Una plataforma contrària a l'escorxador de Santa Eugènia de Berga es presenta a les municipals

Daad J. Bellafont i Josep Roviró encapçalen la llista SOMSEB que té per objectiu donar sortida als problemes socials i ambientals provocats per Le Porc Gourmet

Josep Roviró i Daad J. Bellafont  encapçalen la llista de SOMSEB.
Josep Roviró i Daad J. Bellafont encapçalen la llista de SOMSEB. | Josep M. Montaner
11 d'abril del 2019
Actualitzat a les 9:00h
L'agrupació d'electors SOMSEB (Som Santa Eugènia de Berga) es presentarà a les properes eleccions municipals. El 2016 va néixer la Plataforma per la Defensa de la Veu i Drets dels Ciutadans de Santa Eugènia per denunciar la problemàtica derivada de l'escorxador de Le Porc Gourmet, com el POUM. Tal com ha pogut saber Osona.com, ara fa el salt a la política i encapçalaran la candidatura Daad J. Bellafont (1) i Josep Roviró (2).

"La realitat és que tenim una macroempresa de la qual deriven un conjunt de problemes socials, ambientals i de convivència", explica Roviró, remarcant que han nascut amb l'objectiu "d'afrontar aquesta problemàtica i donar-li sortida".

Per exemple, Bellafont explica que ambientalment l'escorxador afecta tota la comarca: "Els 200 camions que mou han de passar per Vic, Calldetenes o Taradell, perquè no tenim cap accés". També apunta que "l'escorxador no pot seguir creixent impunement". "S'ha de fer net", conclou la candidata.

Entre altres mesures, el grup proposa la creació d'una nova regidoria de participació ciutadana, agilitzar els tràmits administratius, ampliar les ordenances de civisme, o revisar exhaustivament el POUM a través d'una consulta popular.

Trobar solucions sense lligams amb els partits

La plataforma ha fet el salt a la política després d'anar a diverses administracions i adonar-se que l'única manera d'aconseguir resultats i poder fer "canvis reals" és entrar al "sistema". A més de membres de la plataforma, la llista també està formada per altres veïns que s'han sumat al nou projecte.

Els representants de SOMSEB remarquen que són "totalment independents" per tal de no dependre d'altres partits i "està supeditats a les seves instruccions". Tot i que han rebut ofertes d'altres formacions per incorporar-se a la llista, remarquen que amb el grup d'electors podran fer "el que poble demanda". "La idea és crear noves formes per nous temps, mirar de fer una política des del poble i per al poble, que sigui el que governi", conclou la candidata.

Aquest grup és la tercera llista de Santa Eugènia de Berga. Les altres dues són Junts per Santa Eugènia amb Xevi Fernández i ERC amb Naiara Puchades, que també estrenen candidats. Aquests dos partits són els únics que tenen representació actualment a l'Ajuntament (7 CiU i 4 ERC). L'alcaldessa del municipi és Anna Franquesa (PDECat), que no es presenta a la reelecció després de 8 anys al càrrec.