Entitats ecologistes d'Osona es reuneixen amb el president Torra

El GDT i Vall del Ges.Net exposen la problemàtica del model ramader industrial porcí

Durant la reunió amb Quim Torra i les entitats ecologistes.
Durant la reunió amb Quim Torra i les entitats ecologistes. | Federació Ecologistes de Catalunya (EdC)
Redacció
08 d'abril del 2019
El president de la Generalitat Quim Torra es va reunir la setmana passada amb una delegació d'entitats ecologistes d'arreu del territori, entre les quals hi havia el Grup de Defensa del Ter (GDT) i Vall del Ges.Net. També hi va assistir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Les representants osonenques van exposar la problemàtica del model ramader industrial porcí. D'una banda, Ginesta Mary del GDT, va exposar que a Catalunya hi ha el 41 % de les masses d'aigua contaminades amb nitrat, degut a l'excessiva concentració de porcs a les comarques a l'entorn de l'eix transversal (comarques gironines, Osona i terres de ponent).

En aquest sentit, es va argumentar que no existeixen solucions màgico-tecnològiques plantejades per les administracions perquè no han aconseguit aturar aquest impacte. Per això es va proposar que el camí per resoldre aquesta situació passa per una reducció de la cabana porcina per adequar-la als límits del territori.

Per la seva banda, Montse Farrés de la Vall del Ges va recordar que no es pot obviar que l'activitat industrial del porcí comporta conseqüències greus per al medi i per als humans causades per les dejeccions ramaderes, les granges intensives i els escorxadors, així com el treball en condicions infrahumanes en escorxadors.

Les altres entitats participants també van exposar la planificació territorial sostenible; la producció, recuperació i gestió dels residus a Catalunya; i la biodiversitat i preservació del patrimoni natural.