Carme Tena: «Treure dos regidors a Vic seria un molt bon resultat»

La candidata socialista estructura el seu programa en quatre grans eixos: Mercat Municipal, seguretat, habitatge i cosir els dos Vics

Carme Tena
Carme Tena | Adrià Costa
07 de maig del 2019
Actualitzat el 23 de maig a les 17:35h
Carme Tena és la candidata del PSC a les eleccions municipals de Vic. La formació ha tingut representació a l'Ajuntament de Vic durant mig mandat per discrepàncies amb el regidor aconseguit als comicis del 2015 -Benjamí Dòniga-. Aquest va passar a no-adscrit i no va abandonar l'acta.

En aquest sentit, Tena reconeix que la formació parteix de zero i es compromet a "escoltar l'executiva i no anar per lliure". La seva formació està a oberta a pactar amb els partits democràtics i remarca que obtenir dos regidors "seria un molt bon resultat". El PSC surt reforçat del 28-A -va ser la tercera força a Vic-, tot i que la candidata remarca que s'ha de combatre l'abstenció. "S'ha de fer entendre que el més proper és el municipalisme i han de sortir al carrer", afegeix.

- Com encara el repte d'anar de cap de llista?

- És un repte, com bé dius. L'encaro amb molta il·lusió i amb ganes de treballar per la ciutat i el ciutadà. Volem ser molt propers i resoldre els problemes de la gent.

- El seu partit ha deixat d'estar representat a l'Ajuntament per les discrepàncies amb el regidor Benjamí Dòniga, que va passar a no-adscrit.

- Hem deixat d'estar representats perquè ell hauria d'haver entregat l'acta de regidor. Va signar un document de compromís amb el ciutadà, que si s'apartava de les línies del partit, es donaria de baixa, entregaria l'acta, i entraria un altra persona de la llista. No ho ha fet, no hem pogut continuar.

- Com ha afectat al partit això? El PSC ha hagut de treballar més en aquestes municipals per donar-se a conèixer?

- Partim de zero. És molt diferent d'estar a dins l'Ajuntament i més estar dins l'equip de govern. Hem de treballar una mica més.
 

Carme Tena Foto: Adrià Costa


- Tot i que el PSC està en hores baixes a Vic, venim d'unes generals on el partit ha estat la tercera força a Vic. Com ho valora?

- Està clar que el fet que la marca es visualitzi d'una altra manera, ajuda. Tot i això, s'ha de fer molta feina. És cert que hem duplicat els resultats respecte al 2016. Això vol dir que els nostres votants no sortien i hi havia molta abstenció. Ho hem de treballar. Per què no sortia? Per què ho ha fet ara? Per por a la dreta més rància? S'ha de fer entendre que el més proper és el municipalisme i han de sortir al carrer.

- Quines grans propostes té el seu partit?

- Tenim 18 punts i els estem acabant de treballar. Tampoc es poden fer moltes propostes perquè amb 4 anys no es poden executar totes. No es pot prometre allò que no pots complir. Ens marquem quatre eixos. El primer és el Mercat Municipal. Està molt degradat, hi ha uns paradistes que treballen molt per mantenir-lo, i no pot ser que una ciutat com Vic tingui aquest mercat.

- Quin projecte proposen per al Mercat de Municipal?

- No creiem a tirar-lo a terra i fer-ne un de nou, ni canviar-lo d'ubicació. Apostem per remodelar l'equipament al lloc que està, ja que també afavoreix els comerciants de l'entorn i turísticament va molt bé perquè està al centre. Miraríem el projecte que hi havia i el remodelaríem. Proposem que els paradistes estiguin a la planta baixa i dedicar la resta de pisos a altres usos.

- El segon eix?

- La seguretat. S'ha de potenciar la policia de proximitat de barri perquè és qui coneix la gent i els problemes, i pot traslladar a l'Ajuntament quins són els problemes reals de la zona. I després, els agents cívics. Sabem que n'hi ha de dotats pressupostàriament o bé s'han de cobrir com a plantilla, formant un cos d'agents cívics. Si s'han de fer campanyes puntuals, es pot agafar gent, però hi ha d'haver persones que facin aquesta funció.

- Parla de barris en concret o en general?

- Parlo en general. Bàsicament on hi ha més conflictes són els de Vic Sud.
 

Carme Tena Foto: Adrià Costa


- Seguim amb els altres eixos. Quin seria el tercer punt?

- L'habitatge. S'ha de potenciar i, segurament, construir habitatge públic. Els pisos que hi hagi buits se'ls ha de donar un ús municipal sobretot per abaratir i ampliar el parc públic d'habitatge. I finalment, el quart punt és unir els dos Vics. No pot ser que existeixi aquesta situació. S'haurà de fer actuacions com arreglar l'ETC Teatre o fer una piscina municipal amb uns preus públics.

- En declaracions a aquest diari, criticava que a Vic no s'havien fet gaires coses en els darrers quatre anys i que s'havia dedicat més temps al tema nacional que el de la ciutat. Què li ha faltat fer a aquest equip de govern?

- Li ha faltat actuar més per la ciutat, pensar més en el ciutadà, i no ser unidireccional i pensar només en un sector. La institució és de tothom.

- Hem repassat grans temes com el Mercat Municipal o l'habitatge. Quina és la seva postura respecte al sistema de recollida porta a porta, que no s'ha implementat?

- Som contraris perquè és molt complicat en una ciutat com és Vic. S'ha de fer una bona campanya de reciclatge. Ara l'Ajuntament s'ha gastat molts diners amb els nous contenidors, crec que no seria adequat.

- Quina proposta tenen per la pota sud?

- S'ha de trobar una solució i ens hauríem de tornar a asseure totes les forces polítiques amb el barri i estudiar-ho bé.

- Quin objectiu electoral es fixa el PSC?

- Ens presentem per guanyar. Sabem d'on venim i partim, crec que dos regidors seria molt bon resultat. Si es donessin els resultats de les eleccions del 28-A podriem arribar a obtenir 3-4 regidors, això ja seria magnífic.
 

Carme Tena Foto: Adrià Costa


- També venen d'un pacte amb el govern d'Anna Erra. Si guanyés, estarien dispostats a tornar a acordar? I formar un pacte d'esquerres?

- Estem oberts a pactar amb qualsevol partit democràtic, pensant amb el millor per a la ciutat i ciutadà. Ens asseurem amb totes les forces que vulguin formar govern. S'ha de veure resultats i ser prudents i esperar els resultats.

- Venen d'un pacte amb el PDECat. Estan satisfets de com han anat les coses?

- Va ser un regidor que no ens explicava pràcticament res a les executives i no sabem com funcionava amb l'equip de govern. No sabem si va ser bona l'entesa.

- Entenc que si entren i pacten faran un exercici en aquest sentit?

- Sí clar. És bàsic i fonamental explicar-se. Un regidor té llibertat de vot, però si hi ha unes directrius i unes línies de partit, s'ha de cenyir una mica al que digui l'executiva. S'ha d'escoltar l'executiva i no anar per lliure.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a