La Festa Verdaguer reivindica l'impacte del poeta en l'actualitat

El concert amb textos d'Anna Dodas i el poeta de Foglueroles donarà el tret de sortida el proper 16 de maig a una trentena d'actes que s'allargaran fins al 10 de juny

Durant la roda de premsa de presentació de la Festa Verdaguer.
Durant la roda de premsa de presentació de la Festa Verdaguer. | Carles Fiter
02 de maig del 2019
Actualitzat a les 10:37h
La Festa Verdaguer de Folgueroles d'enguany tindrà com a eix central l'"estela de foc" que deixa una creació literària. En aquest cas de l'obra de Jacint Verdaguer. Tal com explica la nova directora de la Casa Museu Verdaguer, Jordina Boix, "ens preguntem i fem l'exercici de mirar el poeta amb ulls contemporanis i veure com ens interpel·la a dia d'avui". El certamen "és una festa de festes" que engloba activitats d'homenatge de celebració popular i de literatura.

L'edició d'enguany, per tant, aposta per establir vincles amb altres poetes. Una d'aquestes serà la folguerolenca Anna Dodas en el concert de "Veus la poesia?" a càrrec de Neus Borrell (cant), Núria Martínez-Vernis (rapsoda) i Miquel Joan (guitarra). D'altra banda, Verdaguer també conversarà amb Brossa en un acte conjunt on poesia i els pensaments d'ambdós poetes dialogaran.

Des del 16 de maig fins al 10 de junys s'han programat una trentena d'actes repartits entre Folgueroles, on va néixer el poeta, i Barcelona, on va morir. L'acte inaugural serà un concert amb els poemes d'Anna Dodas. Entre la trentena d'activitats, hi haurà taules de debat, presentacions de llibres o una ruta fotogràfica.

Boix destaca l'estrena de la pel·lícula-documental "Maleïda". Es tracta d'un projecte inspirat en el llibre i la travessa que va fer Jacint Verdaguer pel Pirineu l'estiu del 1882-83. L'obra es podrà veure al festival FIC-CAT de Roda de Berà el proper 10 de juny, el dia en què va morir el poeta.

L'acte central de la festivitat serà el 18 de maig amb la tallada i la plantada a la plaça de l'Arbre de Maig.

La Festa de Maig, sense canvis

Precisament, l'alcalde de Folgueroles i president de la Fundació Jacint Verdaguer, Carles Baronet, ha explicat que tot i el gairebé accident de la tallada de l'arbre de maig de Cornellà de Terri, a Folgueroles se celebrarà igualment. Baronet ha remarcat el seu compromís amb les mesures de seguretat i que es necessita la màxima participació per ajudar a alçar l'arbre. L'alcalde ha anunciat que enguany els convidats a l'acte són els pares dels joves empresonats d'Altsasu, del País Basc.

D'altra banda, Baronet, que deixa l'alcaldia després de 12 anys, ha aprofitat per criticar l'anomalia que suposa que no hi hagi cap rètol indicatiu de la Casa Museu Verdaguer a l'Eix Transversal, i sí d'altres equipaments. "No s'entén com no hi pot haver l'anunci d'aquest equipament del poeta nacional de Catalunya", diu.

Relleu generacional als Amics de Verdaguer

Per la seva banda, des dels Amics de Verdaguer, la seva representant i exdirectora de la Casa Museu, Carme Torrents ha reivindicat la necessitat de trobar un relleu generacional a l'entitat. En aquest sentit, Torrents exposa que hi ha hagut una renovació de la junta i tenen ganes d'implicar-hi més societat civil, ja que hi ha molts actes tradicionals, com és l'arbre de maig.
 

Consulta tota la programació

Recull de galeries de fotos de la Festa Verdaguer de Folgueroles

 

El tradicional ballet a Folgueroles. Foto: Adrià Costa