Maria Balasch: «Com a alcaldessa, escoltaré, donaré joc i negociaré amb l'oposició»

La cap de llista d'ERC Vic va a guanyar l'alcaldia amb "polítiques valentes" i una aposta per l'educació, la transparència, la participació i la descentralització d'equipaments

Maria Balasch.
Maria Balasch. | Josep M. Montaner
09 de maig del 2019
Actualitzat el 23 de maig a les 17:34h
Maria Balasch és la candidata d'ERC per a les municipals. El partit va a buscar l'alcaldia amb "un projecte de ciutat molt clar i molt ben definit". La cap de llista es perfila com a alcaldessa amb la intenció d'escoltar, donar joc i negociar amb l'oposició. ERC surt reforçada de les passades eleccions espanyoles en què va guanyar per primera vegada a la capital d'Osona. "Els resultats del 28-A deixen clar que la ciutat té ganes de canvi", remarca.

Un dels principals punts del programa d'ERC és l'educació. La formació republicana aposta per "fer polítiques valentes" per solucionar la segregació i l'absentisme escolar a Vic. En aquest sentit, Balasch remarca la necessitat de promoure iniciatives transversals amb altres àmbits com habitatge o empadronament. També aposten per més transparència, més participació i descentralitzar equipaments. Precisament, un dels quals reivindiquen "amb els ulls tancats" és el Mercat Municipal.

- Tot i haver anat de número 2 a les passades municipals, és una de les cares noves entre els candidats. Com ho encara?

- Agafo amb molta il·lusió i orgull representar ERC Vic, i de respecte perquè és una tasca seriosa, a més amb un antecessor com Joan Ballana que va fer molt bona feina.

- Venim d'unes eleccions espanyoles on ERC ha guanyat per primera vegada a Vic. Com ho valora?

- Els resultats del diumenge 28 d'abril deixen clar que la ciutat té ganes de canvi, que està preparada i no li fa por canviar.

- Aquests resultats els donen força?

- Ens dona una empenta molt important. Ens anima veure que els nostres ciutadans ens han donat confiança i volem que la participació de les eleccions del 26-M sigui tan elevada com la de les espanyoles. Volem que la gent entengui que la política municipal és la primera que troben i és molt important escollir el seu representant. Alhora també esperem que ens facin confiança.
 

Maria Balasch. Foto: Josep M Montaner


- A grans trets, quins són els principals punts del programa?

- De línies de treball en tenim moltes, però evidentment s'han de triar uns punts per resumir-ho. Un dels més importants és l'educació a Vic. Fa poc va sortir un estudi que detectava un problema de segregació i absentisme escolar a Vic, i arreu de Catalunya. No podem tancar els ulls i fer veure que no passa perquè ens passarà factura, i si no hi posem remei, el problema cada vegada serà més gran. Hem de fer polítiques valentes i transversals en aquest sentit. Això no només passa per un tema d'escoles i educació.

- Per quins altres passa?

- Si tenim segregació, també és un problema d'habitatge, d'empadronament, i de no creure amb segons quins barris. El tema educatiu és molt important i ha de ser transversal. S'ha d'afrontar des de diferents departaments de l'Ajuntament.

- Quina seria la primera política valenta per revertir aquesta situació si aconsegueix l'alcaldia?

- Crec que una de les primeres coses que s'hauria de fer és un consell, una taula o un grup participatiu format d'actors de la ciutat que treballen en aquest tema i en saben molt. Tenim una universitat, per exemple, on hi ha una facultat d'Educació que funciona molt bé i amb gent molt bona. Ens poden donar un cop de mà. També tenim els professionals de les escoles i les entitats del tercer sector. A partir d'aquesta taula és on han de començar a sortir les solucions. No hi ha una vareta màgica per solucionar el problema. S'han de començar a fer coses com aquesta taula. Les escoles han de ser el reflex del barri, ara no ho són. Per això hem de fer una feina de barris, d'habitatge, i sobretot en temes d'empadronament.
 

Maria Balasch. Foto: Josep M Montaner


- Precisament, des de l'oposició ha denunciat els habitatges buits. Quines propostes té ERC?

- Tenim uns 2.000 i escaig pisos buits, 800 dels quals estan a la ciutat vella i d'altra banda unes llistes d'espera amb pisos socials de 4-5 anys. Hi ha un problema. S'ha d'ajudar als propietaris particulars per tal que confiïn amb l'Ajuntament i es puguin gestionar aquests habitatges; i si són grans entitats que, a vegades especulen, t'hi has de barallar i aconseguir els pisos.

- Una dels pals de paller del seu programa és la participació. Què proposen?

- Som un partit republicà i partim de la base que la política s'ha de fer entre tots. La manera que hi ha és que la gent hi participi. És cert que no hi ha una cultura de participació molt elevada. En altres països, com Suïssa -que ara coneixem bé- cada dos mesos participen. Constantment estan decidint coses. Per tant, no comencem la casa per la teulada. Si políticament no hi creus, el que fas són pedaços per quedar bé. El primer que s'ha de fer són campanyes perquè la gent participi, ho vegi fàcil, i que, un cop ha participat, hi hagi un resultat per evitar la desafecció. I això és com anar amb bicicleta o nedar: com més ho fas, més en saps. Per tant, com més oportunitats hi hagi per participar, el percentatge anirà augmentat. És una feina de formigueta, però cada vegada va a més.

- També parla de transparència. Què li falta a l'Ajuntament actual? Què proposa el seu partit?

- De propostes de transparència n'hi poden haver motles. Sí que és cert que l'Ajuntament de Vic va sortir amb una nota alta en aquest aspecte, però hem de dir que és una aplicació on només es posen els ítems. Per nosaltres, va molt més enllà d'això. Volem un Ajuntament amb parets de vidre, cosa que va lligada amb la participació. Com més transparent tens un ajuntament, més participació tindràs perquè tornes la confiança a la població. Les línies de treball van des dels processos de selecció, contractacions públiques, empreses mixtes, auditories econòmiques... i un llarg etcètera que actualment no s'està fent a l'Ajuntament.

- Quina proposta tenen per als barris?

- La descentralització és un dels altres grans temes. Gairebé tots els serveis estan al centre o al nord de la ciutat. Cap al sud, hi ha una oficina de l'Ajuntament, un CAP, alguna escola bressol... i poca cosa més. En el POUM sí que es va reflectir un equipament però ni sabem què és ni se n'hi projecta cap més. A la ciutat de Vic falta una piscina pública, un poliesportiu... que podrien anar al sud, a més de departaments de l'Ajuntament i fires que només es concentren al centre. És una lògica aclaparadora. Falten equipaments als altres barris.
 

Maria Balasch. Foto: Josep M Montaner


- El Mercat Municipal ha estat un dels cavalls de batalla d'ERC durant aquest mandat.

- Volem un Mercat Municipal nou i potent. A Catalunya i Europa els mercats municipals estan en alça i se'ls està donant molt suport perquè representa moltes coses, com el producte de proximitat, el petit comerç, aspectes de socialització, culturals, gastronòmics... No és un només un lloc on hi ha parades. ERC hi aposta amb els ulls tancats.

- Quina és la solució i el projecte?

- De projectes n'hi ha diversos que han anat caient i tots poden ser factibles. La millor solució és asseure's amb els paradistes -que hi viuen diàriament- i veure quin és el millor projecte. Creiem que la ubicació ha de ser on està ara perquè és al centre de la ciutat. Si el renovem, també és un efecte radiant per a la resta del barri. Quin tipus de mercat volem? De fórmules n'hi ha moltes. S'han fet mercats municipals nous arreu de Catalunya i hem de veure amb els paradistes, Ajuntament i Diputació, quina és la millor solució. S'ha de començar de zero perquè tots els projectes que s'han fet fins ara, han quedat dins d'un calaix.

- Un dels projectes que ha quedat al calaix ha estat la implementació del porta a porta. Portaran aquest projecte al seu programa?

- Creiem que s'ha de canviar el sistema de recollides que tenim perquè no és adequat per al segle XXI i en qüestions de reciclatge no podem abanderar-nos de gaire res. Ens vam oposar al porta a porta perquè no hi va haver negociació. Vam proposar entre 20 i 25 esmenes i no se'ns en va acceptar absolutament cap. En una negociació s'ha d'estirar i arronsar. Per nosaltres el porta a porta pot ser una solució, però plantejat molt diferent del govern. Aquest sistema en una ciutat com Vic s'ha de portar molt ben planificat i amb molts anys d'implementació. I sobretot amb una campanya pedagògica molt important. Tenim l'avantatge que no som els primers i podem aprendre d'altres poblacions. Cal tenir en compte que, per exemple, encara no està solucionat el turisme d'escombraries.

- Destaca la importància de la negociació. Vostè n'ha trobat a faltar durant aquest mandat?

- Moltíssima. El fet de posar-nos d'acord en el POUM no hauria de ser notícia. És un clar exemple que poques vegades s'han negociat temes en el nostre Ajuntament. Una de les coses que he après en aquests quatre anys de mandat és que quan sigui alcaldessa escoltaré, donaré joc i negociaré amb l'oposició dels partits democràtics perquè darrere seu hi ha milers votants.
 

Maria Balasch,durant l'entrevista. Foto: Josep M Montaner


- Quin objectiu electoral es fixen?

- Anem a guanyar, volem l'alcaldia. I aprofito per desmentir tots els rumors que circulen: no hi ha pactes amb ningú. A més, no ens agrada parlar-ne abans d'hora.

- En cas que s'hagi de pactar, amb qui estan oberts a fer-ho i amb qui no?

- Anem a guanyar. Tenim un projecte de ciutat molt clar i molt ben definit, sabem molt clar on volem anar. Sé amb quins partits no coincidirem amb el tipus de ciutat que volem, però n'hi ha d'altres que sé que ens entendrem perfectament. Aquells partits que tingui un projecte semblant al nostre, hi donarem joc. Parlar de pactes és donar per fet coses sense saber què passarà.

- Per acabar, ha anat a visitar fa poc Marta Rovira, que tanca la seva llista. Li ha donat cap consell?

- Va ser una de les persones decisives perquè fes el pas. Amb la llista tenim molt clar el Vic que volem i no volem, i el que vol la Marta per al país i la ciutat.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a