Vaga de tres dies a la sanitat concertada

Els sindicats CCOO, UGT i SATSE argumenten que la patronal ha signat un acord extraestatutari amb el Sindicat de Metges que pot posar en perill els acords assolits al conveni

Mobilització dels metges de la sanitat concertada a Terrassa, en una imatge d'arxiu
Mobilització dels metges de la sanitat concertada a Terrassa, en una imatge d'arxiu | Anna Mira
NacióDigital
02 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:27h
Comissions Obreres, UGT i el sindicat SATSE, d’infermeria, han convocat una vaga a la sanitat concertada els dies 3, 4 i 5 d’abril. El motiu principal és que les patronals del sector, un cop firmat un conveni amb aquests sindicats, haurien firmat un altre acord extraestatutari, amb el Sindicat de Metges. "Les patronals del sector han trencat el marc legal i legítim de negociació tot posant en risc l’efectivitat dels acords assolits a la negociació del II Conveni del SISCAT", es lamenten els sindicats.

Aquest conveni sectorial, que afecta gairebé 50.000 treballadors a tot Catalunya, va ser signat el passat mes de novembre després de més d’un any de negociacions. "El Conveni del SISCAT sempre ha estat l’eina per garantir els drets econòmics, socials i laborals de tots els treballadors i les treballadores, i per això el defensem com l’únic instrument per fixar les condicions de treball i ocupació dels i les professionals del sector sense discriminar cap col·lectiu", diuen els sindicats.

"L’actuació de les patronals sanitàries del sector -amb la connivència dels Departaments de Sanitat i Treball, arribant a acords fora de l’àmbit legítim de negociació, amb un conveni vigent tancat no fa ni tres mesos, i afectant la seva viabilitat- suposa una discriminació injustificada de tracte entre els diferents professionals del sistema, en destinar noves partides econòmiques, desconegudes per nosaltres, a qüestions no tractades al sí de la negociació col·lectiva estatutària", afegeixen.

Els sindicats creuen que aquest conveniu extraestatutari posa en perill els increments retributius dels anys 2019 a 2020, el cobrament de la retribució variable, la reducció de jornada, la baixa per incapacitat temporal al 100% des del primer dia, les millores socials assolides i l’equiparació entre professionals de l’àmbit de primària i hospitalària.