Dotze pobles d'Osona ja tenen l'alcalde decidit

Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Sobremunt, Malla o Oristà són alguns dels municipis on només s'hi presenta una llista

Joan Carles Rodríguez.
Joan Carles Rodríguez. | Carles Fiter
24 d'abril del 2019
Actualitzat el 25 d'abril a les 16:25h
Dotze municipis d'Osona només tindran una candidatura a les properes eleccions municipals del 26 de maig. D'aquestes llistes, 6 són d'ERC (Sant Julià de Vilatorta, Sant Pere de Torelló, Santa Eulàlia de Riuprimer, Olost, Rupit i Pruit, i Lluçà), 4 d'Independents (Sant Boi de Lluçanès, Malla, El Brull -Independents d'Osona- i Sobremunt), i 2 de JxCat (Sant Agustí de Lluçanès i Oristà).

Per tant, la majoria d'aquests municipis ja tenen l'alcalde decidit. Només podria canviar en els pobles amb llistes obertes, com Sobremunt o Sant Agustí de Lluçanès, si els regidors escollits votessin un altre candidat que no fos el número 1. En tot cas, és una possibilitat remota.

D'aquests municipis, la majoria d'alcaldes repeteixen, excepte el de Santa Eulàlia de Riuprimer, Txevi Rovira; la de Lluçà, Eva Boixadé; i el de Sant Boi de Lluçanès, Marc Parés, que s'estrenaran al càrrec.

Increment i replantejament

En declaracions a Osona.com, el president d'ERC a Osona Jordi Fàbrega -també alcalde de Sant Pere de Torelló i únic candidat al municipi- remarca que hi ha hagut un increment respecte d'altres comicis. Segons Fàbrega, "cal replantejar el paper de l'oposició", tenint en compte que l'Estat exerceix de paper fiscalitzador i, per tant, l'oposició té poc protagonisme. En aquest sentit, afegeix que s'hauria de caminar "cap a gestions compartides on tothom hi tingui cabuda".

D'altra banda, explica que considera que "quan hi ha una certa cohesió i bon clima de convivència, i les coses funcionen més o menys, perquè ens equivoquem i també l'encertem, és molt més difícil generar alternatives". Finalment, també apunta que "costa trobar gent en municipis petits" que es vulguin implicar en la política municipal.

Els municipis amb llista única

Sant Julià de Vilatorta
Acord per Vilatorta i Vilalleons-AM (ERC): Joan Carles Rodríguez

Sant Pere de Torelló
Entesa per Sant Pere-AM: Jordi Fàbrega

Santa Eulàlia de Riuprimer
Independents per Riuprimer-AM: Txevi Rovira Montells

Olost
Olost i Santa Creu-Acord Municipal (OISC-AM): Josep Maria Freixanet

Oristà
Junts pel municipi d'Oristà (JxCat): Marc Sucarrats Sabatés

Sant Boi de Lluçanès
Tots per Sant Boi (TPSB): Marc Parés

Rupit i Pruit
Rupit i Pruit-Acord Municipal: Albert Marcé Pujol

Lluçà
Independents per Lluçà i Santa Eulàlia-AM: Eva Boixadé Calm

Malla
Units per Malla (UPM): Eudald Sentmartí

El Brull
Ara Brull (AB): Ferran Teixidó

Sant Agustí de Lluçanès
Junts per Sant Agustí (JxCat): Josep Pujol Boladeras

Sobremunt
Independents per Sobremunt: Albert Güell