Vic desencalla el projecte del solar de la Pista en l'últim ple de mandat

L'Ajuntament pren el compromís de crear una plaça pública d'arqueòleg en una sessió marcada pel comiat de diversos regidors

El ple de Vic va estar marcat pel comiat de sis regidors del consistori que no repeteixen a les municipals.
El ple de Vic va estar marcat pel comiat de sis regidors del consistori que no repeteixen a les municipals. | Josep M. Montaner
07 de maig del 2019
Actualitzat el 08 de maig a les 11:04h
Final de mandat dolç a Vic, sobretot per a Capgirem Vic. El ple de l'Ajuntament va aprovar aquest dimecres gairebé tots els dictàmens per unanimitat en una sessió que va estar marcada pel comiat dels regidors Toni Serrat, Àlvar Solà, Joan Ballana, Josep M. Diéguez, Marc Barnolas i Kàtia Juncks. El primer acord de ple transcendent va ser l'aprovació inicial de l'establiment del servei de dinamització cultural i d'ocupació del Temps lliure a la zona del terrat d'en Cols, a la zona de l'antiga benzinera de la La Pista.

L'equip de govern (PDECat i Unió) i Capgirem Vic van acordar que s'hi construiria una caseta de fusta després que la formació anticapitalista donés suport el pressupost del 2016. Uns anys després s'ha iniciat aquest procés. La regidora d'Urbanisme Fabiana Palmero es congratulava de la iniciativa que comença a prendre forma i remarcava que era "un espai necessari" per l'altra banda del riu i que donaria resposta al barri. Palmero lamentava que hi ha hagut un endarreriment degut al canvi d'una llei i que esperava posar-lo en marxa la propera primavera.

Per la seva banda, Marc Barnolas, de Capgirem Vic, explicava que la proposta beu de l'Embarcador del Ter de Manlleu i que, per tant, hi hauria un espai de guingueta, una terrassa i uns lavabos. Una entitat cultural o social serà l'encarregada de gestionar-ho. "S'hi podran fer des de concerts fins a cinema a la fresca", afegia satisfet, a més "d'un espai d'informació per la ciutadania". El regidor s'alegrava que el seu darrer ple acabés amb "un espai que ens obre un gran univers de coses i un pòsit que deixem abans de marxar".

L'únic partit que va ser crític amb la proposta va ser el regidor de Vic Per a Tots, Arnau Martí. S'hi va abstenir. Va exposar que no ho veien com un servei de dinamització cultural i mirant els plànols "hi veiem bàsicament un bar". "Tots els veïns estan d'acord que hi hagi un bar davant un claustre gòtic del segle XIV?", es preguntava, mentre mencionava les mesures proteccionistes que hi ha a la resta de la ciutat per al patrimoni.
 

Arnau Martí, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

Fabiana Palmero, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


Palmero va remarcar que el projecte estarà en exposició pública i que guanyarà la proposta que presenti un projecte de dinamització. Alhora responia la pregunta de Martí i girava la truita: "Creiem que aquest servei que creem, pot ser potenciador d'aquest patrimoni". Barnolas li va respondre que era "una mica lleig" que el seu posicionament l'últim dia de ple després de treballar-ho tant de temps. El regidor li va etzibar que sorprenia que hagués donat el "sí" a la facultat privada de Medicina i l'abstenció a aquest projecte.

Creació d'una plaça pública d'arqueòleg a Vic

Capgirem Vic va presentar una moció en nom del Centre d'Investigacions Arqueològiques d'Osona (CIAO) per crear una plaça pública d'arqueòleg municipal. L'encarregat de presentar el text va ser el portaveu del CIAO Jordi Gibert. Va expressar que era "una assignatura pendent", ja que es reclama la figura des del 1984. En aquest sentit, lamentava que durant dècades s'han deixat perdre elements patrimonials.

Gibert argumentava que la creació d'aquesta plaça ajudaria a la preservació del patrimoni, facilitaria el coneixement a tots els vigatans i alhora estalviaria imprevistos en obres que s'han portat a terme a la ciutat i s'han hagut d'aturar per troballes arqueològiques, com les de l'Hospital de la Santa Creu.

Els partits van discutir sobre si una moció podia discutir la creació d'una plaça pública. Mentrestant es va notificar que l'última actualització de la modificació contemplava aquests aspectes i proposava garantir l'inici d'un estudi de viabilitat. Després de diversos estira-i-arronses, es va agafar el compromís que des de recursos humans de l'Ajuntament de Vic es reunissin amb el CIAO per fixar uns requisits a l'hora de convocar la plaça. Bàsicament que es contractés un arqueòleg i no un arquitecte.
 

Jordi GIbert del CIAO durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

El ple de Vic votant per unanimitat la creació d'una plaça d'arqueòleg municipal. Foto: Josep M. Montaner


Jutjat penal i biblioteca

Abans de començar el ple la regidora de Seguretat Ciutadana, Susagna Roura, va fer una declaració institucional oferint un local per instal·lar el nou jutjat penal de Vic després de les queixes dels magistrats pel mal estat de les instal·lacions actuals. El local està situat a la ronda Camprodon i "s'adapta a les necessitats". Ara la Generalitat de Catalunya ha de fer la petició a Madrid perquè es traslladi de forma definitiva a aquest local.

D'altra banda, es va donar nom a la nova biblioteca de Vic: Pilarín Bayés. Des de l'oposició, Sara Blázquez (Capgirem) va lamentar la manca de "voluntat" part de l'equip de govern "per creure en la participació com una eina per transformar les coses". En aquest sentit va apuntar que la plataforma no facilitava la participació i que es va haver d'allargar el procés perquè no hi havia suficient participació. Josep Anglada (Plataforma Vigatana) també va criticar la plataforma i va expressar la seva sorpresa de posar el nom d'una persona viva a un equipament.
 

Josep Anglada, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

Susagna Roura, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


Emotiu comiat dels regidors

El ple va acabar de manera emotiva. Els regidors de Capgirem Vic, Marc Barnolas i Katia Juncks, van dedicar paraules d'agraïment als seus companys i les van fer extensives als companys de l'oposició. Juncks va recordar el cas de Joan Coma i la importància de "defensar la democràcia" conjuntament. "És molt important que ens haguem fet costat" i "ens ha fet créixer a tots els grups polítics". La regidora també va explicar una petita història d'Eduardo Galeano i va recordar emotivament Neus Català i la lluita antifeixista.

Barnolas, per la seva banda, va agrair "a les formiguetes de Capgirem tota la feinada" i sobretot que "sense vosaltres seria impossible portar l'esperança entre les dents". El regidor va fer el discurs més emotiu i és el que va acabar més emocionat en el seu últim dia de ple.

Des d'ERC, Josep M. Diéguez va explicar el seu pas per al consistori i va destacar el procés participatiu de l'Atlàntida amb el contracte programa com un final d'èxit. Va donar les gràcies al seus companys de ple i de grup i va acabar remarcant que després de tot el que ha passat i el que queda: "Ens veiem a la trinxera!".
 

Josep M. Diéguez, en el seu darrer ple. Foto: Josep M. Montaner


Els regidors que no tornaran al ple (falta Josep M. Diéguez) Foto: Josep M. Montaner


Joan Ballana, el portaveu del grup, va transmetre un agraïment a totes les persones amb les quals ha après. Va fer una menció especial a Marta Rovira, exiliada a Suïssa i secretària general del partit. "Gràcies per la confiança cega. Ni la distància ni els barrots, ens distanciaran". I finalment a títol personal, va citar quatre noms: Jaume Portell, Jacint Codina, Josep Maria Vila d'Abadal i Josep Arimany. I sobretot: "Gràcies infinites als veïns de Vic que m'han donat l'oportunitat d'aprendre". "Moltes gràcies, sort i que guanyi el canvi", va concloure.

Per part de l'equip de govern, Àlvar Solà va ser més breu i va destacar que havia estat "una satisfacció i un orgull" haver estat regidor i ho va qualificar d'una "experiència enriquidora". El regidor va destacar la feina que fan sobretot els tècnics de la ciutat.

Finalment, Toni Serrat, va explicar que feia 12 anys que era al consistori i va transmetre un agraïment a la ciutadania; als grups municipals "que han marcat el traçat a seguir"; als treballadors de l'Ajuntament; a l'alcalde Vila d'Abadal i a l'actual alcaldessa de Vic, Anna Erra.

Precisament Erra, va tancar la sessió agraint la tasca de cadascú. "Tots hem tingut un objectiu comú que ha estat treballar per la ciutat", deia Erra, remarcant un agraïment a totes les persones que han fet el pas per ser regidor. "És un compromís i una responsabilitat", afegia. En aquest sentit va desitjar molta sort i encerts per cadascun dels representants al ple municipal de Vic.

Anna Erra, durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner

 

Durant el ple de Vic Foto: Josep M. Montaner


Comiat a fora el ple dels regidors Barnolas i Juncks de Capgirem Vic. Foto: Josep M. Montaner

Arxivat a