Benjamí Dòniga: «Volem ser decisius a l'Ajuntament de Vic»

El cap de llista de Vic Sentit Comú remarca que la missió de la formació és "construir en positiu i projectar-ho a la ciutat"

Benjamí Dòniga
Benjamí Dòniga | Adrià Costa
02 de maig del 2019
Actualitzat el 23 de maig a les 17:35h
Vic Sentit Comú ha estat de les grans sorpreses a les eleccions municipals del 26 de maig. Benjamí Dòniga -regidor de Fires i Mercats- va abandonar el PSC a mig mandat per desavinences amb l'executiva i ha decidit presentar-se amb aquest nou partit per marcar distàncies amb el partidisme i perquè vol crear noves "escoles de pensament".

Dòniga parla de la necessitat de trobar consensos i sobretot de construir en positiu amb les altres formacions, més enllà que siguin de dretes o d'esquerres. Per això, no descarta pactar-hi si entra a l'Ajuntament de Vic. Osona.com inicia les entrevistes als candidats de Vic.

- Després de deixar el PSC, per què ha decidit presentar-se a les eleccions sota unes noves sigles?

- Sóc un esperit inquiet. M'agrada crear escoles de pensament pròpies adaptant-les a les realitats socials i a les persones. Hem de fer menys partidisme i més ciutat. La fórmula més bona que tenim és la creació d'una formació independent, neutral i que s'adhereixi a la construcció en positiu de tot allò que té mancança la ciutat. Creiem que les formacions independents són les millors eines. No pots tenir una escola de pensament pròpia si hi ha molts interessos de partits. Parlem de necessitats, serveis i respostes, no d'esquerres o de dretes. Vic Sentit Comú és el nou camí per donar resposta a això.

- Vostè que ha estat a l'Ajuntament, creu que aquest partidisme del qual parla ha impedit avançar la ciutat?

- Crec que sí. A vegades entre partits hi ha moltes sensibilitats. Nosaltres volem tenir un punt de mira neutral i ampli. No hem de mesurar la política per aquells que ens voten, sinó per les necessitats de tots els ciutadans que viuen a Vic i paguen impostos. Tothom es mereix i necessita un capital de retorn, ja sigui amb serveis, subvencions o garanties socials. Hem de fer més política de proximitat i està al costat del ciutadà.

- Parla d'una política municipal neutral i de marcar distàncies amb els partits tradicionals. Tot i això, els tres primers de la seva llista han estat vinculats o tenen vincle amb partits unionistes. Creu que això no pot afectar aquesta neutralitat de la qual parla?

- Respectem la llibertat d'expressió. No ens posem en aquest terreny. És matisable que haguem representat partits unionistes. Sempre he dit que sóc una persona federalista nat, el meu model és Pi Margall i i la divisió territorial que té Alemanya.
 

Benjamí Dòniga Foto: Adrià Costa


- Està a punt d'acabar el seu mandat també com a regidor de Fires i Mercat. Com valora el seu pas per aquesta regidoria?

- Molt positivament. Sobretot pel fet de recuperar fires que han estat més amagadetes, com el Lactium, que s'havia intentat trobar diversos espais. L'hem pogut fer ressorgir i els hem pogut ubicar en espais nous de la ciutat, com el Parc Balmes. És una nova oportunitat i ens ha donat una profunditat de la ciutat unint dos barris. Estic molt content d'haver-ho proposat. Ha estat una experiència molt positiva i la ciutat ha de créixer cap a nous espais.

- Creu que s'han de fer noves fires, tal com proposava Anna Erra en una entrevista a Osona.com?

- No crec que una fira sobre la moda hagi de tenir molt èxit. Pos ser una de més a més. Crec que Vic ha d'evolucionar i valorar el producte autòcton propi, com és el porc. La ciutat necessita una fira del porc i dels embotits, que no només repercuteix la comarca sinó que sigui representativa del principat. És una de les assignatures pendents.

- Volen afegir "valor als barris". Quines propostes tenen per desenvolupar la ciutat més enllà del centre?

- Volem potenciar els comerços de la ciutat, com els del Vic 2, i descentralitzar serveis a la perifèria de la ciutat perquè facin d'eix vertebrador, així com un eix de coneixement i cultura. Per exemple, la nova biblioteca és importantíssima per cohesionar. Apostem per nous itineraris i nous recorreguts, per exemple en fires com el Mercat del Ram.

- En la roda de premsa de presentació, parlaven del diàleg cosit a consens com un dels reptes. Creu que no hi ha hagut suficient diàleg aquest mandat?

- A Vic als partits ens costa potser perquè ens fixem només amb allò negatiu. Hem de construir en positiu perquè sinó no evolucionem. Tots som humans i ens equivoquem. Allò que fem bé, tothom ho recordarà. Hem d'aprofitar allò bo de cada partit i cohesionar-ho i construir la ciutat conjuntament per crear una imatge pròpia. El mitjà no només ha de ser un partit. Tots hi hem de tenir cabuda. Aquesta és la dinàmica i missió de Vic Sentit Comú: construir en positiu i projectar-ho a la ciutat.
 

Benjamí Dòniga Foto: Adrià Costa


- Quins projectes tenen? Quins ens pot avançar?

- Ens basem tres pilars: barris, inclusió social i convivència; comerç, turisme, fires i cultura; i economia, tecnologia i mobilitat. Com a regidor de barris he vist la necessitat de crear la figura del gestor de barris. Tenim dinamitzadors i agents cívics, però és necessari un tècnic qualificat que doni resposta a les necessitats que tingui a disposició un pressupost propi, ja sigui en l'àmbit econòmic, de material o de serveis. El cos de Bombers m'ha ensenyat que s'han de donar respostes ràpides i immediates. Hem d'intentar no encallar les coses i que els 4 anys siguin molt profitosos.

- I quant a seguretat?

- S'ha de posar una policia de barri especialitzada que doni resposta a les necessitats actuals. Això vol dir que segurament s'haurà d'ampliar la plantilla i qualificar-la amb un grup especialitzat amb barris. És una de les mancances estructurals. Necessitem tenir una policia especialitzada de barri, amb un nivell de qualificació alt.

- Creu que actualment no està prou qualificada?

- No la veig motivada. La veig desmotivada perquè segurament li manquen efectius i no dona resposta a totes les necessitats. Es treballa a uns nivells precaris, cosa que provoca baixes mèdiques o absentisme laboral. Hem de donar la motivació necessària i això ho aconseguirem amb graus d'especialitat.

- Quin projecte tenen per al Mercat Municipal?

- El portarem dins el nostre programa com una gran projecció, ja sigui una reforma integral o un nou equipament. Conjuntament amb la regidora Carme Bové, creiem que Vic ha de tenir un comerç de proximitat que representi la seva pròpia xarxa àgora de l'alimentació. Tota ciutat té un mercat tradicional i hem de tornar als costums perquè també forma part de la nostra cultura. És important consolidar aquesta cultura del Mercat Municipal també per la convivència i cohesió social.
 

Benjamí Dòniga Foto: Adrià Costa


- Durant aquest mandat la implantació del porta a porta ha fracassat en dues ocasions. Quina postura tenen al seu grup?

- El porta a porta és un tema de pedagogia i cultura, i no ho veig com una cursa d'esprint, sinó com una de fons. Hem de crear aquesta cultura del reciclatge. És una de les matèries que hem de saber cosir tot el consistori.

- Per acabar, quin objectiu electoral es fixa la seva formació?

- L'objectiu el fixarà la gent. És molt difícil dir-ho ara. És una escola de pensament nova i sí que és cert que sorgeix d'uns anys d'experiència de dos regidors de govern i tenim gent molt qualificada com el número dos Xavier Capelles. Voldríem tenir la màxima representativitat possible. Volem ser realistes. Potser no tindrem l'alcaldia, però volem ser decisius en la governança d'aquesta ciutat.

- Ha estat membre del govern en el mandat que acaba. Si entra la seva formació i si guanyés Anna Erra, hi tornaria a pactar? I amb altres partits?

- Estem preparats per parlar amb tots aquells partits polítics que tinguin una coherència i que no fomentin l'odi a la ciutat. Escoltarem a Tothom i ens oferirem a contribuir a la política municipal en positiu. Venim a sumar i a construir la ciutat, ja que la ciutadania vol respostes i polítics a l'alçada. Vic Sentit Comú intentarà cohesionar-se amb el positiu de cada partit sigui de dretes o esquerres. No ens podem alimentar més de negativitat. La política negativa no ens convé a ningú.
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a Osona: noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a