Jaume Amargant: «Volem ressituar Vic a Espanya»

El cap de llista de Ciutadans vol revertir la imatge "provinciana" que ha donat la ciutat i aposta per una postura moderada a l'Ajuntament per buscar "punts de solució"

Jaume Armagant
Jaume Armagant | Josep M. Montaner
03 de maig del 2019
Actualitzat el 23 de maig a les 17:34h
Jaume Amargant és la cara nova d'aquestes eleccions municipals a Vic. Es presenta com a cap de llista de Ciutadans que s'estrena a la comarca. El candidat va anar de número 4 per CiU a les municipals de 2015 a Sant Vicenç de Torelló, però el gir del partit no li va agradar i ara ha decidit apostar per la formació taronja.

El cap de llista aposta per ressituar Vic a Espanya. També vol revertir la imatge "provinciana" i donar-li un caràcter més metropolità. Amargant també explica que si surten escollits, volen trobar "punts de solució" entre la tensió que es viu a la ciutat i que mantindran una "postura moderada" a l'Ajuntament. La formació es presenta amb unes línies generals que esperen aprofundir amb més detall si entren.

- És la cara nova de Ciutadans a Vic. Per què ha decidit fer aquest pas?

- Primer per un motiu de filosofia política. Estava a CiU però no em va agradar el rumb que va prendre en un determinat moment cap a l'independentisme. No vaig estar d'acord amb la creació de l'artefacte de Junts pel Sí. I quan es va crear el PDECat, no vaig seguir més en aquesta línia. D'altra banda, com a liberal tenia ganes d'estar en un partit per desenvolupar les meves idees, però sense el component identitari. Ciutadans va ser el partit, una formació catalana, que vam veure que tenia molts vots a les eleccions del 21-D.

- Precisament va ser la tercera força a Osona el 21-D, però en els comicis del 28-A va ser la cinquena amb menys vots. Quina valoració en fa d'aquests resultats?

- Cada elecció és diferent i es vota en funció del context polític. El 21-D amb l'aplicació del 155 hi havia una situació en què s'havien de frenar uns partits polítics que anaven cap a la secessió de Catalunya. La gent va entendre que Ciutadans era l'instrument per frenar-ho. Ara s'ha normalitzat i la gent també ho ha fet amb el seu vot. En aquests moments, les eleccions municipals són la gran novetat. A més de l'àrea metropolitana de Barcelona, a les comarques de l'interior també hi ha molta gent que ens sentim catalans i espanyols i que podem ser representats per un partit liberal.

- En l'àmbit municipal, quines propostes té Ciutadans per Vic?

- El fet de ser novells, els coneixements dels temes de l'Ajuntament de Vic són minsos. Hem treballat en dossiers molts àmbits com cultura, medi ambient, igualtat o desenvolupament urbà. Per exemple, el POUM ja està aprovat i no podem tenir gaire incidència, però sí en altres aspectes.

Jaume Amargant. Foto: Josep M Montaner


- Per exemple?

- Culturalment, pensem que Vic està una mica tancat, ha de tenir una projecció cap a Espanya i Europa. Els programes culturals hi ha d'haver tota classe de temes, no només en català. També estem a favor de l'arribada de nouvinguts i immigració perquè Espanya necessitarà una bossa de 3-4 milions de persones per cobrir llocs de treball que progressivament va deixant la gent d'aquí, normalment les feines més dures com la construcció o les càrnies. A més, les pensions només es garantiran amb aquestes persones. Tenim una sèrie de propostes molt generals que esperem poder tractar més el detall entrant a l'equip de govern de l'Ajuntament de Vic.

- Ambientalment, quina posició té Ciutadans respecte al porta a porta?

- Hem estudiat el tema, però no tenim una postura clara. Creiem que a la llarga el porta a porta hauria de triomfar, però actualment no està ben confeccionat i tenim unes dinàmiques que estem molt acostumats als contenidors. Sí que et puc dir que els contenidors a poc a poc han d'anar sortint dels carrers. Necessita més temps i cultura, i informes tècnics que ho facilitin.

- Ciutadans va néixer per la discrepància sobre el model a les escoles catalanes. Quina valoració fa sobre l'educació a Vic i el seu model?

- La llengua que s'ha de parlar a les escoles i institucions ha de ser la que es parla al carrer. Actualment a Catalunya, el 39% de la població parla el català. Aquesta situació no està reflectida a la realitat. Es pretén un model monolingüe i que la persona que sigui castellanoparlant passi a ser catalanoparlant. Des de Ciutadans Vic volem que es compleixi la llei de bilingüisme. A moltes escoles d'Osona no s'arriba ni el 5% d'ensenyança en castellà i la llei estableix el 25% perquè es tingui una pràctica útil d'aquesta llengua. El castellà és tan propi a Catalunya com el català. Apartar el castellà de l'àmbit públic no és correcte. Hauria de ser quelcom paritari. Actualment a Vic es parlen diverses llengües, és una ciutat multicultural. Tenim propostes en aquest sentit, sobre les escoles i l'educació.

- Quines?

- No és normal que tots els professors siguin nadius. Si tenim alumnes que venen de Marroc, Senegal o el Perú, també estaria bé que hi haguessin mestres d'aquests llocs per millorar la cohesió social i la integració.

- Quina postura tenen respecte a la pota sud?

- Estem a favor de la pota sud per tal que Vic tingui millors comunicacions. S'ha de tenir en compte la veu veïnal com tota política pública. Tot això, hi ha unes línies directives que s'han de prendre i valorar allò més viable.
 

Jaume Amargant. Foto: Josep M Montaner


- En la seva presentació projecta millores en barris com el Remei, Horta Vermella, Serra de Sant Ferm o Plaça Osona.

- On falta més inversió és del Mèder en avall, on la senyora Anna Erra no es presenta ni de casualitat. Precisament el sud de Vic és on hi ha la gent jove, la major part de la població... la inversió ha d'anar dirigida cap aquests barris i no només amb la biblioteca. Es podria aprofitar l'oportunitat de la biblioteca i fer una nova sala de plens. L'actual ens sembla obsoleta i anacrònica. És molt maca per visites turístiques, però és penosa perquè pugui treballar-hi un regidor amb ordinador, per exemple. Com la de Manlleu, on hi pot participar el públic amb precs i preguntes. Si entrem, farem servir el castellà, per normalitzar la situació.

- Es pot parlar en castellà al ple de Vic...

- Sí, però Ciutadans s'ha trobat en altres municipis que estava tan establert que s'havia de parlar català, que quan un regidor va parlar en castellà i va haver-hi estranyesa. No hem de pensar el castellà com un enemic del català. Les llengües no han de ser un element identitari. La cultura és un recurs a l'abast de tothom. Les llengües no han d'estar protegides perquè fan el seu propi curs, s'ha de protegir la gent.

- No hi ha el risc que desapareguin les llengües si no es protegeixen? No és el mateix el català que es parla a Vic que a Barcelona.

- S'haurien de fer estudis i quedaríem sorpresos de l'ús actual dels vigatans. Les grans cultures europees estan en un procés de dissolució a favor de les cultures globals. A poc a poc, van entrant més elements culturals. Crec que han de conviure, més que protegir.

- Amb la visita d'Inés Arrimadas a Vic, la capital d'Osona ha aparegut a campanya de Ciutadans a les eleccions espanyoles com una ciutat amb poca convivència i on hi ha una veu silenciada. Quina valoració en fa?

- La nostra gent té por perquè aquests espectacles no agraden. Cada vegada que hem volgut fer alguna cosa, energúmens ens munten espectacles. Demanaríem que ho deixessin de fer perquè no és correcte i que els partits polítics que se suposen moderats, com CiU, ERC i PSC, ho condemnin. Ells consideren que es viu molt bé, jo crec que no. Hi ha una anomalia pel procés d'independència que ha portat a unes posicions radicalment diferents. Hem de mirar punts de trobada d'aquestes dues comunitats. Si entrem a l'Ajuntament, tindrem una postura moderada de buscar punts de solució per aquestes visions malmeses del 2017. Buscar grisos entre blancs i negres. Ens agradaria que es normalitzés.
 

Jaume Amargant Ciutadans Vic Foto: Josep M Montaner


- Com a candidat de Cs l'ajuda que des del seu partit es parli de Vic com una ciutat conflictiva? No hi havia tot Vic concentrat a la plaça, eren unes 150 persones.

- Si els partits moderats no ho han condemnat, és perquè estan d'acord amb això. Puc compartir-ho en part, però necessitem gestos de l'altre cantó. Aquí hi ha d'haver un consens per rebaixar el punt de tensió. En el món de l'independentisme ara hi ha una indefinició perquè s'ha quedat sense discurs i no sap cap on tirar. Ens agradaria que tingués una definició clara del que vol fer. La nostra solució passa per finançar millor Catalunya, fent el corredor mediterrani, potenciant la indústria, que Catalunya tingui pes a Madrid... i construir una Catalunya millor.

- Diu que volen aportar moderació a l'Ajuntament. Entenc que estan disposats a pactar amb altres partits?

- Ja es veurà. Depèn de si guanyem o no guanyem. Hem de veure els resultats.

- Com encaren les eleccions? Quin objectiu electoral es fixa Ciutadans?

- Guanyar-les i ressituar Vic a Espanya. Està donant una imatge una mica provinciana de l'Espanya profunda. Això s'ha de revertir. Li volem donar un caràcter més metropolità.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a