
- Quines polítiques municipals tenen pensades per la dinamització de l'economia i per ajudar a les empreses a afrontar els reptes més importants? Són partidaris de coordinar polítiques a l'àmbit d'Osona?


- Per dinamitzar l'economia és bàsic tenir un contacte directe amb les empreses. Hem de fer que els empresaris se sentin partícips directes de les actuacions que els afectin. Que estiguin coordinats i representats. I això s'aconsegueix a través d'una associació que els representi i faci valer la seva veu juntament amb la del consistori a l'hora d'anar a buscar finançament i recursos per nous projectes i iniciatives empresarials.

ANC (Assemblea Nacional Catalana)
- Creu en la desobediència com a eina per fer progressar la societat en moments determinats?

- Treballarem perquè no sigui necessària la desobediència.
 

Neus Codina, cap de llista de JxCat a Torelló Foto: Adrià Costa


 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a