Dades

MAPA Osona, líder en el rànquing de recollida selectiva

Consulta quins pobles i ciutats compleixen més i menys amb la recollida selectiva

per Roger Tugas / Carles Fiter , 29 d'abril de 2019 a les 15:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada municipi, es desplega el seu nom, els kgs de residus generats per càpita i dia, el total de residus generats i recollits de forma no selectiva, el total de residus generats i recollits de forma selectiva, el total de residus generats, i el percentatge de residus recollits de forma selectiva en relació al total de generats (excepte aquesta darrera i la dels residus per càpita, totes és xifres són en tones). També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.


Osona continua encapçalant el rànquing de recollida selectiva a Catalunya amb un 60,4%. En segon lloc, hi ha la Terra Alta (54,4%), seguida del Pallars Sobirà (54,2%), el Moianès (53,6%) i la Segarra (53,4%). Per contra, la comarca menys complidora és la Cerdanya (26,9%), una mica per sota de la Noguera (27,8%), el Segrià (28,6%), les Garrigues (28,9%) o el Baix Penedès (31,6%).

Els pobles que més reciclen a Osona són Tavèrnoles (89,1%), Sant Vicenç de Torelló (85,1%), Folgueroles (84,8%) i Prats de Lluçanès (83,8%). Tots utilitzen el sistema de recollida de residus porta a porta, com la majoria de municipis.


En l'àmbit català, hi ha també cinc municipis, a més dels osonencs, molt complidors i superen el 85% de recollida selectiva. Són Matadepera (Vallès Occidental), que assoleix el 90,8%; seguit per Tavèrnoles; Vilablareix (Gironès), amb el 88,7%; Sant Esteve de Palautordera (Vallès Oriental), amb el 87,1%; Argentona (Maresme), amb el 86,5%; Miravet (Ribera d'Ebre), amb el 86,3%; i Sant Vicenç de Torelló.

PERCENTATGE DE RECOLLIDA SELECTIVA, EN FUNCIÓ DEL TAMANY DEL MUNICIPI

 
Tot i això, la recollida selectiva encara ha de recórrer molt de camí per ser una pràctica majoritària a Catalunya. De mitjana, només el 39,9% de residus municipals van acabar al contenidor que tocava, el 2017, i fins i tot 214 municipis no van arribar ni al 30% de recollida selectiva (aquesta enquesta, amb dades recopilades per l'Agència de Residus de Catalunya, inclou els residus generats en domicilis particulars, comerços, oficines i serveis i, per tant, exclou els industrials). A l'altre cantó de la balança, 100 municipis recullen de forma selectiva més del 60% dels residus.

Aparentment, la mida del municipi no és una variable significativa a l'hora de determinar el grau de recollida selectiva dels seus habitants. Els pobles més petits no arriben, de mitjana, al 37% de recollida selectiva, mentre que els d'entre 200 i 20.000, superen el 40%. Aquest percentatge torna a baixar, a mesura que creix el municipi, mentre que a Barcelona es torna a situar en un punt mitjà. Els més complidors serien els municipis d'entre 5.000 i 20.000 habitants, que separen correctament el 44,8% dels residus.
 

Nota sobre el mapa: Per consultar la llegenda, cal clicar sobre el requadre verd, sota el logo de NacióDigital. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, el total de residus generats i recollits de forma no selectiva, el total de residus generats i recollits de forma selectiva, el total de residus generats, i el percentatge de residus recollits de forma selectiva en relació al total de generats (excepte aquesta darrera i la dels residus per càpita, totes és xifres són en tones). També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

A nivell supralocal, Osona és la comarca que va estar més atenta a campanyes com la d'"Envàs on vas?", ja que els seus habitants recullen de forma selectiva el 60,4% dels seus residus. En segon lloc, hi ha la Terra Alta (54,4%), seguida del Pallars Sobirà (54,2%), el Moianès (53,6%) i la Segarra (53,4%). Per contra, la comarca menys complidora és la Cerdanya (26,9%), una mica per sota de la Noguera (27,8%), el Segrià (28,6%), les Garrigues (28,9%) o el Baix Penedès (31,6%).

 

Participació