Entitats ecologistes denuncien la reobertura d'una granja a Sant Martí d'Albars

Critiquen que les naus reformades tinguin una capacitat per a un miler de porcs dins el nucli de Beulaigua

Cobertes de la granja a Sant Martí d'Albars
Cobertes de la granja a Sant Martí d'Albars | GDT
Redacció
09 de maig del 2019
Els grups ecologistes Lluçanès Viu i Grup de Defensa del Ter (GDT), amb diferents veïns de la zona, denuncien la reobertura d’una granja al nucli de Beulaigua, a Sant Martí d’Albars. Es tracta d’unes antigues naus de bestiar, que estan paret amb paret amb les cases del nucli urbà, que s’han reformat de tal manera que tindran capacitat per més de 1.000 porcs, segons informen en un comunicat. Pels ecologistes, el problema és l’excés de cabana porcina que pateix el Lluçanès i la contaminació d’una zona que la Generalitat ja ha declarat com a vulnerable per la contaminació de purins. El cas els preocupa especialment perquè s’aprofita els permisos d’unes antigues granges de bestiar per a construir noves granges d’engreix intensiu de porcs. Els ecologistes portaran el cas al Síndic de Greuges perquè s’estudiï i exigeixen que per ara s’aturi el trasllat dels animals.

Els ecologistes també es pregunten on s’escamparà els purins de la nova granja i d’on traurà l’aigua que necessita. A més, també acusen la ramaderia intensiva de ser la responsable de l’ofec de la petita pagesia. “Les dimensions de la ramaderia intensiva no només supediten el territori als seus desitjos, sinó que frenen altres activitats com el turisme rural”, denuncien. 

“Veiem escandalós que l’Ajuntament i la Generalitat hagin autoritzat i consentit retornar aquestes naus, ubicades dins el nucli urbà, a l’activitat d’engreix de porcs”. Els ecologistes veuen que la producció intensiva porcina és una activitat industrial més i com a tal s’ha d’allunyar de les cases, han afegit.

El Grup de Defensa del Ter i Lluçanès Viu també recorden que el Síndic de Greuges de Catalunya recentment va presentar un informe on apuntava la incongruència de donar permisos per a granges en zones contaminades. El Síndic posava en dubte l’eficiència de la gestió dels purins en aquestes zones i demanava estudiar una moratòria a les peticions de més caps de bestiar.
Arxivat a