El Lactium de Vic coronarà el millor formatge de Catalunya entre 150 candidats

El certamen formatger se celebrarà l'11 i el 12 de maig al parc Jaume Balmes

Presentació del Lactium 2019
Presentació del Lactium 2019 | Josep M. Montaner
30 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:20h
El Lactium, la mostra de formatges catalans, torna a Vic l'11 i 12 de maig. Ho fa amb més de 200 varietats de 40 formatgeries diferents. Entre les novetats destaca l'ampliació de la categoria del Concurs Lactium que escollirà el millor formatge de Catalunya i reunirà més de 70 experts del món. Aquests especialistes avaluaran més de 150 formatges que s'han presentat el concurs.

Tal com ha explicat el director del certamen, Isaac Gelabert, enguany s'ha ampliat les categories de 9 a 14 i es recupera l'origen de les llets: vaca, cabra i ovella. "L'any passat es van eliminar i ens vam basar amb criteris tècnics", com serien de quallada enzimàtica o àcida. En aquest sentit, l'ampliació pretén que "tothom se senti còmode", des dels tecnòlegs fins als consumidors o distribuïdors, que coneixen sobretot els tipus de formatges per l'origen de la llet. Gelabert ha remarcat que enguany han trobat "la fórmula exacte" del concurs.

De cada categoria -14- en sortirà un guanyador i de totes aquestes el Premi al Millor Formatge Català Lactium 2019. Fins al moment (dues edicions) el guardó ha anat a parar a mans de formatgeries osonenques: Reixagó d'Olost de Lluçanès i Molí de la Llavina de Centelles.

El formatger, com a prescriptor

"La voluntat d'aquest any és consolidar el model Lactium", ha dit Gelabert, destacant que "és un punt de trobada professional del sector del formatge d'arreu del país i dels amants" del producte. Ha reiterat el tarannà de la mostra com una divulgació de la cultura del formatge artesà, és a dir, que cadascun dels formatges "tenen un relat propi i singular". En aquest sentit ha remarcat que són "radicals" i defensen "la presència del formatger darrere la parada" perquè és el millor prescriptor dels seus formatges.

La quarantena de formatgeries s'instal·laran per tercer any consecutiu al Parc Jaume Balmes. Totes són catalanes excepte la convidada que enguany és la Quesería Jaramera de Torremocha de Jarama (Madrid). De les catalanes, n'hi ha vuit d'Osona. A més dels formatges, la mostra es complementarà amb altres productes agroalimentaris com la cervesa artesana, el vi, les conserves o la IGP Llonganissa de Vic.

D'altra banda, Gelabert també ha posat en valor el caràcter festiu de la mostra amb espais com el Txis-Corner que acollirà diverses activitats per a tots als públics; el "Rock & Txis, 40 tapes amb formatges" per poder degustar aquest producte amb música en directe; o els tasts de l'Aula del Formatge Bonpreu-Esclat. La jornada tècnica que es farà divendres 10 de maig té per títol "Com valorem el formatge; gaudir i transmetre l'anàlisi organolèptica", que ja té totes les places completes.

Un formatge de Catalunya

Per la seva banda, Lluís Mauri, en representació d'ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà) ha reivindicat la necessitat de trobar un formatge identificatiu i representatiu. Mauri ha explicat que experts europeus han catalogat Catalunya com "la revolució en el món del formatge". "Mentre que a Europa, es regeixen per regions on es fa un sol formatge, a Catalunya no hi ha un formatge representatiu i identificatiu". "Tenim tantes referències que ens costa arribar al consumidor local i internacional", ha afegit.

En aquest sentit, Mauri ha remarcat que des del sector s'està lluitant perquè es reconegui la IGP Garrotxa i serveixi de referent i de porta d'entrada a la descoberta de totes les varietats del formatge català.
 

Presentació del Lactium 2019. Foto: Josep M. Montaner


Vic, al mapa

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha destacat que Vic es torna a situar el mapa, que es dona a conèixer el producte de quilòmetre 0 i els visitants viuen "un moment formatger". Erra ha apuntat que la fira està consolidada a l'espai i que, a més de ser un pol d'atracció, "és un nexe d'unió entre dos barris".

L'alcaldessa ha presumit que Vic domina les fires "sobretot en el món de la gastronomia", ja que anualment n'organitza 16. Ha apuntat que, segons les xifres de l'any passat, es va créixer en visitants (uns 13.000 únics) amb un impacte econòmic d'un milió d'euros. "Per cada euro invertit, n'hi ha 12 de benefici", ha concretat.

El regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, ha afegit que la mostra està més que consolidada, que va in crescendo i que els agradaria que cresqués cap a fira.

La mostra està coorganitzada per OFIM (Organisme Autònom de Fires i Mercat de l'Ajuntament de Vic) i ACREFA, i compta amb el suport del Departament d'Agricultura, a través de PRODECA, l'agrupació de ramaders i formatgers de Llet de Cabres Catalanes i l'empresa Bonpreu-Esclat.
 

Consulta tot el programa d'activitats del Lactium 2019

Arxivat a