Anna Erra: «Vull continuar sent l'alcaldessa de Vic per acabar la feina»

La candidata de JxCat vol repetir a l'alcaldia per fer "la segona part del partit" i està oberta a dialogar amb totes les formacions democràtiques "com en aquest mandat" que acaba

Anna Erra.
Anna Erra. | Josep M. Montaner
10 de maig del 2019
Actualitzat el 23 de maig a les 17:33h
Anna Erra és la candidata de JxCat-Vic a l'alcaldia. Erra vol repetir per disputar "la segona part del partit" i així acabar la feina. Presenta una "llista transversal" que recull l'esperit Puigdemont i vol donar joc a l'equip del qual està envoltada. Erra estructura el programa en quatre grans eixos: promoció econòmica, benestar, salut i model de ciutat. 

Entre els projectes a destacar, Erra proposava l'impuls d'un CAR o la creació d'una nova fira relacionada amb el món de la moda. Ni el porta a porta ni el Mercat Municipal formaran part del seu programa. Pel que fa a possibles pactes, està oberta a parlar i dialogar amb tots els partits democràtics de Vic com remarca que ha fet en aquest mandat. 

- Venim d'unes eleccions espanyoles on ERC ha guanyat per primera a Vic i per tant hi ha hagut una davallada de JxCat. Com valora aquests resultats?

- Primer de tot, són diferents les eleccions espanyoles que les municipals; que el 28-A si mirem el conjunt de Catalunya, tot i canviar de nom, el nostre resultat va ser digne. A les darreres espanyoles ja vam estar per sota Esquerra Republicana. I aquí Vic, es va demostrar que cada moment vota què li sembla més escaient. Quan hi va haver el 21-D, molta gent va votar Puigdemont, fins i tot per sobre les nostres expectatives. A les espnayoles ha semblat que el partit que podria ser més referent a Espanya ha estat ERC.
 

Anna Erra. Foto: Josep M Montaner


- Per tant, no hi ha inquietud al partit?

- No. La gent diferencia molt bé quin tipus d'eleccions és cadascuna. És evident que estem sota una marca, però en la política municipal val molt la persona. I em sembla que aquí es votarà més la persona que el partit.

- Anem a parlar de les persones que l'acompanyen. En una roda de premsa, remarcava la diversitat i la pluralitat del seu equip. Quina llista l'acompanya?

- Presento una llista transversal amb l'esperit Puigdemont, amb la marca Junts per Catalunya. Hi ha gent del partit i independent, i on les dones tenen un paper important. He anat a buscar més gent de dicersos àmbits que demostrin la seva sabiesa i professionalitat. I també he volgut sumar el contuinuisme, bagatge i experiència que han agafat uns quants regidors, perquè es tarda un temps a agafar situar en la política i l'adminsitració. 

- Està fet expressament que hi hagi més presència de dones a la seva llista?

- No és fet expressament. Però sí que he anat a buscar dones i les he trobat. Sempre agraeixo el pas que fa la gent en la política municipal perquè és de les més sacrificades, a peu de carrer i a trinxera. És la més visible. A més, són professionals que hauran de deixar una mica de bandala seva feina per dedicar moltes hores al municipi.

- Li ha costat trobar gent?

- En general costa. Trobes gent molt potent, tant homes com dones, però depèn del moment professional. M'he trobat que hi ha gent que no pot trencar la seva carrera per dedicar-se a la política municipal.
 

Anna Erra. Foto: Josep M Montaner


- La seva campanya s'estructura sobre quatre grans eixos. Comencem pel primer, quines propostes té pel que fa a promoció econòmica?

- Sobretot és continuar treballant perquè baixi l'atur. Estem a uns nivells baixos, però cal seguir-hi perquè és allò que més dignifica la persona. Vic continua sent motor de creixement i seguirem les pautes de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona per veure cap on hem de treballar. Hem d'apostar per la formació, sobretot per la FP, ja que ens trobem amb nous casos d'emprenendoria industrial. D'altra banda, hem de continuar treballant amb la universitat, un gran motor de creixement que tenim, i sobretot que la ciutat sigui un lloc d'oportunitats per al comerç, turisme i fires.

- I quant a benestar, quines grans propostes tenen?

- Volem fomentar la idea del riu com un pol d'atracció. Volem una ciutat on la gent hi visqui bé, que hi pugui passejar, estudiar, trobar feina... Per tot això hem de generar diversos pols d'atracció. Un d'aquests és el riu, amb el focus de la nova biblioteca, la transformació de les Adoberies, l'Atlàntida i el futur Campus de la Salut. Ens sembla que serà un gran eix.

- Parla de viure bé a Vic, l'habitatge buit és una de les grans reclamacions de l'oposició. Quines polítiques volen impulsar?

- Ens basem amb unes dades que no estan actualitzades i continuarem amb els dos projectes que hem anat treballant. Un és l'In-Vic per ajudar a rehabilitar habitatge perquè estigui en bones condicions; i l'altre és el del lloguer assequible. A diferència d'altres municipis, hem aconseguit que una quantitat important de gent hagi ofert els seus pisos per aquesta iniciativa. D'altra banda, volem incentivar el repartiment de pisos de protecció oficial per tota la ciutat. Si tot va bé, tal com fixa el POUM, en el primer sexenni hauríem d'aconseguir 900 habitatges.

- Ara que es refereix al POUM, el tercer eix és la salut i el planejament hi té molt a veure.

- Hem estat referents a incorporar indicadors de salut al POUM. Quan pensem en fer parcs, zones verdes o carrers més pacificats, tot això ens portarà a ser una ciutat més saludable. També ens genera benestar l'aposta per l'educació, la cohesió a partir de la música o l'esport. Volem que qualsevol acció que fem ens indiqui el benestar per a la gent.
 

Anna Erra. Foto: Josep M Montaner


- Finalment, el quart eix era el model de ciutat. Quin model vol Anna Erra? Un de totalment nou? Canviat?

- Em presento perquè la feina no l'he acabada. Aquests quatre anys hem iniciat un camí que encara ens falta acabar. Hem fet la primera part del partit i ens falta la segona, si la ciutadania ens ho ofereix. Pensem en una ciutat accessible per a tothom, des de que la pagesia tingui fibra òptica pugui connectar-se al món, fins a que tothom amb diversitat funcional pugui accedir a tot arreu.

- Des de l'oposició també han lamentat que vostè no hagi acudit als múltiples debats que s'estan organitzant. Què hi té a dir?

- Agraeixo que em trobin a faltar, però sóc de treball d'equip. Una alcaldessa ha de donar joc i aquest és el meu estil. Hi ha gent més especialista en els diversos debats, és absurd monopolitzar-ho tot jo. Puc estar orgullosa que estic rodejada d'un gran equip. Hi ha molts partits que veneren aquesta idea i en els debats només ho monopolitza una persona. Puc estar tranquil·la que hi ha molta gent preparada al meu costat. Ens va semblar que als debats sectorials hi anessin les persones de cada àmbit i que llavors en els generalistes ja hi aniré.

- Un altre dels arguments de l'oposició és que després de 40 anys del mateix govern, cal fer un canvi. Com ho valora vostè?

- Quan diuen això, a vegades, menystenen la ciutadania, ja que en el fons els seus vots són els que et posen a l'alcaldia. Els partits evolucionen, s'adapten i canvien els lideratges. La ciutadania és intel·ligent políticament i vota aquell que li sembla que pot representar-lo. El canvi el portarà la ciutadania si vol. Una cosa és que només el pacte sigui l'eina que et pot treure, però em sembla que donaria primer valor a la democràcia, allò que decideixi la ciutadania. 
 

Anna Erra. Foto: Josep M Montaner


- Quin objectiu electoral es fixa?

- Poder continuar sent l'alcaldessa de la ciutat.

- En una entrevista a NacióDigital, expressava la voluntat de crear noves dinàmiques amb ERC, principal partit de l'oposició. Des del partit remarcaven que encara no havien parlat amb ningú i no ho farien fins al 26 de maig. Han establert contacte amb algú o altres partits?

- L'únic que vaig dir és que, com he fet ara en aquest mandat i continuaré fent, m'obriré a parlar amb tots aquells partits democràtics que hi ha possibilitat de parlar i dialogar. Només vaig obrir la porta a tothom. De moment, no hem parlat amb ningú, i esperarem com vagin les eleccions i les respostes de cadascú.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a