MAPA Rànquing: Quantes candidatures presenta cada partit a les municipals a Osona?

ERC supera JxCat mentre que PSC repeteix les del 2015, PP en perd més de la meitat, Cs duplica les que tenia, els comuns en perden algunes, la CUP creix i Vox en fa més que Primàries

Mapa comarcal amb les candidatures
Mapa comarcal amb les candidatures | R. Tugas
Carles Fiter / Roger Tugas
27 d'abril del 2019
Quantes candidatures ha presentat cada partit a les eleccions municipals a Osona? Aquest acostuma a ser un bon termòmetre de com poden anar els resultats -per bé que sempre hi ha llistes confeccionades sense implantació al territori i que després obtenen pocs vots- i, en pràcticament totes les eleccions de les darreres dècades, l'espai convergent era el que havia aconseguit situar-se per davant en aquest rànquing. Tot i això, aquesta tendència s'ha trencat aquest cop.
 

1 - ERC: 43

ERC és la força que presenta més llistes a Osona amb un total de 43 dels 50 municipis a la comarca. La xifra es manté respecte a les del 2015. Des del partit, Lluís Argemí remarca a Osona.com que 16 de les candidatures estan encapçalades per dones (el 2015 només eren 4) i que a partir dels municipis de 3.000 habitants hi ha llistes cremallera, excepte aquells casos on hi ha acord amb altres formacions com és el cas de Manlleu (on ERC té un acord amb MES).

D'altra banda, el partit es presenta sota les sigles d'Acord Municipal en més de la meitat de les poblacions i estrena llistes a Sant Martí de Centelles i Sora.

2- Junts per Catalunya: 34

La segona força és JxCat amb 34 llistes -que n'ha perdut 9 respecte del 2015-. En declaracions a Osona.com, el coordinador del partit, Ignasi Puig, apunta que tot i que no s'ha aconseguit arribar al 80% dels municipis, sí que han assolit el 90% de la població. "En clau positiva", Puig explica que han aconseguit "ser el reflex de l'1 d'Octubre" i que han eixamplat les costures del partit per ser permeables a gent més diversa i plural.

Tot i això, "ens hagués agradat a arribar a municipis com Sant Julià de Vilatorta, Santa Eulàlia de Riuprimer, Olost i Muntanyola". En aquest sentit, apunta que en municipis com aquests "no era difícil confeccionar llista, però ningú volia fer el pas per encapçalar-la". D'altra banda, remarca que han renovat més de la meitat dels candidats a les alcaldies.

3- Independents: 24

A Osona es presenten un total de 24 llistes sota sigles d'independents. Entre aquestes candidatures n'hi ha 18 que estan federades als Independents d'Osona i, que per tant, suma a l'hora d'aconseguir representació al Consell Comarcal. El seu coordinador, Pere Medina, apunta que "és un reflex de la gent que està cansada de les estructures jeràrquiques dels partits o que no comparteixen directrius de les executives".

De fet hi ha llistes que venen derivades dels grans partits (ERC i PDECat) que s'han afegit al paraigua dels independents. És el cas de Santa Eugènia de Berga amb SOMSEB (Daad J. Bellafont) i ISEB (Josep Sallent, provinent d'ERC); o Fem Centelles (Dolors Calm, provinent del PDECat).

Les llistes independents que no estan associades a aquesta agrupació són: Vic Sentit Comú, República Activa de Prats de Lluçanès, Independents Viladrau-Independents de la Selva, Independents per Besora (a Santa Maria de Besora), i Independents per Sobremunt. També hi ha les Primàries de Catalunya que es presenten únicament a Centelles.

4- PSC: 12

El PSC és la quarta força amb més representació amb un total de 12 candidatures. Algunes ho fan sota les sigles del partit i d'altres sota les sigles de Candidatura de Progrés.

5- CUP: 10

La CUP és la formació que més puja respecte al 2015, ja que ha duplicat el nombre de candidatures. En presenta 10 a Osona. Les noves llistes són a Sant Hipòlit i les Masies de Voltregà, Sant Quirze de Besora, Perafita, Montesquiu.

6- Altres: PP, Ciutadans, Comuns, SOMI i Primàries de Catalunya

El PP presenta un total de 4 llistes: Vic, Tona, Santa Eugènia de Berga i Tavertet. Al seu darrere, hi ha Ciutadans que presenta 3 llistes als grans municipis d'Osona (Vic, Manlleu i Torelló) per primera vegada. Seguint la formació taronja hi ha els Comuns i el partit xenòfob SOMI amb llistes a Vic i Manlleu. Vox no es presenta a Osona.

Les candidatures a Catalunya: