1 de 10
Dades: Eleccions municipals 2019

Només un terç dels caps de llista de Vic són dones

La CUP és l'única formació que presenta més candidates que candidats a les capitals i grans ciutats del país, mentre que només el 15,8% de les llistes del PP tenen lideratge femení

per Roger Tugas Vilardell, 11 de maig de 2019 a les 09:22 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, el nombre de candidates dones, el nombre de llistes totals i el percentatge que representen de dones (en tots els casos, respecte la capital de comarca i les ciutats de més de 75.000 habitants). També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.


El lideratge a les principals ciutats catalanes és cosa d'homes. Aquesta és una de les principals conclusions que es treuen quan s'analitzen els caps de llista de la cinquantena de capitals de comarca i municipis de més de 75.000 habitants del país. Només un 31,3% d'aquests són dones, menys d'una de cada tres. En el cas de Vic, tres de nou candidats són dones, és a dir, un terç dels caps de llistes. Aquestes són Anna Erra (JxCat), Maria Balasch (ERC) i Carme Tena (PSC).

La llei electoral, que obliga a que les llistes siguin paritàries, no és suficient perquè els números u també ho siguin. Ni en les ciutats, on hi hauria d'haver-hi més planter entre el qual escollir alcaldables, les dones s'acosten a la igualtat -el percentatge, de fet, és similar al del conjunt del país, segons una anàlisi de Catalunya Plural-. Només a cinc municipis, la majoria de caps de llista són dones, començant per Tremp, on les tres persones que pugnen per l'ajuntament ho són.


Les escasses excepcions

També hi ha majoria femenina a Moià (75%), Valls (71,4%), Santa Coloma de Farners (66,7%) i Sant Boi de Llobregat (55,6%). I hi ha igualtat entre homes i dones a cinc ciutats més: Mataró, Puigcerdà, Ripoll, Sabadell, Solsona i Sort.


A la resta de casos analitzats, hi ha més caps de llista masculins. I no hi ha cap opció de votar una dona a cinc municipis: ni a Mollerussa, on es presenten sis llistes, ni a Banyoles, Gandesa, Montblanc o el Pont de Suert, on se'n presenten quatre a cada lloc. A Tàrrega, on s'han registrat nou llistes, només una té una dona al capdavant i, a Terrassa, on hi ha 12 candidatures, tan sols dues tenen candidates.

Diferències entre partits

Les diferències entre partits són notables i els que se situen més a l'esquerra són els únics que presenten paritat entre els caps de llista. Fins i tot, la CUP té més dones que homes al capdavant d'aquestes 50 ciutats (20 de les 36 on es presenta), mentre que, en els comuns, un 42,9% de les caps de llista són dones (12 de 28). Per contra, només ho són sis de les 38 del PP, així com 22 de les 98 de candidatures locals o d'altres formacions amb menys pes nacional. En la resta de casos, el pes femení balla entre el 29% i el 36%.

 
PERCENTATGE DE DONES CAPS DE LLISTA A LES PRINCIPALS CIUTATS CATALANES, PER PARTITS

 

 

Participació